Det er for sjov, men alligevel bliver det alvor, når de frivillige bag Dilettanterne i Erritsø Forsamlingshus atter åbner dørerne for en ny forestilling. Der er blevet arbejdet og øvet, og nu glæder mig sig til at publikum kan komme ind og se resulatet.

– Den her tradition startede i 1906. Dengang var de unge karle og piger i omegnen, der samledes og spillede dilettant hvert år. Den tradition er ført videre. Vi er så en generation, der de sidste 10 år har prøvet at køre det igen. Vi har været væk fra det i 3 år på grund af coronakrisen, så vi glæder os frygtelig meget til at spille.

Foto: AVISEN

Kurt Dahl fortæller at det sidste skuespil, der skulle spilles, blev aflyst dagen før. Alle skuespillerne var klar, men man turde ikke gennemføre på grund af pandemien. Udgangspunktet er at foreningen selv finder nogle teaterstykker, som man så lejer eller køber. Herefter får alle hæfter med skuespillet i julegave, og så starter man op den første mandag i januar. I forvejen får de medvirkende besked om, hvilken rolle de har fået. Først læser man sammen omkring et bord i Erritsø Forsamlingshus. Senere begynder man så at øve på scenen. Det eneste kendskab de deltagende har til det at spille skuespil, er at det er sjovt.

Selve afviklingen er under Erritsø Gymnastik og Idræftsforening (EGIF). Derfor kommer der også hjælp til selve afviklingen af Dilettanterne fra foreningen, så logistik og alting kan hænge sammen. Det tekniske hold bag scenen, der får alting til at spille, består af Kurt Dahl, Asger Veje og Palle Mogensen. I den forbindelse handler det også om at videregive erfaring og traditioner, så de driller hinanden med hvem der bliver udlært.

Foto: AVISEN

I år er scenen blevet bygget helt om. Det er noget nyt. Der har været håndværkere på opgaven, så loftet er pillet ned, og der er lavet ny elektricitet. Sponsorer har stået for, at der er kommet nyt lys. Det betyder meget, at der er firmaer, der vil sponsorere aktiviteterne, og det er de frivillige meget glade og taknemmelige for. Nogle af firmaerne køber tilmed en aften med forestillingen. Man kan også købe billetter ved Brugsen i Erritsø eller idrætshallen. Overskuddet går til ungdomsarbejdet i EGIF, så der er stort sammenhold mellem generationerne i klubben.

– Det hele kører jo på, at vi er med til finansiere ungdommen, slår Kurt Dahl fast.

Han har selv stået for hele koordineringen af håndværkere og nedbrydningen af den gamle scene og opbygningen af den nye scene. I år er det forestillingen “Komtessen i bagerbutikken”, som publikum kan glæde sig til.

– Hele holdet før det for at have det sjovt. For os tre der er bagved scenen, går vi jo og hygger os med det. Også sammen med skuespillerne. Når vi så kører første forestilling, så er det totalteater. For nu er det en bagerforretning. Så vi har bagertøj på, når vi tager imod publikum, fortæller Palle Mogensen.

Foto: AVISEN

Alle der er med til at få forestillingen op og stå, får et stort sammenhold, fortæller gruppen. De starter op med mad og hygge, og så grines der ellers meget undervejs. Lige nu tripper man for at komme igang med at spille, så glæden over at få budskabet ud er stor. Ikke mindst fordi der er tale om en meget gammel tradition i Erritsø, som man gerne vil værne om og føre videre. Forestillingen er instrueret af Michael Kristensen. De medvirkende er Lars Zoffmann, Jette Mogensen, Brit Borring Jacobsen, Jan Bjærre, Herluf Nørskov, Karin Tuxen, Lone Eriksen, Jens Molbo og Maria Lantau.

Foto: AVISEN