I de næste 2-4 uger vil risikoen for påkørsel af rådyr være særligt høj. Bjarne Christensen, naturvejleder i Fredericia Kommune, forklarer, at rådyrene går fra at være samlet som flok hele vinteren, til at bukkene skilles fra og bliver mere territoriale om foråret. Dette fører til, at de vil markerer sig overfor hinanden, derfor jager de hinanden, hvilket øger risikoen for, at de løber ud foran biler.

– Det er fordi, de jager hinanden. De har gået i flok hele vinteren, men her til foråret bliver de mere territoriale. De markerer overfor hinanden og jagter hinanden, siger Bjarne Christensen.

Han fortæller videre, at han netop har samlet et dødt rådyr op, 20 minutter inden vi taler med ham og understreger vigtigheden af at være ekstra opmærksom på vejene i denne periode.

For at mindske risikoen for påkørsel af rådyr og andre dyr, er det vigtigt at følge nogle grundlæggende råd, når man kører bil i denne sæson:

  1. Hold altid øje med skiltningen, som kan advare om vildt i området.
  2. Vær opmærksom på, at f.eks. hjortevildt er flokdyr. Der vil derfor ofte komme mere end ét dyr ud på vejen.
  3. Vær ekstra opmærksom i april-maj og oktober-november, hvor der er særlig stor aktivitet hos hjortevildtet.
  4. Risikoen for påkørsel er størst ved solopgang og solnedgang, så vær ekstra opmærksom på disse tidspunkter.
  5. Vær ekstra opmærksom på veje, hvor der er bevoksning tæt på rabatten.
  6. Hold øje med vejkanten, især i mørke, hvor reflekser fra vildtets øjne kan ses. Det er en god idé at lette foden fra speederen, hvis man opdager dette.

Kilde: Naturstyrelsen

Hvis uheldet er ude, og man påkører et rådyr, har man som bilist pligt til at kontakte Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812 med oplysninger om, hvor man befinder sig. Det kan også være en god idé at markere ulykkesstedet, for eksempel med en klud. Naturstyrelsen opfordrer desuden til aldrig at nærme sig et såret dyr: Gå aldrig hen til et såret dyr. Hvis dyret har kræfter til at rejse sig, vil det gøre det af sig selv. Større, sårede dyr kan være farlige.

Ved at følge disse råd kan vi alle bidrage til at reducere antallet af påkørsler og beskytte dyrelivet i vores naturområder. Det er vigtigt at huske, at dyrene også har brug for plads og fred i deres naturlige habitat. Når vi tager hensyn til dyrelivet og deres adfærd, skaber vi et mere harmonisk samspil mellem mennesker og dyr i naturen.

Foto: Naturvejleder, Bjarne Christensen

Det er også vigtigt at skabe bevidsthed om dette emne blandt andre bilister og lokalsamfundet. Del dine erfaringer og viden om dyrs adfærd og gode råd til at undgå påkørsler med venner, familie og kolleger. Jo flere mennesker, der er opmærksomme på problemet, desto større er chancen for at mindske antallet af ulykker og skabe et tryggere miljø for både mennesker og dyr.

Derudover kan det være en god idé at samarbejde med lokale myndigheder og naturorganisationer om at forbedre vejforholdene og infrastrukturen i områder med høj risiko for dyrepåkørsler. Dette kan eksempelvis være ved at etablere vildtbroer, vildthegn og sænke hastighedsgrænserne i udsatte områder.

Man bør også huske, at selvom rådyr er de mest almindelige dyr, der bliver ramt af biler, kan andre dyr også være i fare. Det gælder blandt andet hjorte, harer, egern, fugle og pindsvin. Man har derfor et ansvar for at passe på alle dyrene i vores omgivelser og gøre vores bedste for at beskytte dem.

Ved at følge de gode råd og tage ansvar som bilist, kan man arbejde sammen om at mindske antallet af dyrepåkørsler og skabe et sikrere miljø for både mennesker og dyr i vores naturområder.