Lynghytten, som ligger kun et stenkast fra Lyng Kirke, lige op og ned af et naturskønt område, er i de senere år blevet udsat for tiltagende hærværk. Hytten, som blev renoveret og tilbygget for kun et år siden, er et resultat af et samarbejde mellem lokale frivillige og kommunen, som sammen skaffede én million kroner til projektet.

Spejdere og frivillige nærer en dyb kærlighed til deres hytte, som er hjertet og samlingspunktet for utallige aktiviteter og oplevelser. Så stor er denne kærlighed, at de sidste år, gennem utrætteligt arbejde og en række gavmilde donationer, kunne fejre afslutningen på en gennemgribende renovering af hytten. Alle involverede parter jublede og så frem til en lys tid for deres elskede samlingssted.

I kølvandet på renoveringen er der dog opstået næsten systematisk hærværk, der synes at være drevet af en uforklarlig trang hos nogle lokale unge, til at ødelægge andres glæde og hårde arbejde.

Der bliver smadret borde, mens bålpladser er blevet sparket i stykker og ødelagt. Flere weekender må spejderne og de frivillige arbejde for at rydde op efter de destruktive handlinger, og med hver ny ødelæggelse bliver deres frustration større.

Samtidig er der også en lille utryghed, som spreder sig blandt spejderne, og deres ledere er kede over, at de må bruge deres tid og ressourcer på at bekæmpe de meningsløse handlinger i stedet for at fokusere på det, der virkelig betyder noget: at opbygge et stærkt og positivt fællesskab for alle, der bruger hytten og det omkringliggende område.

– Vi er meget stolte af hytten. Det er sørgeligt, at den ikke bare kan holdes. Vandalismen er en syg kultur. Talte med en kvinde fra en rollespilsforening omme bagved, forleden dag, hun spurgte, om vi også oplevede hærværk, hvilket bekræfter, at det ikke kun er Lynghytten, der er ramt af problemet, udtaler Niels Erik Uth-Andersen, formand for hytten.

Niels Erik Uth-Andersen. Foto: AVISEN

Gennem tiden er problemerne taget til

Hærværket er eskaleret over tid, og foruden både borde, hegn og bålplads, er varmepumpen også blevet ødelagt. Senest er indhegningen til rafter blevet brudt op med en vinkelsliber. Det er især unge mennesker, der holder til i området. Tidligere sad de blot og drak øl og røg cigaretter, når spejderne ikke var der, hvilket ikke generede nogen.

– Spejderne er kede af det, det er jo ikke ligefrem tryghedsskabene. En af de de ting, der ikke er kommet helt i gang efter corona, er spejderne. Det er ikke utrygt at være spejder, så det er synd, at det her måske kan afholde nogen, fortæller Uth-Andersen.

Spejderne ønsker at dele det naturskønne område med alle og har åbnet deres grunde for offentlig brug. Men som Niels Erik pointerer, “det er bare træls, at vi skal bruge vores frivillige arbejde på at rydde op. Vi har ikke mange penge og heller ikke meget tid.”

Gennem tiden har mange ting været udsat for hærværk. Desværre har politiet ofte svært ved sådanne sager, da der hverken er beviser eller større mulighed for at finde gerningsmændende, hvilket efterlader spejderne uden megen hjælp og støtte.

Ødelagte Borde/bænke-sæt. Foto: AVISEN.

Magtesløsheden er til at føle på

– Der er blevet diskuteret muligheder for at have SSP-rådgivere og medarbejdere, som arbejder med udadtilpassede unge, til at komme forbi derude engang imellem. Men ingen kan være der hele tiden, og det har tilsyneladende heller ikke hjulpet, ofte er der ingen unge at finde. Videoovervågning er også blevet nævnt som en mulighed, men det er uklart, om det vil gøre mere skade end gavn, fortæller Birgitte Jakobsen, Fritidskonsulent ved Fredericia kommune.

Problemerne med hærværk i området sætter en dæmper på den gode stemning og fællesskab, som ellers præger spejderlivet og de frivillige, der arbejder hårdt for at skabe en tryg og indbydende atmosfære for alle.

Anders Pedersen, der har været spejderleder siden 1971, er mildt sagt frustreret og forstår ikke at ting skal ødelægges. Spejderne gør meget for, at alle kan bruge stedet, men det er svært når så megen tid skal gå med oprydning og genopbygning. De fleste af hærværksepisoderne sker i weekenderne, og mange andre spejdergrupper rundt i landet oplever lignende problemer. Selvom spejderne enkelte gange har meldt hærværket til politiet, kommer der sjældent noget konkret ud af det.

– Vores skønne område er et fælles gode, og naturen står åben for alle. Det er ærgerligt, at vi må bruge vores frivillige ressourcer på oprydning i stedet for at fokusere på de unge. Med begrænsede penge og tid, er det en udfordring. Desværre har politiet svært ved at prioriterer ikke denne type sager særlig højt, så vi opfordrer alle til at holde øje med og passe på området. Det er trist at se, hvordan ting ødelægges, når vi arbejder så hårdt for at skabe et rum for alle. Vores tid kunne være brugt langt bedre sammen med de unge spejdere, udtaler spejderlederen og fortsætter:

– Vi har tidligere måttet lukke og fjerne vores overdækkede område, da der blev sat ild til bordene. Skaderne sker ofte i weekenderne, og vi hører lignende historier fra andre spejdergrupper. Selvom vi har meldt det til politiet, ender det typisk blot som en forsikringssag og ellers reparerer vi selv, da de ikke har ressourcer til at patruljerer herude konstant, hvilket jeg godt forstå, men det gør det ikke mindre frustrerende, udtaler Anders Pedersen, som håber på en fælles løsning.

Håbet om en fremtid uden hærværk

For at tackle problemet og genoprette trygheden for spejderne og frivillige, er de tre enige om, at der skal skabes en dialog mellem de unge, spejderne og lokale myndigheder. Der skal findes fælles løsninger og initiativer, som kan forebygge hærværk og skabe en mere harmonisk sameksistens mellem de forskellige grupper, der bruger området.

– Vi håber da at det vi fortæller om problemet, måske kan få nogle af gerningsmændende til at indse at det er forkert, vi er åbne for dialog om udvikling af området, vi har allesammen lavet drengestreger, men det her er bare meget mere voldsomt, siger Niels Erik Uth-Andersen.

Indtil da opfordrer både spejdere og kommunen alle, der færdes i området, til at holde øje med mistænkelig adfærd og melde hærværk til politiet. Det er gennem samarbejde og fællesskab, man kan sikre, at Lynghytten og det omkringliggende naturområde forbliver et trygt og dejligt sted for alle at nyde.