Pladeanmeldelse: Jakob Welding


Jakob Welding, hvem er det? Er han fra Trekantområdet? Nej, Jakob er fra Århus og skriver flot melankolsk pop/indie musik.

AVISEN anmelder gerne knap så kendte talenter, der har noget at have det i, og det har Jakob. Jakob har få men seriøse udgivelser. Han har været med i DR’s karrierekanon, er at finde på YouTube, Spotify, Deezer og andre platforme.

Jakob Welding er sanger og sangskriver samt udøvende kunstner fra Aarhus. Jakob Welding forlod engang et fly og endte i London, han havde glemt returbilletten og boet der siden. Han slår lejlighedsvis sine hænder mod sit klaver, indtil en sang begynder at tage form, drikker derefter sin 15. kop kaffe på dagen, mens han tænker over, hvor vidunderligt verden er og skriver derefter en dejligt melankolsk sang om noget helt andet. Jakob er nu fast baseret i London og etableret som talentfuld musiker og skuespiller.

Han begyndte sin musikalske rejse allerede i en alder af fem år, da han fulgte sin børnehavekæreste til sin første saxofonlektion. Siden da har han lært at spille flere instrumenter, herunder klaver, guitar og sang. Som enhver ung dreng blev Jakob interesseret i musik, fordi hans børnehavekæreste begyndte at tage lektioner. Dette forhold varede ikke ved, men musikken gjorde det. I 2004 tog han på sin første europæiske turné (som de fleste andre 13-årige børn), hvilket blev begyndelsen på livsstilen som en kæmpende og fattig kunstner.

Jakob begyndte at spille flere instrumenter, herunder klaver, guitar, saxofon osv., hvilket viste sig at være meget praktisk, når han skulle komponere musik, som han også gør for andre kunstnere og film. Jakobs lyd spænder over flere genrer, men ofte med en karakteristisk 80’er og filmisk vibe. Efter en turné i Kina i 14 måneder er Jakob tilbage og arbejder på ny musik og planlægger at udgive meget snart.

Jakob udgav sin første single, “Prisoner”, i 2020, og sangen har allerede fået over 215.000 afspilninger på Spotify. Hans musik er en fusion af 70’ernes og 80’ernes soft rock og pop med nutidig indie og elektronisk pop. Han skriver sine sange fra hjertet med fokus på sangteksterne og formidler følelserne i historierne. Jakob har også skrevet sange for andre kunstnere og film.

Jakobs musikalske repertoire spænder over flere forskellige genrer, og han beslutter sjældent en genre, før han starter på et nyt stykke. Hans egne udgivelser har dog tendens til at have en melankolsk stemning med toner af 80’ernes rock blandet med en nutidig indie-lyd og en dråbe af pop. Jakob skriver og optager selv sine sange og spiller forskellige instrumenter, herunder klaver, guitar, bas, saxofon, synth og trommepads.

AVISENs anmelder kalder Jakobs musik for ”easy and cozy listening with a smile”, det er perfekt musik til at reflektere over tilværelsen, lytte til imens en god bog læses, ja, musik man kan slappe af til. Indie lyden og rytmen er den røde tråd i musikken, selv om der er lidt afstikkere til andre grænseflader. I grundprofilen minder musikken om Astid Cordes, der besøgte Fredericia i oktober 2022, men med en langsommere og følsommere indie profil i grundtakten.

Der er mange om buddet i London og derfor svært at slå igennem, færre og færre spillesteder gør det ikke nemmere. Men med rette management har Jakob en mulighed for at ramme ”Bulls Eye”. Spørgsmålet er bare, om der skal lidt mere skub i det melankolske, så det på sigt ikke bliver for enslydende. Musik til de sene timer på en natklub/bar er ok, men festen skal også startes. Denne anmelder afventer med spænding det næste udspil fra Jakob Welding, musik for livsnydere i mange aldre er nok mottoet for Jakobs musik.

Udover musiker er Jakob også en talentfuld skuespiller og har turneret det meste af verden i store produktioner af musikteater. Han er blevet tildelt Singer of the Year Cup fra Millennium Performing Arts, og hans teater-CV inkluderer store produktioner som Legally Blonde, Cabaret, Grease, West Side Story og mange flere. Han har også optrådt i film og teater, herunder Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream og Romeo and Juliet.

Skriv et svar