Fremtidens skoletilbud skal sikre de unge med særlige behov

0

Venstres Pernelle Jensen, formand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia, har stor ros til de nye tiltag med oprettelsen af klasserne 8.E og 9.E, og på sigt også 7.E. Hun ser initiativerne som et skridt i den rigtige retning, der kan gøre en kæmpe forskel for trivslen i udskolingen på Fredericias folkeskoler. Men hendes begejstring over de nye klasser afdækkes af et væsentligt spørgsmål: Hvad sker der med de nuværende skoletilbud – 10.E og HF3 – når de planlagte ændringer i uddannelsessystemet træder i kraft?

I et læserbrev, som Helene Lykke fra Liberal Alliance har delt, rejser hun bekymringen for de unge, som vil stå uden det nødvendige støtteapparat, når 10. klasse og HF som vi kender dem afskaffes i 2030. Det er et synspunkt, der vækker genklang hos Pernelle Jensen.

– Det er klart, at vi ser frem til de nye tiltag og er glade for at kunne støtte de elever, der har brug for det, men vi skal samtidig sikre, at vi ikke lader de elever, der i dag får støtte gennem 10.E og HF3, falde igennem systemet i fremtiden. Det er vi opmærksomme på nu, men vi ved ikke præcis hvad reformen betyder endnu, og det derfor svært at tage stilling til, siger Pernelle Jensen.

Reformen, som vil afskaffe både 10. klasse og HF, sætter et betydeligt pres på kommuner og politikere, der skal finde alternativer til de unge, som i dag benytter disse tilbud. For unge med særlige udfordringer som angst, depression eller sociale problemer er 10. klasse en nødvendig pause og forberedelse, der giver dem muligheden for at finde deres vej videre, hvad enten det er mod erhvervsuddannelse eller gymnasiet. For disse elever er efterskoleophold ikke altid et realistisk valg, og det er bekymrende, at de muligheder, som 10. klasse og HF3 tilbyder, ikke længere vil være tilgængelige.

– Når 10. klasse forsvinder, står de unge tilbage med kun to alternativer: FGU eller den nye EPX, påpeger Helene Lykke i sit læserbrev.

Pernelle Jensen deler denne bekymring og understreger vigtigheden af at have en klar strategi for fremtiden. Det er ikke nok blot at glæde sig over de nye klasser, hvis vi ikke også sikrer, at de unge, der har brug for særlig støtte, ikke bliver glemt i den nye struktur.

– Vi kan ikke lade udviklingen gå i stå. Vi skal ikke kun arbejde med løsninger for i dag, men også for fremtiden. Jeg håber, at vi får en strategi, der tager højde for de elever, der vil blive ramt af de kommende ændringer i 2030, siger Pernelle Jensen.

Hun understreger, at Fredericia Kommune allerede gør meget for at hjælpe de elever, der har behov for støtte, men med de kommende strukturelle ændringer i uddannelsessystemet bliver det endnu vigtigere at have en fremadskuende plan. Hvordan sikres det, at de unge, der i dag finder støtte i 10.E og HF3, ikke bliver tabt i 2030 og frem?

– Det er positivt, at vi arbejder på at hjælpe alle elever. Der er stadig fem år til, og vi kan hjælpe mange i den periode. Men vi skal selvfølgelig sikre, at vi ikke må sikre os, at ingen bliver efterladt, når reformerne træder i kraft. Vi har fem år til at få de nødvendige løsninger på plads, afslutter Pernelle Jensen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her