Sune Nørgaard fra Dansk Folkeparti er fortørnet over at Familieafdelingen nu beder om at få 40 millioner kroner ekstra om året, for at afdelingen kan undgå at få underskud. Som en del af budgetforhandlinger har kommunalforvaltningen lagt op til at der skal bruges et stort millionbeløb til især anbringelser af børn og unge.

– Først og fremmest stiller jeg spørgsmålstegn ved, om det faglige grundlag for disse sager overhovedet er tilstede. Jeg mangler at se dokumentation for, at Familieafdelingen yder den forebyggende indsats, de er forpligtigede til via FN’s børnekonvention, som Danmark underskrev i 1991. Jeg har løbende haft kontakt med mange forældre, der har henvendt sig, fordi de oplever, at forvaltningen ikke udreder børnene ordentligt. I stedet for er man besatte af at give forældrene skylden for stort set hvad som helst, siger Sune Nørgaard.

Det er Sune Nørgaards opfattelse, at problemerne med Familieafdelingen går mange år tilbage i tiden. Han peger på, at han allerede i 2020 var en af flere, der kritiserede afdelingen og daværende leder Kristen Blæhr, hvis mand, Lars Ejby, samtidig var medlem af byrådet for Socialdemokratiet og sad i Økonomiudvalget. Der har ifølge Nørgaard været en kulturproblematik, der eksisterer den dag i dag:

– Det vi så dengang var, at medarbejderne i fællesskab ytrede deres støtte i offentligheden til deres leder. Også på trods af at Ankestyrelsen senere konstaterede, at der var problemer. Den Task Force der også kom til byen på grund af Dansk Folkepartis kritik, har da også konstateret, at politikken på området er forældet i Fredericia. Når vi nu ser, at Familieafdelingen to år i træk har overskredet deres budget med næsten 70 millioner kroner i alt, og nu vil have det gjort permanent med et overtræk på 40 millioner, så råber vi vagt i gevær.

På baggrund af de kommende budgetforhandlinger vil Dansk Folkeparti rejse spørgsmålet i offentligheden, men samtidig også overfor Socialdemokratiet, der sidder med formandsposten på området.

– Jeg vil gerne spørge Bente Ankersen (A) og Ole Steen Hansen (A) om, hvor alle pengene forsvinder hen. Vi kan jo se, at der sidste år skulle spares på blandt andet ældreområdet. Vi ser, at man ville spare småbeløb på bowlingcenter, men når det kommer til Familieafdelingen, er selv 40 millioner kroner nærmest ingenting for jer, siger Sune Nørgaard.

Behovet for fremover at hæve rammen til Familieafdelingen begrundes af forvaltningen med, at man på den måde vil undgå at overskride budgettet. Men den logik kalder Nørgaard for idiotisk:

– Jeg er dybt bekymret for, at man har en kultur, hvor børn fjernes for enhver pris, mens man henter pengene fra de allersvageste grupper i Fredericia. Det er ren idioti at påstå, at man kan undgå at få et misvisende budget, bare fordi man forøger rammen. Kendsgerningen er, at man vil bruge 40 millioner kroner ekstra per år. Man får i forvejen 202 millioner kroner i 2024. Der er altså tale om en massiv forøgelse, der burde vække opsigt allevegne. I Dansk Folkeparti er vi ikke klar til bare at acceptere denne ekstra omkostning. Der er tydelige tegn på, at der er noget helt galt i Familieafdelingen, mener Nørgaard.

Dansk Folkeparti vil nu bede Familieafdelingen om at redegøre for om der er en tilstrækkelig udredning og forebyggende indsats i Fredericia Kommune på området. Samtidig vil partiet under de kommende forhandlinger kræve, at der kommer en grundig diskussion af, om skatteborgerne skal bruge de 40 millioner kroner ekstra på området:

– Vi vil simpelthen kræve, at der kommer nogle ordentlige forklaringer på, hvad vi får for de penge. Jeg har svært vi at se, at man på den måde kan regne sig frem til, hvor mange foranstaltninger man har brug for i fremtiden. Er det overhovedet nok med 40 millioner ekstra om året? Det er jo ikke fordi, der kommer flere børn til Fredericia. Så problemet må ligge et andet sted, forklarer Nørgaard.