Rotter er i stigende grad blevet et problem i landets største byer, hvor nye tal viser en eksplosiv stigning i antallet af anmeldelser. Men udfordringen er ikke kun storbyernes. Nu advarer Middelfart Kommune også sine borgere om risikoen for, at de ubudne gnavere søger mod vores boliger.
Rotterne søger mod boligerne
Efteråret har været mildt, og det har givet rotterne optimale betingelser. Men med lavere temperaturer og færre fødekilder i naturen søger rotterne nu mod menneskeskabte områder, hvor de kan finde både varme og mad.
– Efteråret har været mildt mod rotterne, men i takt med at temperaturen falder og afgrøder på marken høstes, søger de mod vores huse, skriver kommunen i et opslag på Facebook.
Middelfart Kommune oplyser yderligere, at nogle af de største årsager til rottetilhold er fodring af fugle, defekte kloakker, utætte mure og manglende vedligeholdelse af bygninger.
– Nogle af de væsentligste årsager til, at rotterne tiltrækkes, er fodring af fugle, brud på kloakinstallationer, usikrede ydermure og manglende vedligeholdelse af bygninger. Her er du som grundejer selv ansvarlig for at undgå at tiltrække rotterne og for at lukke indgangene, lyder det i kommunens opslag, der samtidig på deres hjemmeside opfordrer borgerne til at være særligt opmærksomme på tegn som ekskrementer, gnavespor og rottehuller.
Nye værktøjer i kampen mod rotter
Som en del af en treårig handlingsplan har Middelfart Kommune indført flere tiltag i kampen mod rotterne. Blandt initiativerne er brugen af specialtrænede hunde til at opspore rotter og opsætning af vildtpæle for at tiltrække rovfugle, som kan fungere som rottens naturlige fjender.
– Middelfart Kommune har også fået nye værktøjer i kampen mod de uønskede gnavere. Som led i en netop godkendt 3-årig handlingsplan for rottebekæmpelse, skal der f.eks. fremover også bruges hunde til at spore rotterne, og der bliver opsat vildtpæle til rovfugle for at tiltrække rotternes naturlige fjender, skriver de.
Kommunen opfordrer desuden borgerne til at anmelde rotter via deres selvbetjeningsløsning eller ved at kontakte kommunens vagttelefon, hvis der observeres rotter i beboelse eller på fødevarevirksomheder.
Gode råd til at forebygge rotter
På kommunens hjemmeside kan borgerne finde en lang række praktiske råd til, hvordan man undgår rotter på sin ejendom. Disse inkluderer blandt andet:
- Fuglefodring: Undgå at fodre fugle, da rester på jorden tiltrækker rotter.
- Vedligeholdelse af bygninger: Sørg for at reparere sprækker, huller og defekte kloakledninger.
- Affaldshåndtering: Overfyld ikke skraldespande, og lad ikke affald stå frit tilgængeligt.
- Plantevækst: Klip buske og træer, så rotterne ikke kan bruge dem til at klatre op på bygninger.
- Gulvafløb: Sikre afløb med riste, der ikke kan løftes af rotter.
Rotteplagen vokser
Ifølge Middelfart Kommune er rotteforekomsten steget de senere år. Fra 2018 til 2020 blev der registreret mellem 1.400 og 2.100 årlige anmeldelser, og der forventes lignende tal fremover.
Ved rotter i beboelsen lover kommunen, at en rottebekæmper som udgangspunkt vil være på stedet samme dag eller senest dagen efter.