Hun er 28 år gammel, født og opvokset i Fredericia. Hendes voksenliv har bragt hende både udenlands – og til landets hovedstad, hvor hun nu er bosat med sin kæreste. Selvom hun er i København kan hun høres ud i hele landet, når hun på P3 sender radio – sågar har hun fået sit helt eget radioprogram, Line Kirsten Giftekniv. Ugens Kurt er Line Kirsten Nikolajsen.

“Jeg er opvokset på Herman Bangs Vej lige ved banegården. Det var meget idyllisk på mange måder. Det er en kernefamilie, i et ganske almindeligt hus, to almindelige forældre. Så havde jeg en lillesøster der døde da vi var små og så har jeg en lillebror”, indleder Line Kirsten fortællingen om hendes barndom i Fredericia.

“Når der er 8 år imellem bliver man meget storesøster, så man har hele tiden været lidt mere voksen, det er et andet søskendeforhold, Man bliver måske mere en beskytter – og så bliver man venner som voksen. Det er først nu jeg begynder at tænke alderen er ligegyldig. Han er en tornado der fylder meget, men også et fantastisk menneske jeg elsker overalt på jorden – og så er vi meget forskellige”, fortæller hun.

Selv har jeg haft Line Kirstens mor, Susanne, som lærer på skolen. Det har heller ikke altid været nemt for Line Kirsten, at først hendes bedsteforældre og siden hendes mor var lærere på selvsamme skole, som hun gik på.

“Det startede med at min mormor og morfar har været lærere der altid, min mor og min onkel har altid gået der. Der var lige et år de alle tre var der. Det var lidt voldsomt. Men for mig har det altid været sådan det var. Det er problematisk fordi man ikke får lov at have et liv for sig selv, for min mor har altid været involveret. Men vi er så tætte, at vi ikke har noget skjult. Men det kom lidt i vejen – også for de andre elever. De havde måske lidt svært ved at forstå, at man godt kan være dygtig alligevel”, forklarer Line Kirsten.

“Folkeskolen var en hård tid. Det er ikke en tid jeg altid tænker på som en fornøjelse. Den gode skolegang kom først efter. Jeg tog på efterskole i tiende klasse, det havde jeg rigtig meget brug for. Det efterskoleår ændrede rigtig mange ting og gjorde rigtig meget godt for mig – også socialt og selvværdsmæssigt. Man kom et sted hen hvor man kunne dyrke musik og teater, men også hvor man lærte, at der ikke var noget i vejen med en. Det gav mig enormt meget at være på efterskole. Det er også der nogle af mine bedste venner kommer fra”, fortæller hun.

Derfra gik turen på Fredericia Gymnasium. Her har Line Kirsten for nyligt også været en del af gymnasiets “FG Alumner”-serie, hvor hun fortæller om hendes liv efter Fredericia Gymnasium.

“Det har altid ligget i kortene for mig at skulle på gymnasiet. Men jeg var i tvivl om det skulle være Fredericia Gymnasium, for man ville gerne være sammen med efterskoleveninderne. Men det blev Fredericia Gymnasium. Jeg tror efterskolen kom den personlige udvikling i forvejen, men jeg har mange gode minder fra gymnasiet. Man lærer sig selv at kende, og der er mange knubs undervejs. Men jeg husker det som en dejlig tid. Jeg brugte meget tid på det kreative og var med i Coffee House, som jeg har mange gode minder med”, fortæller Line Kirsten og fortsætter:

“Men det er et sted man får slebet nogle kanter. Man møder mange forskellige mennesker. Når man kommer fra en efterskole hvor det måske er lidt for godt og bliver boostet og går med mennesker der minder om en selv, hvor det på gymnasiet er et meget bredere spænd af mennesker. Man skal finde ud af hvem man kan med og hvem man ikke kan med – og at det er okay ikke at kunne med alle. Man lærer om ens værdier, fordi man møder modstand”.

Hvad skete der efter gymnasiet?

“Jeg tog et sabatår. Jeg var meget overbevist om, at jeg skulle være skuespiller og var helt færdig med skole. Jeg arbejdede et halvt år på Den Engelske, for at tjene penge med henblik på at skulle flytte til London. Jeg var en tur derovre selv i et par dage, hvor jeg boede på et hostel og skulle klare mig selv. Jeg søgte forskellige jobs – og i januar, da jeg havde opgivet håbet, fik jeg en mail om, at jeg havde fået et job på et hotel – hvor man også boede. Så var det at pakke alting og flytte til London”, fortæller hun og fortsætter:

“Der boede jeg et år, selvom det kun skulle være et halvt år,. Men jeg blev så forelsket i stedet, at jeg blev. Det var et fantastisk år – og London er en dejlig by. Jeg var så privilegeret, at jeg boede på det hotel i et af de dyreste områder på Nottingham Hill. Ingen andre kunne spare penge op – men det kunne jeg. Det var en særlig situation. Det er ellers ikke for sjovt økonomisk at bo i London”.

“Det var ret vildt at flytte hjemmefra. Men jeg tror at det var det skift jeg havde brug for. Jeg havde brug for virkelig at komme ud og stå på egne ben. Det var hårdt, men også enormt lærerigt. Men også et år man virkelig blev voksen. Det kan man nok godt grine af nu, for man var sket ikke voksen, men det følte man. Man fik også mange gode voksen-point på banken”, forklarer hun.

“Da jeg kom hjem fra London tog jeg direkte på højskole for at forberede mig på at søge ind på skuespillerskolen. Jeg havde gået på noget forberedende i London. Jeg søgte ind i starten af mit højskoleophold, men kom ikke ind. Jeg brugte året på at dygtiggøre mig og var meget seriøs. Jeg kunne godt se, at det var fornuftigt at have en plan B. Jeg havde fået en kæreste i København, så det gav sig selv at jeg skulle derover. Jeg bladrede ‘hvad kan du blive?’ igennem. Der endte jeg på en side om film- og medievidenskab. Det lød som det mindst kedelige. Jeg vidste ikke hvad den skulle, men jeg kunne godt lide medier og film. Jeg søgte ind og kom ind – og det har vist sig at være et af de bedste valg nogensinde”, fortsætter Line Kirsten.

Hvordan var det at opgive sin drøm, sin plan A?

“Jeg tror ikke jeg så det som at skifte det ud, jeg tror at jeg så det som noget midlertidigt. Det kan tage tid at komme på skuespillerskolen – og mange af de største har søgt mange gange. Jeg tror bare at tanken var, at der ikke var noget i vejen med at uddanne sig imens man prøvede. Langsomt gik det op for mig, at noget andet også var sjovt. Jeg havde været opslugt af teater og musik – og var lidt fortvivlet over, at det var det eneste jeg synes var fedt”, fortæller hun og fortsætter:

“Så det var fantastisk at opdage den nye verden, som jeg trivedes godt i. Jeg gik i skole på en måde der føltes helt fantastisk. Film og medier er et meget socialt studie, og jeg havnede på årgang med mennesker jeg klikkede rigtig godt med. Hele min omgangskreds her i københavn udspringer næsten derfra. De tilbud der er der, blandt andet Uni-radioen, fik mig til at se, at radio er fedt at lave. Lyd er mega fedt – og det kunne være nice at lave noget med det”

“Uden at have en karriereplan der, for det er svært når man ikke er uddannet til noget konkret, så det er hele tiden lidt kommet på de rigtige tidspunkter. Det kan lyde så irriterende, når man selv kæmper. For mange af mine medstuderende er det noget man lige har fundet ud af var fedt – og så greb man muligheden. Jeg har aldrig følt at jeg opgav drømmen om at være skuespiller – og det gik op for mig, at jeg måske var bedre til noget andet”, forklarer hun.

DR og P3?

“Jeg har været tutor i mange år på uddannelsen – og en ting der går igen er, at mange bare vil arbejde på DR – i hvertfald af dem der er mediefolk. For det er meget sådan en ting man har en forestilling om når man begynder, for det er en kæmpe institution. Man kan lave alt muligt på DR, der er så mange jobs at få. Det er et prestigefyldt sted – men også et sted mange ender, for uddannelsen er meget af det man laver på DR”, forklarer Line Kirsten og fortsætter: 

“Man kan vælge at komme i praktik – og det så jeg som værende ret vigtigt. Det er en boglig uddannelse, men alt det vi skal lave lægger op til praktik. Jeg søgte praktik imens jeg var på udveksling i Australien. Jeg søgte alt jeg kunne på radiokanalerne på DR. Jeg havde fået en på DR Kultur, men blev ringet op senere af P6, P7 pg P3, at de gerne ville have mig til samtale. Jeg blev ringet op og spurgt hvor jeg gerne ville hen – og jeg endte i praktik på webafdelingen, for jeg havde prøvet radio i Australien og på Uni-radio. Så jeg begyndte på web-afdelingen, der havde startet deres satire-hold, som jeg så blev en del af. Dem har jeg lavet meget med”.

“Efterfølgende blev jeg ansat som produktionsassistent freelance – og var community-manager på DRs sociale medier. Så sagde jeg op på DR, jeg synes det var for kedeligt. Jeg kom i praktik på BLU, som var mit praktik på kandidatuddannelsen. Der blev jeg ringet op en dag af hende der leder DR’s talenthold, som spurgte om jeg ville til casting på Morgenholdet. De vidste at det var Anders Hagen –  og han skulle have et kvindeligt modspil”, fortæller hun.

“Jeg gjorde hvad jeg kunne, men tog det ikke så alvorligt, for det var ikke noget jeg havde regnet med at kunne blive. Jeg var et sted i mit liv med kærestesorger og andre træls ting, så det var lidt nemt ikke at forholde sig til det følelsesmæssigt. Det var måske meget fedt for en der gerne vil præstere som mig. Jeg fik at vide, at jeg havde fået det – og så er det kørt derfra”, fortsætter hun.

“Jeg har været vikar et langt stykke tid – og nu er jeg en etableret vært på DR3. Det er tilfældigheder meget af vejen, og det kan være lidt mærkeligt at se tilbage på. Det kan også hurtigt komme til at lyde som om alt har været tilfældigt, men jeg har altid følt en glæde for at lave det her, så har jeg brændt for at lave lyd. Jeg har lavet podcasts og interesseret mig meget for det. Når jeg først går ind i det, så gør jeg det med alt jeg har. Der er også en hel del forarbejde i det. Jeg ville ikke have fået jobbet, hvis ikke jeg kunne finde ud af det”, supplerer hun.

Nu har du dit helt eget radioprogram – med dit eget navn i det?

“Det var ikke med min gode vilje, at programmet kom til at hedde det”, lyder det med et grin fra Line Kirsten, inden hun fortsætter: “Men det var ikke engang mig der fandt på programmet. Hver sommer bliver der åbnet for en række nye tiltag, og det er ofte praktikanter der kommer med skæve idéer. De havde pitchet et datingprogram, hvor de selv ville date for. Det var dating i virkeligheden – uden alle mulige apps. Det med at kunne gå op til en og spørge dem ud – uden at være en freak”.

“Det synes cheferne var en god idé. Men der skulle en vært til – og det blev til mig. Så laver man en længere udvikling. En sagde for sjov Line Kirsten Giftekniv som navn. Det synes jeg var så kikset – og jeg ville have et navn der forbandt os alle. Men chefen elskede det – og det kørte så godt, at vi fik lov at sende det i efterårsferien. Efter et år med morgenradio, så fik jeg at vide, at det var det nye lørdagsprogram på P3. Det er helt vildt. Det betød også, at det var et fast job på P3. Jeg tror også det der gik ægte op for mig, at jeg var vært på P3, selvom jeg havde været der i et år. Det havde aldrig været mit program før nu”, forklarer hun.

Fremtiden?

“Lige menu nyder jeg at være på P3 og lave mine to faste programmer. Jeg laver også noget på DR3, laver podcasts og mange andre sjove ting. Så længe det er sjovt ser jeg ingen grund til at stoppe, Men det er sådan, at man på P3 har en udløbsdato. Det er en ungdomskanal. Så det er lidt sådan, normalvist, at ens tid slutter på et tidspunkt. Men hvad jeg skal endnu, det aner jeg ikke. Men jeg håber jeg kan få lov at lave lyd og radio – og jeg er fyldt med gode idéer. Så er drømmen at blive vært på MGP en dag, det kunne være fedt, men det bliver nok i drømmene”, svarer hun med et grin.

Fritiden, hvad går den på?

“Jeg bor i en lejlighed, som min kæreste og jeg købte for et år siden. Det er også ret voksent – og ret dyrt, for det er i København. Der er noget sindsygt i at spørge banken om at låne så mange penge. vi er seks lejligheder hvor alle kender alle, vi har en have med højbede – og ja, det er latterligt voksent. Sidste fredag grillede vi med alle naboerne. Det nyder jeg virkelig. Vi bor ved siden af nogle af vores aller bedste venner. Så det blive hurtigt lidt huset på Christianshavn stemning. Jeg er et virkelig dejligt sted i livet. Og jeg kan se, at det hele lugter meget voksent. Så på et tidspunkt skal man nok også være voksen for nogle andre, men det tager vi som det kommer”, fortæller hun.

Skal du tilbage til Fredericia?

“Lige nu er jeg meget tiltrukket af byen og at der sker så meget. Jeg har en podcast om dansk teater – som betyder at jeg ser næsten alt i teateret. Hele mit netværk og alt jeg nyder at lave det er her lige nu.  Der har jeg brug for at være der hvor der sker mest. Fredericia er en dejlig by og jeg nyder at komme hjem og besøge mine forældre – og kalder det hjem, men jeg brænder også for København. Så lige nu ser jeg ikke at jeg flytter tilbage. Jeg tror aldrig jeg kommer langt fra København, men man ved aldrig”, lyder det afslutningsvist fra Line Kirsten.