I morgen markerer den sidste store bededag i Danmark, efter Folketinget har besluttet at afskaffe den danske helligdag, som har været fejret i mere end 300 år på den fjerde fredag efter påske. Forslaget om at afskaffe helligdagen blev fremsat af SVM-regeringen for at skaffe flere penge til de stigende forsvarsudgifter. Dette har dog vakt kritik fra fagbevægelsen, kirken og resten af Folketinget. Hvad siger borgerne i Fredericia?

Regeringen har udlagt, at afskaffelsen af helligdagen vil finansiere ting som velfærd og den grønne omstilling, men økonomer har sået tvivl om, hvor meget forslaget vil bidrage til på sigt. Finansministeriet afviser disse påstande. Lønmodtagere vil blive kompenseret i form af løn, mens timelønnede vil miste deres tillæg, når de arbejder den dag.

Store bededag har været en kærkommen forårsfridag for mange danskere, og for nogle er der nærmest tale om store konfirmationsdag, idet mange kirker landet over holder konfirmationer.

Vi har talt med fire lokale om, hvordan de agter at tilbringe deres sidste store bededag.

Jan Christensen, 70 år, pensionist fra Fredericia. Foto: AVISEN

– Skal bare slappe af og lave det jeg plejer, jeg er pensionist, så som sådan er alle dage store bededag. Jeg har tidligere kørt Europa tyndt i lastbil, dengang havde jeg aldrig fri på store bededag, sad altid i førerhuset. Derfor er det stadig en dårlig idé at afskaffe store bededag som helligdag. Det går ud over mange andre, og det er forkert, at befolkningen ikke er blevet hørt, siger Jan Christensen.

Vilda og Anniliva. Foto: AVISEN

– Vi skal læse bøger og slappe af, hele familien flytter faktisk til Sverige, hvor man slet ikke har den slags helligdage. Altså flytningen skyldes ikke afskaffelsen af Store bededag, selvom det stadig er ærgerligt, at den forsvinder, fortæller Vilda og Anniliva, med et smil.

Anders Hermann, 29 år, virksomhedskonsulent hos jobcentret, fra Børkop. Foto: AVISEN.

– Det er vigtigt for mig at tage sig tid til at slappe af og være sammen med børnene, afskaffelsen af Store bededag er en indgriben i folks liv. Mange mennesker kæmper allerede med stress, og samfundet konstant fortæller os, at vi arbejder for meget. Hvad nytter det, og hvad vil der blive taget fra os næste gang, spørger han.

Julie Hallin, 29 år, enlig mor til to fra Fredericia. Foto: AVISEN.

– Det er så dejligt med en pause, jeg elsker den ekstra tid med mine børn. I morgen skal vi en tur i skoven og sove i shelter, enten ude ved Trelle eller måske ved Skærbæk. Det gør vi tit, når vi kan finde tid. Så kan vi være sammen bare os tre og hygge os. Selvfølgelig vil vi alle gerne have en ekstra fridag, undtagen Mette Frederiksen selvfølgelig, men det er mere end det, det er også dyrebar tid med mine børn der forsvinder, slutter hun.

Det kan med rette siges, at mens Store bededag ikke nødvendigvis er den vigtigste helligdag, er den bestemt den helligdag, der har tiltrukket mest opmærksomhed i den seneste tid i Danmark. Fra næste år vil helligdagen ikke være i kalenderen og dermed vil danskerne kun have 10 helligdage at se frem til.

Den 5. maj 2023 er sidste gang, vi kan holde Store bededag, som vi kender den. Det er værd at bemærke, at den sidste gang, der blev ændret på helligdagene i Danmark, var ved Helligdagsreformen i 1770, så regeringens endelige beslutning om at afskaffe Store Bededag markerer en sjælden ændring i danskernes traditioner.

Men hvad vil der ske med Store bededag i fremtiden? Selvom beslutningen om at afskaffe helligdagen er truffet, er det stadig uklart, hvad der vil ske med den traditionsrige dag. Det er en situation, der for mange danskere er både uventet og bekymrende, da Store bededag er en vigtig dag for mange og forbundet med en række forskellige traditioner og ritualer.