Regeringen har lanceret otte initiativer, der skal reducere bureaukratiet og gøre livet lettere for landets foreninger. Selvom der er blevet taget nogle gode skridt, oplever nogle foreninger dog fortsat udfordringer i hverdagen, især når de adskiller sig fra den typiske foreningsstruktur.

Foto: Privatfoto.

Rene Erdmann Christensen, formand for den lokale svømmeklub, Fredericia Svømmeklub, understreger, at selvom de nye tiltag er et skridt i den rigtige retning, så er der stadig væsentlige problemer, som gør det vanskeligt for deres forening at fungere optimalt.

– Der er ingen tvivl om, at vi i foreningsdanmark sætter stor pris på, at der bliver gjort en indsats for at mindske bureaukratiet og reducere det administrative bøvl. Alle de tiltag, der kan hjælpe os med det, er selvfølgelig velkomne. Hvis jeg ser på, hvad der virkelig ville give mening for os som forening, så er vi lidt anderledes i svømmeverdenen sammenlignet med mange andre foreninger. Vi har nemlig mange frivillige, der sidder i bestyrelser og udvalg eller hjælper til stævner, men når det kommer til vores trænere, har vi mange lønnede medarbejdere, forklarer Rene Erdmann Christensen.

– For eksempel er vi pålagt at have en whistleblower-ordning, fordi vi har over 50 ansatte, selvom de fleste arbejder meget få timer. Det giver ikke mening for små foreninger som vores, hvor det bliver en unødvendig økonomisk byrde.

Selvom regeringen lover forenklinger, oplever foreninger som Fredericia Svømmeklub, at de eksisterende regler fortsat er forbundet med besvær. Et andet område, hvor svømmeklubben mærker udfordringerne, er bankernes risikovurdering og adgang til konti, hvor teknologien gerne skal fungere.

– Når det kommer til datasikkerhed, er der også udfordringer. Hvis vi skal informere banken om et nyt bestyrelsesmedlem, er der nogle pengeinstitutter, der lader folk uploade deres egne billeder og oplysninger, mens andre kræver, at vi sender det frem og tilbage mellem kassereren og formanden, og det kan hurtigt komme til at være i strid med GDPR-reglerne, fortæller formanden.

Derudover mener han, at de nuværende regler ofte bliver besluttet på et niveau, der er for fjernt fra foreningernes virkelighed. Rene Erdmann Christensen uddyber, at mange af de regler, som foreningerne skal overholde, ofte bliver udformet og besluttet på et overordnet politisk niveau, hvor der ikke altid er forståelse for de praktiske udfordringer, som lokalt forankrede foreninger står overfor, samt den tid det kan tage at få indlejret de nye foranstaltninger.

Foto: Privatfoto.

– Jeg synes, det er rigtig fedt, at regeringen tager hul på at løse disse problemer, men jeg tror desværre, at det hele foregår for højt oppe i helikopteren. Det er på Christiansborg-niveau, og inden ændringerne når ud til foreningerne, har de måske allerede besluttet noget nyt, siger han.

Rene Erdmann Christensen er bevidst om, at foreningsdanmark sammen med de komplekse politiske processer og behovet for at tage højde for mange forskellige interesser gør, at det kan være svært at gennemføre varige forbedringer, som virkelig gør en forskel på græsrodsniveau.

– Jeg forstår godt, hvorfor det bliver, som det gør. Der er så mange hensyn at tage, og de beslutninger, der træffes, skal fungere på et overordnet plan. Men det betyder også, at vi foreninger ofte står tilbage med regler, der ikke altid er tilpasset vores virkelighed, forklarer han.

Trods regeringens initiativer står det klart, at der stadig er et stykke vej, før de danske foreninger kan opleve en hverdag uden unødvendige benspænd. Foreninger som Rene Erdmann Christensens svømmeklub har stor forståelse for, hvorfor det kan være svært at få implementeret forskellige tiltag på alle mulige planer. Imens vil følge udviklingen nøje og håber på, at kommende tiltag i højere grad vil tage højde for de forskellige behov, der eksisterer i landets foreningsliv.