Billiard – fra en idé til turneringer

Siden januar 2022 har Idræt i dagtimerne i samarbejde med Fredericias Billard klub kunne tilbyde deres brugere billard, og sidenhen er det vokset. Ideen om, at billard skulle være en del af Idræt i dagtimernes aktivitetsprogram, blev plantet ved Idræt i dagtimerne i 2020 før Corona, men på grund af Corona blev det først en realitet i januar 2022. Billard startede med fem mand, og i dag møder ca. 15 op med spilleglæde og glædelige gensyn.

Inden billardspillene startes, mødes deltagerne ude i klublokalet, hvor der hygges med kaffe og snak. Her mødes gamle og nye bekendtskaber, hvor snakken ofte er om gamle dage og almindelig hverdagssnak.

Der er ingen tvivl, når man besøger billardklubben, at billard og mandehørm hænger uadskilleligt sammen. Humøret er højt, små drillerier og kække kommentarer flyver fra den ene side af bordet til den anden. Hele atmosfæren er rigtig god i rummet. Det er tydeligt, at brugerne har lyst til at være der, og at de synes, det er sjovt.

Klubben råder over fire billardborde, og udstyr kan lånes. Billard kræver teknik og strategisk tænkning, men man skal ikke lade sig skræmme. Brugerne er rigtig gode til at tage imod nye, og Ole Jensen, instruktør, står klar til både at introducere billard, og instruerer medlemmerne i, hvordan man holder og kridter en kø samt hjælper brugerne med at lære de rigtige teknikker.

Den første turnering

Billard handler primært om det sociale samvær, hvor et par hyggelige timer med sjove bemærkninger og gode snakke er i højsædet, men medlemmerne udvikler sig også i deres spillemåde. De har endda været til deres første turnering, hvor de deltog med to hold. I alt vil der være syv hold ved en turnering. Der vil være seks kampe, hvor der vil blive spillet holdkampe, hvor et hold spiller mod andre hold. I efterårssæsonens turnering spillede, Posten, FAGI (Fredericia Garnisons), Idræt i dagtimerne og ældresagen med to hold hver.

Tirsdag d. 6/12-22 var der afslutning for efterårssæsonen i Fag og Firmaidræt. Her kunne Idræt i dagtimerne stolt fortælle, at Flemming Ringe og Jørgen Nielsen fra Idræt i dagtimerne vandt selve turneringen. Der vil fremover være en forårssæson og en efterårssæson, som afholdes hver tirsdag aften i 6 uger.
Kan billard have nogle positive effekter på kroppen

Hvis man spørger Keld, Steen, Jørgen og Flemming er det måske ikke den fysiske del af kroppen, de kan mærke den store forskel på, men psykisk kan de klart mærke en forskel.

– Det bliver sjovere og sjovere, jo mere man kan. Det giver hjernen gode udfordringer. Du lærer at koncentrere dig, og du holder hjernen i gang, ved at man skal tælle point og beregne kuglens bane.

– Fysisk skulle det være fordi, vi kommer ud om fredagen, i stedet for at blive hjemme med kaffekoppen,” fortæller de med et smil.

Når man kigger på klubbens snit og statistik oversigt, kan man også se at brugerne udvikler sig. Og når man spørger Keld, Steen, Jørgen og Flemming er de også rigtig glade for Ole Jensen, som instruktør. ” Vi er meget glade for Ole som instruktør. Han svinger ikke pisken, men han er god hjælpe til. Og han holder øje med en. Dog kunne vi godt tænke os mere tid, for to timer går for hurtigt.” Siger de.

Mangel på kvinder

Generelt er der mangel på kvinder i billardklubberne, og her er der ingen undtagelse.
Når man spørger mændene, så er der lidt forskellige holdninger til manglen på kvinder.

Mangler der kvinder på holdet?

– Nej, vi kommer jo for at hygge os, bliver der sagt med et glimt i øjet og høje grin. Men mændene indrømmer alligevel, at de ønsker kvinder på holdet, og at det faktisk også er en af deres mål.

– Jeg tror, at det vil give et godt mix. Jeg tror ikke, at hvis der kom et par kvinder ind, at det vil ødelægge mandehørmen. Det tror jeg simpelthen ikke, den vil stadigvæk være der. Og der er altså kvinder, der spiller billard og kvinderne er meget velkomne til at komme og prøve. Vi har brug for kvinder, der kan tåle lidt mandehørm, og som har lyst til at lære billard, mener Ole Jensen.

Rollen som instruktør giver mig selvværd

– Jeg har det rigtig godt bagefter, at jeg har gjort noget for nogen andre mennesker. Jeg elsker jo egentlig det her, og har startet det her op, og nyder virkelig den udvikling, der sker med det her. Det giver mig virkelig noget selvværd, at det kører så godt, som det gør, fortæller Ole meget stolt.

Der spilles billard hver fredag kl. 10 -11.30, Fredericia billard klub, Nørrebrogade 131, 7000 Fredericia

Skriv et svar