Lars Lodahl har drevet Byens Grønttorv i 24 år, hvor forretningen har udviklet sig i en anden retning end da han åbnede den som 19-årig. Men hvem er personen bag manden bag Byens Grøntorv? Bliv klogere på det og meget mere i denne udgave Ugens Kurt.
Der var lidt forvirring på Kurt’s Kaffebar, da jeg trådte ind ad døren klokken 10:15, som var aftalen med Lars Lodahl. Indehaver Ismail spurgte: “Hvor er Thomas?” med henvisning til Fredericia AVISENs kulturredaktør. Det viste sig at være fordi, at Lars var ankommet og havde indtaget en stol ved højbordet.
Efter at have grint lidt af misforståelsen om, hvem der skulle lave denne udgave af Ugens Kurt konstaterede Lars: “Jeg har fået min kaffe.” og pegede på sin sorte kop kaffe, der var skænket op.
Lars er 44 år og er gift med Karina, som han har to sønner med, Oliver på 14 år og Frederik på 18 år.
Oprindeligt kommer Lars fra Herning, men han flyttede til Fredericia i 1995, og konstaterer med et smil, at han har boet længere tid i Fredericia end i Herning.
Vores historie om Lars starter dog tilbage i Herning, hvor han startede med en af sine store passioner, nemlig fodbold.
“Jeg har spillet fodbold i 14-15 år. Jeg startede i fem års alderen, men jeg fik en knæskade, da vi skulle til at blive ynglinge, så det satte en stopper for min karriere,” siger Lars, der sidenhen har kastet sig over trænergerningen:
“Jeg har været fodboldtræner for min søns hold i fem sæsoner. Vi startede i Fredericia fF, men nu er vi i BPI pga. skolen og vi bor også tæt på, da vi bor i golfkvarteret,” siger han.
Åbnede Byens Grønttorv som 19-årig
Lars tog en 10. klasse og så gik turen på Handelsskolen, og så blev han udlært som købmand i Jydemarkedet.
“Det var fedt at være der i grøntafdelingen, og det er egentlig der, at min historie starter,” siger Lars med et smil og fortsætter:
“Jeg åbnede Byens Grønttorv som 19-årig med en makker, som kommer fra Fredericia. Vi åbnede i midtpunktet ved siden af Fakta, og dengang var supermarkederne ikke så gode til frugt og grønt, så der var et stort marked for det i forhold til i dag, hvor det er anderledes end da vi åbnede.”
At åbne en butik i en så ung alder havde også sine udfordringer, erkender Lars.
“Det var en travl tid til at starte med, meget travl. Jeg var ikke så gammel, og alt var nyt. Man skulle have folk ansat, man skulle alt selv. Det var lange dage,” siger han.
Hvad var det mest “irriterende” ved at åbne selv, var det ting som regnskaber osv.?
“Vi havde revisor til regnskabet, men det var ofte om søndagen, at man fixede praktiske ting og derfor havde jeg nærmest ikke fri,” forklarer Lars.
Hvordan har Byens Grønttorv udviklet sig igennem tiden?
“Vi havde en fin forretning i Midtpunktet indtil finanskrisen startede. I 2004 solgte jeg min halvdel til min makker Johnny, som jeg stadig er sammen med i dag. Der skulle min hustru og jeg have Oliver vores yngste søn. Der var valget, at enten skulle jeg finde noget andet at lave ellers skulle jeg finde en makker, som kunne hjælpe til og aflaste. Det var et godt valg, som jeg bestemt ikke har fortrudt.”
“Vi udviklede os til at blive en grossistforretning. Det skete, da krisen trådte til. På daværende tidspunkt havde vi allerede en del salg ud af huset, så det blev bare kun det. Den helt store ændring for os var, at vi nu skulle ud at banke på ved folk og få en kop kaffe og så ellers få en snak om frugt og grønt.”
Ordre på 10.000 skiver lime
Den dag i dag er 95 % af Byens Grønttorvs kunder erhverv. Til at starte med, da det blev til en grossitforretning, var der netsalg til private, men det blev lukket ned, da det var for omstændigt i forhold til fortjenesten.
Til gengæld glæder Lars sig over sine nuværende kunder og nævner, at der jævnligt kommer sjove ordre ind.
“Vi har faktisk fået en til næste fredag, hvor vi skal levere 10.000 skiver lime. Det skal vi nok få løst. Lige nu er der også meget med jordbær til bagerne, så det gæler om at man har friske varer,” forklarer Lars.
Hvilke typer har Byens Grønttorv som faste kunder?
“Vi kører mest ud til erhverv, og det gælder blandt andet restaurationer, cafeer, storkøkkener til virksomheder og så har vi også ordninger med Fredericia Eliteidræt og Fredericia Kommune, som vi leverer til,” siger Lars
Lige for tiden, hvad er der sæson for af frugt som I leverer?
“Det er meget nektariner, ferskner og jordbær. Vi laver vores frugtkasser alt efter hvilken sæson vi er i. Der er nogle ting som bananer og æbler, der går igen, men andre ting justerer vi på,” siger Lars og kommer ind på, at han også selv spiser frugt:
“Jeg spiser mindst to æbler om dagen, de skal være røde. Jeg holder mottoet med seks om dagen, og vi får også grøntsager hver dag til aftensmaden derhjemme,” siger Lars, som med et smil på læben fortæller, at der er fri frugtordning til medarbejderne hos Byens Grønttorv.
Fremtiden
Byens Grønttorv kører derud af, og det ser bogstavelig talt grønt ud, men hvad bringer fremtiden? Det spørgsmål fik Lars.
“Det er svært, men vi håber, at vi kan bibeholde de kunder, som vi har. Der er altid plads til flere fakturanummer, hvis nogen melder sig. Vores branche har lidt den udfordring, at mange af køkkenerne i virksomheder er blevet overtaget og har en aftale om, at de køber ind hos et cateringfirma.”
“Vi skal slå os igennem på kvalitet, og vi er 100 % dedikeret til frugt og grønt i forhold til et cateringfirma. Vi er specialiseret og har syv dedikerede medarbejdere, sm ikke laver andet end at pakke og køre ud med tingene.”
Hvad med dig selv, hvor længe kunne du se dig fortsætte med Byens Grønttorv?
“Det er svært at sige, men jeg har været der i mange år. Hvis jeg skulle lave noget andet ville det nok være inden for salg. Hos os står jeg for kontor og salg, og så er det Johnny, der tager sig af indkøb og lageret,” siger Lars og kommer ind på, hvordan hverdagen er hos Byens Grønttorv:
“Vi møder ind mellem klokken 3 og 5, og så gør vi ellers klar til at vores folk kan køre ud. Der er meget at se til, og det bliver nemt til 60-70 timers arbejde i løbet af ugen, men der er vi heldigvis så fleksible, at hvis en skal noget, så overlapper vi hinanden. Johnny og jeg har eksempelvis også begge tre ugers sommerferie, så det er rigtig dejligt.”
Sport betyder meget
Lars er sportsinteresseret, og Byens Grønttorv har engageret sig i lokalsporten, hvilket er vigtigt for dem.
“Det er vigtigt, at vi støtter de lokale klubber. Jeg støtter fx BPI til sommerfesten, og så er vi sponsor hos FC Fredericia og FHK,” siger Lars og kommer ind på, hvad det betyder, at det går godt for begge hold:
“Det betyder helt klart noget så der er flere, der taler om dem, og vi bliver også set mere, når det går godt, da der så kommer flere tilskuere.”
Hvor meget fodbold og håndbold får du set?
“Jeg ser næsten alt håndbold på hjemmebane, og når tiden er til det er jeg også til fodbold,” siger Lars.
Lars er FC Midtjylland-fan. Jeg bekendte ikke selv kulør over for Lars og fortalte, at jeg holder mig Brøndby, som Midtjylland besejrede i pokalfinalen.
Til gengæld synes Lars, at det er fedt med samarbejdet mellem FC Fredericia og FC Midtjylland.
“Det er spændende, især for FC Fredericia, der får de her unge spillere til. De skal selvfølgelig ikke spille for enhver pris, da FC Fredericia også selv har dygtige spillere, men det er et spændende projekt ,” siger han.
Flittig løber
Når den ikke stor på Byens Grønttorv og trænergerningen med sønnen, så har Lars en særlig interesse.
“Jeg løber et par gange i ugen. Det bliver til omkring de ti kilometer, og så et halvmarathon engang imellem. Jeg har været til Lillebælt Halvmarathon ti gange. De eneste gange jeg ikke har deltaget var det første år, og så var der i år, hvor jeg var skadet,” siger Lars, der skal til halvmarathon i Aabenraa d. 22. juni.
Hvad håber du fremtiden bringer personligt?
“Jeg håber, at det fortsætter som nu, og at vi kan holde næsen i sporet, så forbliver det godt,” lyder afslutningsreplikken fra Lars Lodahl.