Kvik på Vejlevej får ny indehaver 1. april. Morten Weng overtager efter 10 år ejerskabet af butikken, som dog først skal gennemgå en større opgradering. Ejerskiftet falder naturligt, næsten som et familiært generationsskifte for både nuværende og kommende ejer.

Efter ti år hos Kvik, de sidste to som butikschef på Vejlevej 133, overtager 41-årige Morten Weng nu ejerskabet af køkkenforretningen. Han overtager stafetten fra den nuværende franchisetager, Lasse Thomsen, som har valgt at stoppe, uden at vide hvad der nu skal ske. Butikken er ved at blive pillet fra hinanden, udstillingskøkkenerne bliver solgt fra og der gøres klar til en gennemgribende opdatering af hele forretningen.

– Hvorfor skulle det ikke være nu, en eller anden dag skulle det være, tankerne har jeg haft længe. Med 29 år i Kvivk, først 11 på hovedkontoret, 18 år som franchisetager – først med tre butikker, så med to og senest med den ene her i Fredericia, hvor jeg hører hjemme. Når man har været mange år det samme sted, så kommer tankerne helt naturligt, skal man prøve noget andet? Årene gentager sig, alle tingene gentager sig. Senest kom de, da jeg forlængede min aftale for fire år siden, var tanken stærk, tanken om at det nok var sidste gang jeg forlængede, forklarer Lasse Thomsen.

Da Morten Weng i sin tid kom til forretning, lagde han ikke skjul på, at når Lasse engang var færdig og ikke gad mere, så ville han gerne overtage stafetten. De ord har Lasse altid haft i baghovedet.

– Da mine egne tanker blev mere og mere seriøse, de ramte mig med kortere og kortere mellemrum, så gav Mortens ord genlyd i mit hoved. Så da jeg besluttede, at tiden var kommet og jeg skulle ud og se noget af verdenen, så var det naturligt at få ham klædt på, både i form af kurser, men samtidig indsatte vi ham som fungerende butikschef, det har han været de seneste to år, således han var klar til at overtage og befandt sig godt i ansvaret, siger Lasse.

– Nu er han klædt på, teamet bag ham er stærkere end nogensinde, for når man forlader noget efter 18 år, så skal det helst komme godt videre, overordnet set er boligmarkedet lidt i stampe og måske skulle der alligevel skæres ned på medarbejdere, alt sammen små årsager til timingen, det er bare bedre at opsige sig selv, end nogen af vores gode medarbejdere, så passer pengene igen, forsætter han, med et smil.

– Om 10 år har jeg stjålet nøglerne

Det er ikke nyt for Morten at skulle lede en forretning, lige som det heller ikke er nyt for ham at skulle have personaleansvar. Som 22-årig var han bestyrer af diskoteket One med knap 75 timelønnede tilknyttet og senere indehaver af Café Nr. 47, som lå i Jyllandsgade, sammen med hans hustru.

– Jeg får et kæmpe drive af at have foden på speederen og hånden på kogepladen, har altid haft en naturlig drift og gejst når jeg har travlt, efter 5 år i caféen så skulle der ske noget nyt, ikke fordi jeg var træt af at være selvstændig, det var nok nærmere branchen jeg var færdig med, da jeg var ung smuttede jeg altid fra forfester kl. 21.00 fordi så skulle jeg gøre klar på diskoteket, senere da mine kone og jeg gerne ville have børn kom det til udtryk igen, mor og fra arbejdede 08-23 alle uges dage, ikke engang har tid til at tage til familiefødselsdage, så kom der bare et punkt hvor det skulle være noget andet, forklarer Morten Weng.

Til jobsamtalen stillede Lasse ham blandt andet to spørgsmål om fremtiden, Mortens svar har senere vist sig ikke at være langt fra sandheden.

– Dengang til jobsamtalen blev jeg spurgt om hvor jeg ville være om 5 år, jeg svarede at der ville jeg være danmarks bedste sælger, det tog godt nok 6,5 år inden jeg blev det, men det skete, Lasse spurgte mig også hvor jeg ville være om 10 år, der har jeg stjålet nøglerne til butikken var mit svar, det har vi joket lidt med gennem årene, på et tidspunkt blev det bare ret seriøst, siger Morten.

Undervejs i sådan “generationsskifte”, er der meget som skal falde på plads, de to er dog enige om at der næppe findes en bedre forberedt Kvik franchisetager end den Morten er endt med at blive. Som det første skulle banken også være med.

– Det kan godt være det tager tre år, det kan også være det tager fem år, kom Lasse en dag og sagde til mig en dag, men det sker snart, så du skal være klar, jeg ringede ned til min bank, tror allerede det var i 2019 eller 2020, og spurgte om de var klar når dagen en dag kom, de vidste at jeg havde været selvstædig før og derfor havde erfaring, så ja de var klar. Vi fortsatte så med interne kurser og generelt forberedelse, vi har kunnet planlægge det i lang tid, der er ikke særlig mange der kan være på forkant med de her franchisetager-kurser, med al den tid vi har haft, er jeg nok den bedst forberedte franchisetager Kvik har haft, fortæller Morten, med et smil.

Store forandringer

For et år siden blev ejerskiftet endeligt aftalt, de to har holdt det hemmeligt i lang tid, indtil at kollegaerne som de allerførste fik besked. Konceptmæssigt gennemgår Kvik flere forandringer, endnu en grund til, at Morten skal bag komfuret. Der er store forandringer i sigte, lige nu sælger butikken ud af de sidste udstillinger, bagefter opdateres den til hvad der internt kaldes Master Store 2.0.

28. marts lukker Kvik på Vejlevej midlertidigt. I mellemtiden kan man booke de ansatte hjem til sig selv, hvor køkkendrømmen stadig kan opfyldes, heldigvis har de hos Kvik rigtig gode erfaring fra corona-tiden, hvor rigtig mange køkkener alligevel kom til verden på den måde. På lageret vil man kunne se et udsnit af bordplader og køkkenlåger, mens butikken uden foran gennemgår den store forvandling.

21. april åbner Morten det der til den tid er hans Kvik-butik, en butik som bliver mere digital end nogenside, en butik som er mere et showroom end tidligere og så tænkes der mere i bæredygtighed.

Hvad skal Lasse Thomsen nu?

– Jeg skal afspadsere lidt. Faktisk er jeg lidt spændt på hvordan jeg reagerer på det, indtil videre er der masse af lave, også de næste 14 dage. Jeg har elsket at være i Kvik og det bliver første gang i 30 år der ikke er rygende travlt, sommeren bruges på at mærke efter hvad det er der motiverer mig, nysgerrigheden på: hvad er der ellers derude, den er stor, tror jeg skal sidde lidt på en sten og tænke mig om, siger Lasse, inden han rejser sig og går tilbage til hvad der lidt endnu, er hans forretning.

Skriv et svar