Herboende ukrainere, ukrainske flygtninge fra krigen i deres hjemland og en række fredericianere mødtes i eftermiddag på Rådhuspladsen i Fredericia. Derfra vandrede de i samlet optog til Sct. Michaelis Kirke, hvor der klokken 17 var mindehøjtidelighed. Ukrainere virkede rørt over begivenheden og opbakningen fra fredericianerne samt fra danskerne i al almindelighed.

Det var en bevægende og velbesøgt mindehøjtidelighed ved sognepræst Thomas Kofoed Nedergaard, som i dagens anledning talte engelsk til forsamlingen.

Mindehøjtidlighed i Sct. Michaelis Kirke.

En af initiativtagerne til det spontane træf og højtideligheden, Jurij Gabedov, har boet i Danmark henved 25 år, i Fredericia i knap tre år. Han er født i Odessa. Han var glad for dagens højtidelighed og danskernes gæstfrihed.

– Danmark var blandt de første lande til at hjælpe Ukraine. Og Danmark har været virkelig gæstfri og gode til at tage imod krigsflygtninge fra Ukraine. Det er vi meget taknemlige over, sagde Jurij Gabedov.

Stifter af nødhjælpsorganisation 

Jurij Gabedov er gift med danske Kirsten. For et år siden stiftede Jurij sammen med datteren Anna Gabedov nødhjælpsorganisationen Civil Defense Ukraine. Det skete som modsvar til den russiske invasion af Ukraine. I de første dage blev der indsamlet tøj, sko og lignende, men hurtigt ændrede indsamlingen karakter. For Civil Defense Ukraine har også indsamlet skudsikre veste, natkikkerter, hjelme og lignende udstyr til de ukrainske soldater i frontlinjen, som kæmper for Ukraines frihed og selvstændighed. 

Desuden er der indsamlet et større beløb, som løbende er blevet anvendt til indkøb af droner og andet militærudstyr til soldaterne. Pengene er også blevet brugt til civile formål i Ukraine, fx komfurer til nødlidende familier i krigszonerne.

Andreas Dyhrberg Andreassen (fv) og Jurij Gabedov (th) taler om 1 års dagen og de muligheder, der er for ukrainerne i Danmark.

Danmark tager ansvar 

Socialdemokratiets lokale folketingskandidat, Andreas Dyhrberg Andreassen, var blandt deltager i dagens højtidelighed. Før og efter mindehøjtideligheden fik han sig en snak med Jurij Gabedov, som godt kunne tænke sig lidt lettere adgang for alle ukrainske flygtninge på arbejdsmarkedet. En hel del flygtninge er kommet i arbejde i servicesektoren, og det er godt. Men også de højt uddannede flygtninge burde der være efterspørgsel efter lige nu, mener Jurij, der i mange år har arbejdet som salgsdirektør for Danfoss. 

– I Danmark har vi taget et ansvar og hjulpet de mange flygtninge fra Ukraine, ved at tage imod dem og lave en særlov med bred politisk opbakning. Men der er stadig mange udfordringer, som vi står overfor. Vi skal være klar til at hjælpe flere på arbejdsmarkedet, så de midlertidigt kan blive en del af det danske samfund og bidrage med deres evner. Vi skal også være klar til at hjælpe med at genopbygge Ukraine, når de forhåbentlig står frit igen, bemærkede Andreas Dyhrberg Andreassen.

– Vi må ikke glemme, at det er vores eget nærområde, som er blevet ramt af krig. Derfor er det essentielt, at vi styrker vores eget forsvar og sikrer, at vi er forberedte, hvis der ud af det blå skulle opstå flere trusler og krige i Europa. Vi skal stå sammen og vise, at aggression ikke vil blive tolereret, og at vi vil kæmpe for fred og frihed. Vi skal ikke glemme de mennesker, der stadig lider under krigen i Ukraine. Vi skal fortsat støtte dem og arbejde for en fredelig løsning på konflikten. Lad os huske, at fred og frihed er dyrebare værdier, som vi skal værne om og kæmpe for, sluttede folketingskandidaten, sluttede han.