Teknisk Udvalg var ikke i detaljer orienteret om, hvor galt det stod til med Gothersgade 20b i Fredericia, før den blev sat til salg. Det bekræfter udvalgsmedlemmer til AVISEN.

Bygningen blev oprindeligt solgt til BJH Ejendomme, som ejes af erhvervsmanden Bent Jensen, men nu går handlen tilbage, da der var mangler i udbudsmaterialet. Efterfølgende har AVISEN afdækket, hvilken tilstand bygningen er i. Blandt andet at Arbejdstilsynet har udstedt påbud og brandveje, der ikke er sikre.

Det politiske udvalg, der har med ejendomsafdelingen at gøre, er Teknisk Udvalg. I udvalget er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, og løsgænger Karsten Byrgesen repræsenteret. Ingen af parterne var klar over, hvordan tilstanden af bygningen var i detaljer. Det eneste, de vidste, var, at bygningen var sat til salg, og at de var informeret om, at et salg var det bedste for Fredericia Kommune fremfor at kommunen selv skulle renovere.

– Vi havde ikke selv set bygningen. Vi fik at vide, at den ikke var i en så god tilstand, og det er dét, siger udvalgsformand, Christian Bro (A).

Bro husker ikke præcist, hvornår han hørte om den knap så gode tilstand, men konteksten husker han.

– Det var, da vi begyndte at tale om at samle funktionerne med familieafdelingen på Sct. Joseph, erindrer Christian Bro.

Udvalgsformanden fortæller, at Teknisk Udvalg ikke var involveret i beslutningen om at samle det hele på Sct. Joseph, men først da ejendomsafdelingen kom ind over med et salg.

– Men generelt var vi ikke så meget involveret i det. Det er noget forvaltningen har kørt, og politisk har vi ikke blandet os meget. Nogen gange er det ikke en nødvendighed at blande sig meget politisk, så det eneste vi har gjort, er at godkende handlen, fortæller Christian Bro.

Bro vedkender, at forvaltningen har lavet en fejl i forbindelse med salget.

– Der blev lavet en fodfejl med manglende dokumenter, og det har dem, der skal sælge ejendomme, lært noget af, konstaterer han.

Næstformand i Teknisk Udvalg, Karsten Byrgesen, havde i lighed med Bro heller ikke hørt detaljeret om tilstanden af Gothersgade 20b.

– Jeg vidste intet om det; jeg gik ud fra, alt var i orden i forbindelse med salget. Jeg hørte først om den detaljerede tilstand, da I bragte det i AVISEN, fortæller Byrgesen.

Byrgesen slår i samme ombæring fast, at tilstandsrapporten, som manglede i udbuddet, ikke er et lovkrav at have med i erhvervssalg.

– Det er god stil at orientere køber om tilstanden, men omvendt set er det ikke noget lovmæssigt krav. Jeg ser det lidt som todelt. I sådan en sag her skal kommunen selvfølgelig sørge for, det er i orden, men køber kunne også have inspiceret bygningen selv med hans folk, siger Byrgesen.

Dansk Folkepartis Palle Dahl undrer sig over, at op til salget manglede en del af udbudsmaterialet.

– Du kan ikke sælge noget og så skjule det. Det er at spille med fordækte kort, siger Palle Dahl.

Dahl havde ikke selv hørt om, hvordan bygningens tilstand var, inden salget gik igennem.

– Første gang jeg hørte om det var via AVISEN. Efterfølgende bad jeg selv om en aktindsigt om bygningens tilstand, siger Palle Dahl.

Venstres Kenny Bruun Olsen fortæller, at der politisk har været en orientering om, at tilstanden på bygningen ikke var så god, men hvor galt det var, vidste han ikke.

– Jeg vidste ikke meget om det før jeg selv fik tilstandsrapporten (i sidste uge, red.). Det ville være ordentligt at oplyse om på forhånd, men det er ikke et lovkrav med erhvervssalg at have tilstandsrapporten. Jeg tror ikke, at det er noget kommunen har gjort bevidst, siger Kenny Bruun Olsen.