I Trekantområdet er ungdommens navigationsudstyr sat på en prøve. Mange unge står ved en korsvej og famler i mørket efter retningen mod deres fremtidige uddannelsesvej. Nu inviterer IBC Fredericia-Middelfart til åbent hus

IBC Fredericia-Middelfart tager en aktiv rolle i denne søgen og arrangerer et åbent hus den 8. juni kl. 17.00, hvor unge kan få svar på deres brændende spørgsmål om EUD og EUX Business.

Studievejleder Britt W. Nydahl og uddannelsesleder Stine Alejandra Cano står klar med åbne arme og sind, parate til at guide de besøgende gennem labyrinten af 10PRO, elevpladsmuligheder og de nye fordelingsregler, der har kastet skygger af tvivl og usikkerhed over ungdommens uddannelsesvalg, og der er faktisk et væld af muligheder, men mange er i tvivl om, hvad man kan, hvornår og hvordan.

Rektor ved IBC Fredericia-Middelfart, Kirstine Sofie Bay Sigaard Gammelgaard, står forrest i kampen for at afmystificere uddannelsessøgningen for unge mennesker, og hun fortæller IBC er klar til at byde velkommen til åbent hus, men også, at man altid kan kontakte dem.

– Kan man overhovedet søge en ungdomsuddannelse? spørger hun retorisk, og fortæller at mange unge får besked om optagelse 1. juni. – Der vil også være nogen, der ikke får deres førsteprioritet. Men man kan selvfølgelig stadig søge en anden ungdomsuddannelse, siger hun med en tydelig opfordring til unge om at holde modet oppe.

Der er massevis af muligheder for gode uddannelser, men desværre har de nye fordelingsreglerne både nu og tidligere har skabt forvirring. I dag er de ændret, og fordeler nu elever via en landsdækkende mekanisme administreret af Børne- og Undervisningsministeriet. Fordelingen tager udgangspunkt i ansøgerens egne prioriterede ønsker og transporttid fra bopæl til gymnasiet, hvis der er flere ansøgere end pladser på det ønskede gymnasium, men de fleste husker nok debatten om etnicitet i denne kontekst

Mikkel Khaki-Fristed, HF-vejleder, genkender forvirringen, men opfordrer unge til at benytte sig af åbent hus arrangementet for at få den nødvendige vejledning:

– Jeg har lige talt med en ung kvinde, der kommer fra Kolding. Hun har været på HHX og STX. Af familiære årsager vil hun gerne tage en HF. Men der er jo lukket og kan jeg overhovedet komme ind pga. den her elevfordeling, tænkte hun. – Fristen var den 15. marts, men vi er jo stadig åbne for vi er en VUC, fortæller HF-vejlederen.

På trods af udfordringerne med fordelingsreglerne mener Mikkel Khaki-Fristed, at de unge stadig har muligheder:

– Vi bliver lidt ramt i trekantområdet af, at der er og har været problemer med nogle gymnasier i de store byer, i forhold til etnicitet. Man forsøger med reglerne at nudge* elever til at søge gymnasier, så de er mere blandede. Det er bare ikke et problem i den her del af landet, reglerne gør det faktisk bare kompliceret, fortæller han.

IBC Fredericia-Middelfart åbner dørene for alle unge, der søger vejledning i det komplekse uddannelseslandskab. Første skridt mod en lys fremtid kan være så simpelt som at deltage i åbent hus og få svar på dine spørgsmål. Fordelingsreglerne behøver ikke at være en hindring, men kan være en mulighed for at overveje forskellige veje i din uddannelsesrejse.

Der er åbent hus fra kl. 17.00 på IBC Fredericia-Middelfart, hvor studievejleder Britt og uddannelsesleder Stine vil være klar til at svare på alle spørgsmål. Så kom forbi og få styr på dine uddannelsesmuligheder.

*At nudge er et forsøg på at påvirke menneskers valg og adfærd i en forudsigelig retning og i overensstemmelse med deres reflekterede præferencer uden at begrænse deres valgmuligheder eller ændre afgørende ved handlingsalternativernes omkostninger. Kilde: Ordnet.dk