Michael Hansen er en kulturinstitution i Fredericia. Han er kunstnerisk leder på Teater Malstrøm, og foruden det er han lærer på Mølholm Skole i Vejle. Lær i denne udgave af Ugens Kurt Michael Hansen endnu bedre at kende.
Michael Hansen har travlt for tiden, men det lykkedes os at finde et tidspunkt, hvor vi kunne mødes.
Burlesque kører for fulde udblæsning på Det Bruunske Pakhus, og foruden Teater Malstrøm har Michael også sit lærerjob at se til, men vi startede et helt andet sted og spolede tiden tilbage til Michaels barndom.
“Jeg er født og opvokset i Fredericia, men da jeg var 13 år flyttede vi til en by mellem Randers og Viborg. Min far skulle finde sin drøm, og nogle år senere drog vi ned til en by tæt på grænsen. Derfra kom jeg på skuespillerskolen i København. Jeg startede der i 1978, og var så stædig at jeg talte jysk. Det lød forfærdelig, så jeg fik undervisning for at få rettet op på det,” siger Michael Hansen og fortsætter:
“Jeg blev udlært i 1981 og vidste ikke helt, hvad jeg ville inden for skuespillerfeltet, men jeg havde præferencer til musicals og underholdningsgenren, men der var en dame, som ændrede det hele – en af divaerne. Det var Birgitte Kolur fra Østrig, hun er død nu, men hun fik fat i det. Det var et specielt miljø med hende, men hun fandt ud af, at min hylde var at eksperimentere og selv skulle skabe det. Jeg skulle være instruktør og så “legede” jeg med hende.”
Hvornår fik du din instruktørdebut?
“Det var i 1984 på det, der i dag hedder Husets Teater, som ligger på Halmtorvet i København. Der boede alle de gale, jeg blev rørt, da jeg havde instrueret mit første stykke,” forklarer Michael, der havde fundet sin hylde:
“Jeg vidste mere eller mindre, at jeg var kommet hjem. Jeg havde altid synes, at det var vanvittigt svært at blive skuespiller og man skulle kæmpe med det, og give noget af sig selv følelsesmæssigt. På den måde blev jeg doven. Jeg ville kun, hvis det virkelig var en udfordring. Jeg havde en nemmere tilgang til at være instruktør med at se filmen i hovedet,” siger Michael.
Hvordan er det så nu at stå med Teater Malstrøm?
“Det er en drøm, der er gået i opfyldelse med Malstrøm,” konstaterer Michael, der fik stor hjælp af sin forlovede Martin Bach Sørensen:
“Det betyder meget, at det var ham, som satte det i gang. Han kunne mærke, at jeg var tæt på målet. Jeg var glad, da jeg manglede min egen legeplads. Martin sagde, at han ville lave den. Han er mega administrativ, og fik det op at stå, Det var rigtig dejligt, da man her i byen har Fredericia Teater, men der manglede en pendang til det store teater. Et sted, hvor andre mennesker kunne komme og prøve sig af i profesionelle rammer.”
Især det, at Teater Malstrøm ligger i Fredericia er noget, som betyder meget for Michael.
“Det er vildt fedt at have det i hjembyen og dele det, som man laver med så mange.”
Fars rejemadder og accept
Michael boede tæt på den tyske grænse, som de flyttede ned til, da han var 16 år. Det var en tid, som var speciel for ham.
“Det var mystisk at gå rundt i Sønderjylland, hvor far havde drømme og var jægersoldat. Jeg var langt fra i samme gade. Han synes, at det var tåbeligt, at jeg ville være skuespiller. Han forstod det dog, efter han havde set en forestilling med mig. Min far havde et hemmeligt apotekskab, som han nærmest aldrig åbnede. Han åbnede det kun, når noget skulle hyldes. Klokken 3 en nat smurte han rejemadder og nu skulle vi skåle på det, og han synes, at jeg var skidegod,” siger Michael, der er homoseksuel og det endte hans far også med at acceptere:
“Han serverede igen natmaden. Han sagde ikke direkte, at han accepterede det, men han fortalte om en oplevelse til en fest, hvor en bøsse var blevet drillet og hvor min far så havde hjulpet ham. Det var en form for accept fra hans side.”
Hvordan finder man ud af, at man er homoseksuel?
“Der er den klassiske med, at man bliver forelsket i klasselæreren. Der kunne jeg så mærke, at jeg tilhørte en anden hylde. I en ung alder flyttede jeg til København, hvor det var nemmere at acceptere, da byen er større og alt det der. Jeg fandt ud af det, og i en sommerferie tog jeg hjem og fortalte familien om det,” forklarer Michael og fortsætter:
“Man skal stole meget på det gode menneske. Jeg havde en helt masse grusomheder, om hvad der kunne ske og hvad jeg kunne møde. Jeg mødte ikke nogen modstand og den eneste, der ikke kunne sige noget, var min far, men han anerkendte det på sin helt egen måde klokken 3 om natten med rejemaden.”
I teatermiljøet er der flere, som er homoseksuelle og det gjorde det også nemmere for Michael.
“Jeg blev nem at acceptere pga. det miljø, der er. Jeg lærte, at det er i orden og havde respekt og stolthed med det. Jeg tog hjem og fortalte det, fordi jeg ville leve mit liv ,” forklarer Michael.
Folkeskolelærer og fremtiden
Foruden at være kunsternerisk leder på Teater Malstrøm har Michael også et job som folkeskolelærer på Mølholm Skole i Vejle.
“Jeg har været der i et år og underviser i dansk, historie, religion og kristendom. Jeg er kontaktlærer for en 8. klasse og har et drømmeskema og nogle rigtig gode kollegaer. Jeg er meget glad for at være på Mølholm Skole,” siger Michael og slår fast:
“Jeg elsker lige så meget at undervise som at lave teater. Jeg kan godt lide fagligheden i det. Der er flere koblinger mellem de to ting. Eksempelvis er mit ynglingsfag dansk, da der er fortolkning i det,” forklarer Michael, der tog læreruddannelsen i Jelling og Haderslev.
Michael og hans forlovede Martin har talt om, hvad der skal ske i fremtiden. Særligt et punkt springer i øjnene.
“Vi vil gerne have et barn, og vi har prøvet i syv år via regnbuefamilier, men har ikke fundet den rette. Nogle af de kvinder, som vi har forsøgt at lave aftaler med, har fundet ud af, at de ville have deres egen mand,” siger Michael og fortsætter:
“Martins argument for at ville have et barn er, at han er 20 år yngre, og han gerne vil have familie, når jeg skrider, som han udtrykker det. Det forstår jeg udmærket godt og accepterer det fuldt ud.”
Skal I giftes på et tidspunkt?
“Vi er jo forlovet så på et tidspunkt, men ikke foreløbigt. Vi har fra den dag, hvor vi blev forlovet, talt om det. Det er ikke øverst på listen. Til gengæld rejser vi rigtig meget,” indskyder Michael og fortsætter:
“Jeg har været i 48 lande. Jeg havde været i ti lande inden jeg møde Martin, så der er sket noget. Det er ikke charterrejser, som vi tager på, men oplevelser. Eksempelvis har vi været i Malaysia på rygsækferie. Det var meget anderledes med tre forskellige kulturer under samme flag med Kina, Indien og Malaysia. Jeg føler, at jeg har været i tre forskellige lande, da de har forskellige religioner, men det er er vildt at tænke på, at de lever i fred under samme flag,” siger Michael og fortsætter:
“Martin er rigtig god til at arrangere rejser og han gider ikke de traditionelle feriemål. Hele sidste sommer var vi i Transsylvanien Der er meget mere en Dracula,” siger Martin og griner.
“Udover Dracula er de meget gæstfrit i det smykke område, som ikke er ødelagt af turisme. Man kan få en tre retter luksusmenu med drikkevarer for 50-60 kroner.”
Hvor går næste tur hen?
“Vi skal til Nordspanien. Vi kører derned, og tager turen igennem Tyskland og Holland. På vej hjem tager vi via Frankrig og Luxemburg, hvor jeg ikke har været før,” fortæller Michael, der har en særlig passion for mad:
“Jeg har mega travlt, men når tiden er der elsker jeg at lave mad og er vist nok ret god til det. Når vi rejser er en stor del af det også madoplevelsen, hvor vi smager på det forskellige. Vi bliver helt høje af det.”
Fredericias udvikling og tanken om at fylde 60 år
Michael har på nærmeste hold set Fredericias udvikling, og adspurgt på favoritsteder i hans fødeby svarer han:
“Her! Jeg holder meget af det her sted. Det er et af de få autentiske steder, som er originalt. Mums er også et godt sted, jeg kan godt lide at komme derind med kollegaer – det er som at sidde i stuen derhjemme,” siger Michael og fortsætter:
“Fredericia vokser i den rigtige retning og er inde i en god udvikling. Jeg oplever selv på skolen i Vejle, at de tager til Fredericia for at opsøge os, det skete ikke førhen. Der tog man nærmere fra Fredericia til Kolding Storcenter, men den udvikling er vendt,” fortæller Michael, der fylder 60 år til december:
“Jeg ved ikke, hvordan det bliver endnu, men da jeg blev 50 synes jeg, at man kunne se tingene i relief og jeg hvilede i mig selv. Det er lidt mærkeligt med de 60 år. Man får jo seniordage på arbejdet, og man får hele tiden breve fra Ældre Sagen,” siger Michael, som glæder sig over sit liv:
“Jeg har et fantastisk liv og bor i et fantastisk hus, og er forlovet på tiende år med den rigtige. Jeg har et drømmejob, og når man har alt det, når man bliver 60 år, er man vel priviligeret. Selve alderen er sådan lidt…”
Drømmen om større rammer til Teater Malstrøm
Forestillingen Burlesque spiller for fulde huse i Det Bruunske Pakhus for tiden. Selve processen op til har været noget af en oplevelse for Michael.
“Vi søgte frivillige syerske. Da der skulle komme nogen en onsdag aften kom der hele 14, og det var ikke 14 hvem som helst. Det var 14 kvinder, som kunne hele svineriet. De var 26 år og op til 70’erne,” siger Michael, som glæder sig over netop hans egen rolle som kunstnerisk leder:
“Jeg kan ikke beskrive hvor stor en drøm det er. Førhen, da jeg var selvproducerende, skulle jeg lave det hele med regnskaber osv. Her er der nogle, som tager sig af det hele. Det er en fantastisk familie, der er kvalificeret og brænder for området,” forklarer Michael og fortsætter:
“Hver onsdag mødes vi, og frivilligheden fungerer virkelig i bedste velgående hos os, hvor vi har det rigtig godt sammen. Sypigerne har en regel om, at nogle gange tager de badedragter med og så går de ned og bader på stranden
Hvad er fremtidsdrømmen- og planerne med Teater Malstrøm?
“Vi skal blive ved med at lave godt teater og ikke gå på kompromis med noget. Vi skal gøre tingene på vores måde,” siger Michael, der har et specielt ønske:
“Vi kunne rigtig godt tænke os at lave en stor forestilling i Eksercerhuset, vi skal bare have lov. Vi vil gerne have plads til powerforestillinger, hvor vi giver den gas over fire forestillinger. Vi vil have en fast plads og have en teaterskole,” forklarer Michael og uddyber:
“Vi er dem, der er bedst til at udvikle talenter i Trekantsområdet. Vi har haft elever fra alle syv byer i området. Jeg er god til at fremme talenter, og det kunne være fedt, hvis vi kunne få en heldagsteaterskole, hvor vi kan få lov at buldre igennem,” lyder det fra Michael Hansen.
Fakta Michael Hansen
Er 59 år
Født i Fredericia
Forlovet med Martin Bach Sørensen
Kunstnerisk leder på Teater Malstrøm
Lærer på Mølholm Skole i Vejle