Cecilie Roed Schultz, byrådsmedlem for Enhedslisten (Ø) i Fredericia er bekymret for kommunens økonomi, udfordringerne i familieafdelingen, og det presserende behov for at håndtere overforbruget.

Cecilie Roed Schultz er bekymret over, at bufferpuljen, som er beregnet til uforudsete udgifter, drænes til projekter og events. Hun mener, at familieafdelingen har været ansvarlig for et kæmpe overforbrug, de bruger nemlig langt mere end budgetteret. Denne opgave beskriver hun som enorm, især da det nu ser ud til, at beløbet er på 53 millioner og ikke de forventede 36 millioner. Foruden de 16 millioner der skal tilbagebetales, grundet takstfejl på dagtilbudsområdet.

Læs også

– Vi er dybt bekymrede for økonomien. Bufferpuljen har kun få penge tilbage, men den bliver stadig drænet til projekter og events. Overforbruget i familieafdelingen er enormt, ydermere grundet takstfejl, er vi nødt til at betale en stor sum penge tilbage. Det er svært at finde alle de nødvendige penge i et allerede lagt budget. Det ser ud til, at vi mangler 53 millioner, ikke de oprindeligt beregnede 36 millioner, fortæller Cecilie Roed Schultz.

– Situationen er meget kritisk lige nu, mange mennesker har det rigtig skidt. Det virker umuligt at finde de nødvendige penge på en ansvarlig måde, og det er en stor udfordring at håndtere overforbruget. Vi står overfor et stigende antal underretninger og et presserende behov for at udføre forebyggende arbejde. Daginstitutioner er det eneste område, hvor vi er på rette spor, og jeg kunne aldrig drømme om at trække penge fra dette område, da det altid har været vores kernefokus. Vi er nødt til at finde flere penge til dette formål. Bufferpuljen er ved at blive drænet, og vi kan ikke overskride serviceloven, fortsætter hun.

Der er halv milliard i kommunekassen, og det frustrerer Schultz, at disse penge ikke kan bruges på grund af det såkaldte serviceloft, som regeringen har indført.

– Vi er nødt til at finde penge et sted. Bufferpuljen bliver drænet, som jeg lige sagde, og vi kan ikke overtræde serviceloven. Alle partier, undtaget os og DF har fastsat et loft for, hvor meget vi må bruge på velfærd. Vi har en halv milliard i kommunens kasser, men vi kan ikke bruge dem på grund af serviceloftet. Der er mange partier, der taler om bedre velfærd, men kun Enhedslisten støtter ikke op om økonomiaftalen. Vi har ikke bakket op om det. Det klinger hult, når man siger, man vil bruge penge på velfærd. I den debat føler jeg mig ret alene. Mange taler om, hvad de gerne vil, men meget få følger ordene op med handling. Det er dyrt at have mange børn og mange ældre i en kommune. Det er noget alle kommuner står over for lige nu, siger Cecilie Roed Schultz.

Hun opfordrer til civil ulydighed ved at foreslå, at kommunen overskrider serviceloftet. Hun argumenterer for, at kommunen skal bruge bufferpuljen til uforudsete regninger i stedet for at tage penge fra daginstitutionerne eller seniorområdet.

– Hvorfor var vi ikke bedre til at budgettere, spørger folk? Det kan vi diskutere i det uendelige, men vi er nødt til at løse det. Jeg synes ikke, vi skal tage pengene fra dem, der ikke har noget med det at gøre, bare fordi de deler udvalgsområde. Socialområdet ligger sammen med seniorområdet. Men de ældre skal da ikke ‘betale’ for socialområdet. Det er her, bufferpuljen skal træde i kraft. Det ser ud til, at vi i byrådet er ret uenige om det, siger Roed Schultz og uddyber:

– Derfor stemmer jeg også nej til nogle af de forslag, der bliver fremsat. Hvorfor kan vi ikke bruge af vores penge i kommunekassen, når H. M. Dronningen kommer på besøg, i stedet for at tage dem fra bufferpuljen? Her står vi helt alene. Jeg mener, at vi bør tage bøden for at bryde serviceloftet. Det har vi gjort før. Der er grænser for, hvad vi kan tillade os at gøre. Jeg er ikke bange for at lægge et budget, der ligger lidt over serviceloftet. Men alle andre i byrådet er nok mere konservative.

Cecilie Roed Schultz, Enhedslisten Fredericia. Foto: AVISEN

Enhedslistens frontperson i Fredericia ønsker derfor at ændre den grundlæggende tilgang til kommunal økonomi. Hun mener, at det ikke er et nulsumsspil, og at der er måder at “gøre lagkagen større på”. Hun opfordrer til mere kreativitet og innovation i stedet for konstant at kæmpe om, hvem der skal gives til, og hvem der skal tages fra.

– Vi bliver ofte drillet med, at vi ikke har styr på økonomien, men vi tager det meget alvorligt. Jeg modtager ofte kritik for alle mine spørgsmål, men vi ønsker at undersøge tingene til bunds. Det er derfor, spørgsmål til økonomien er så vigtige. Det er jo ikke fordi, vi ikke er med, når det gør ondt. Vi skal finde mindst 50 millioner til børneområdet. Vi er lidt pessimistiske omkring dette budget, fortæller hun og slår fast, at debatten skal være mere nuanceret.

– Det betyder, at hvis vi ønsker en nuanceret debat, møder vi en mur 9 ud af 10 gange. De gange hvor der bliver lyttet, giver det ofte mening. Jeg er bange for, at det går for sent op for de andre politikere, at pengene snart løber ud. Og de er ikke brugt på velfærd. Jeg synes, det er super ærgerligt. Vi fremsætter forslag, når de er gode og gennemarbejdede. Det bliver mindre sjovt at være politiker til efteråret, når vi ikke har flere penge.

Men politikere kan gøre noget, og det er også hendes pointe, når hun ser på tal og budgetter. Hun nævner blandt andet læreresagen som et eksempel:

– Hele sagen med skolerne var vanvittig. Hvis politikerne ikke træder ind, så driftes ting bare. Så var lærerne bare blevet fyret. Når en direktør bare går ind og vil fyre 22 lærere på grund af budgettet, så skal der nogen andre ind over.

Cecilie Roed Schultz, Enhedslisten i Fredericia.

På trods af den omfattende udfordring erkender Schultz, at hun nyder at løse problemer og er opsat på at finde løsninger på disse udfordringer. Hun er fast besluttet på at fortsætte med at være vagthund for økonomien og sikre, at de udsatte borgere i Fredericia ikke betaler prisen for de økonomiske udfordringer.

– Det bliver en kamp om, hvem der skal gives til, og hvem der skal tages fra. Men vi kigger aldrig ind i, hvordan vi fundamentalt kan ændre ting. Ting, der kommer i udbud, ender ofte med at koste mere, end hvad vi selv kunne løse det for. Det eneste vi opnår, er at vi mister kontrollen, slutter den fredericianske politiker.

Hun cementerer herved, at hvad borgerne ønsker, ikke er det de får, eller hvad pengene er bliver brugt til.