Ugens Kurt er en kvinde, der er meget synlig i bybilledet, i særdeleshed når vi skriver december. Hun har en finger med i planlægningen af events i byen, og er i fuld gang med at planlægge dette års jul i Fredericias gader og stræder. Karina Wærnskjold-Thiesen har været i den varme stol på Kurt’s Kaffebar og er i denne uge Ugens Kurt.
Det flotte efterårsvejr har ramt Fredericia. Bladene har gjort sit indtog i gågaden, og solen står højt på himlen. En flot onsdag middag havde Karina, der ellers har rigeligt at se til, en ledig stund i kalenderen.
Pt. er Karina i gang med årets mest travle periode for hende. Planlægningen af julen i Fredericia, der er en stor del af hendes stilling som By- og Eventkoordinator i Fredericia Shopping, er i fuld gang.
Karina er 47 år, og er født i Fredericia. Hun er gift med Lars, og har tre børn på 14, 17 og 18 år.
Barndommen foregik for Karina i trygge rammer i Erritsø, hvor hun skolemæssigt startede på Lyng Skole, og sluttede på Bakkeskolen.
“Jeg kunne godt lide at gå i skole. Jeg havde en god barndom i Erritsø,” siger Karina, der tydeligt husker alle lærerne hun havde:
“Flere af dem møder jeg i arbejdssammenhæng i dag. Anders Axø, som jeg havde, er blevet skolechef, og så er der Anne-Marie Mogensen, som sidenhen er blevet formand for Kræftens Bekæmpelse i Fredericia. Dem har jeg også noget med at gøre, så det er meget sjovt,” siger Karina.
Da Karina var barn føltes vejen fra bopælen i Erritsø, og ind til byen i Fredericia lang. Sådan er det dog ikke mere.
“Det var da man var barn. Da jeg var ung tog jeg cyklen, så der var ikke så langt. Jeg arbejdede i Burger House overfor Rådhuspladsen,” fortæller Karina.
I Karinas skoletid var 10. klasse ikke som det er i dag. Man kunne vælge at droppe ud efter niendeklasse eller fortsætte på samme skole i tiende. Karina valgte det sidste.
“Jeg vidste ikke hvad jeg ville, så jeg tog 10. klasse på Bakkeskolen, hvor jeg gik i forvejen. Mange fra min årgang gjorde det samme,” forklarer Karina.
Turen gik til USA
Efter tiendeklasse tog Karina et sabbatår, hvor hun arbejdede i Døgnkiosken på Bygaden i Erritsø, og så gik turen til USA.
“Jeg kom til at købe en flybillet til USA, fordi der var en der skulle være aupair, som sprang fra, og så rejste jeg til Californien i et helt år,” siger Karina.
Hvordan var det at komme derover?
“Det var vidunderligt at opleve en ny kultur og bo et fremmed sted. Jeg havde et fint år med min værtsfamilie derovre. Der var andre piger derovre, som jeg havde fælles bekendte med fra Danmark, så vi var sammen en del af tiden. Vi var fire, der for de penge vi tjente, rejste en uge til Hawaii og holdt ferie der,” siger Karina.
I Danmark er vi vant til de trygge rammer i et for os helt normalt samfund. Dengang Karina var i USA mærkede hun, at ikke alt er som i Danmark.
“Det, der slog mig mest, var at der stadig var forskel på sorte og hvide. Det havde vi ikke i Danmark. Det var dog ikke sådan, at det var ubehageligt, men jeg fornemmede forskellen,” siger Karina, der glæder sig over det danske samfund:
“Vi bor virkelig i et smørhul – Danmark er et paradis på jorden. Vi har det godt i forhold til den måde vi har indrettet samfundet på.”
Starten på Karinas arbejdsliv
Da Karina kom hjem til Danmark tog hun en HF og en uddannelse som procesteknolog. Det er en teknisk uddannelse indenfor fødevareindustrien, hvor man skal forstå processen med at lave en vare fra ende til anden.
“Jeg var i praktik hos Drabæks Mølle i Lunderskov, og der fortsatte jeg også efterfølgende efter endt praktik. Det var lige i økologiens spæde start. Jeg lavede procedurer for at indføre økologiske råvarer i Danmark,” siger Karina og fortsætter:
“Jeg var der i fire år inden jeg endte i Kolding Kommunes Renoveringsafdeling som konsulent, hvor jeg hjalp virksomhederne med at forstå, hvordan man skulle sortere virksomhedens affald.”
Hvordan var det at være der?
“Det var en fornøjelse at grave ned i teknologier og se hvad der var muligt og se hvor langt man som kommune kunne gå indenfor rammerne. Affaldssortering er meget forskelligt fra kommune til kommune, og jeg fik i min tid hos Kolding Kommune smag for det kommunalesystem,” siger Karina.
Interessen for bylivet i Fredericia
Efter tiden hos Kolding Kommune tog Karina et brancheskifte. Hun startede som salgskonsulent på ElboBladet, og fik på den måde et indblik i Fredericia som handelsby.
“Det var en ny verden for mig, og jeg måtte lære de tekniske finesser for at forstå annoncedelen. Det endte ret godt,” smiler Karina, via jobbet fik kendskab til bylivet i Fredericia:
“Da jeg startede var der ikke kunder i gågaden en helt almindelig formiddag. Jeg har gået meget op og ned uden af gaderne uden at møde folk. Der blev min interesse vakt for at gøre byen interessant. Jeg kendte til butikkernes udfordringer og tænkte over, hvordan man løfter byen,” siger hun og fortsætter:
“Jeg lurede lidt på den her stilling som eventkoordinator. På et tidspunkt blev den ledig, hvor jeg tænkte det er nu, og så gav jeg den et skud med bøssen. Jeg var så heldig, at de valgte mig,” siger Karina, der startede som By- og Eventkoordinator tilbage i november 2016.
Med en tiltrædelse der hed d. 1. november og en jul forude var der nok at tage fat på for Karina, som dog kalder starten for blid.
“Det hele var beskrevet for mig, og så kunne jeg ellers tage hul på 2017 med et tomt lærred,” siger Karina.
Et af Karinas tiltag i 2017 blev at indføre julebyen.
“Jeg ville skabe noget nyt, og fik julebyen op at stå. Vi fik bygget husene, og skabt rammerne for at de skulle være der
Hvordan var det at planlægge julen selv for første gang?
“Der var to ting i det. Det er hårdt at være alene på posten, men der er samtidig en masse samarbejdspartnere og så er der hjælp at hente i kommunen og andre aktører. Det er fantastisk at få skabt noget, der ser godt ud,” siger Karina, der som en anden duracell kanin har hoppet rundt til alle de afholdte arrangementer:
“Jeg har forsøgt at være til stede ved alle events, selvom flere af dem godt har kunne afvikle sig selv. Jeg har villet opleve publikum og se folks reaktion. Folk skal tænke, at det har været hyggeligt, og at der sker noget i byen så de kommer igen,” siger Karina.
Et af Karinas andre store projekter i hendes tid hos Fredericia Shopping var VM-pladsen i sommeren 2018.
“Det er ikke hver dag, at man får den mulighed. Det var en oplevelse at være en del af det kæmpe setup. Det trak mange mennesker til, og det var helt klart en succes,” siger Karina.
Hvordan har dine tre år i Fredericia Shopping været?
“Det tager tre år at bygge noget op, og det tager tre år at blive hjemmevant i den her stilling. Der er meget, der er første gang. Inden man kan sige det var godt eller skidt, skal man prøve det nogen gange. Jeg er ved at være der nu, hvor jeg tør gå i en retning hvor jeg ved noget,” siger Karina og kommer ind på, hvad der kommer til at ske i 2020:
“Det handler om at få pengene i Fredericia Shopping til at blive til mest muligt. Vi vil gerne arbejde med flest muligt fra lokalområdet. Der er rigtig mange dygtige mennesker og mange har også lyst til at bidrage.”
Julen i år
Karina har travlt for tiden, meget travlt. Hun fortæller, at det faktisk er i den her periode på året, hvor der er mest at se til, da alt skal koordineres omkring julen lige i de her dage og måneder.
Men hvad kommer der egentlig til at ske i julen?
“Vi har julebyen igen i år og der er aktiviteter i gågaderne alle dage i ugen. Der sker noget hver dag fra d. 30. november og frem til d. 24. december, og butikkerne holder åbent fra 10-16 alle lørdage og søndage i december frem til d. 24.
Hvad kommer der til at ske af særlige ting?
Karina har blandt andet planlagt, at Ice for kids kommer, hvor man kan hugge sin egen isskulptur og så kommer Marianne fra Den Store Bagedyst. Sammen med hende kan man dekorere julemænd og koner.
“Alt det her er gratis, og er betalt af Fredericia Kommune og vores medlemmer, der danner grundlaget for Fredericia Shopping,” siger Karina og løfter sløret for julens helt store højdepunkter:
“Gurli Gris og Gustav kommer og laver deres juleshow i forbindelse med julemandens ankomst. Vi arbejder på at gøre Fredericia spændende d. 24/12 fra klokken 10:00 – 13:00. Vi får besøg af et krydstogtskib med over 2.000 gæster, og de skal have en god oplevelse af vores by. Vi er ved at forberede et festfyrværkeri af aktiviteter under temaet Mens Vi Venter,” siger Karina og kommer ind på travlheden i forbindelse med julen:
“Faktisk har jeg mest travlt lige nu. Tingene skal gå op i en højere enhed, og hvis man har gjort det godt, så har man ikke mange opgaver, når det først løber af stablen. Jeg har de andre år valgt selv at være der, men i år har jeg delt opgaverne ud og behøver ikke at være så hængt op. Sidste år var jeg der konstant for at kunne give stafetten videre i år. Der bliver eksempelvis en formand i Julebyen, som sørger for den kører i alle åbningsdagene, og så er der æbleskivehuset, hvor en forening passer den.”
G94 og kvindenetværk
Når Karina ikke planlægger events, og andre gøremål i forbindelse med hendes job i Fredericia Shopping, er hun også en travl kvinde.
“Jeg sidder i bestyrelsen for Gymnastikforeningen 94. Jeg har været instruktør der i 11 år, og har haft zumba-hold, jumping fitness og det sidste er, at jeg har gennemført en uddannelse indenfor yoga-instruktør. Pt. har jeg fire hold i ugen, hvor der er mindst en times undervisning pr. hold,” siger Karina.
Har du nogensinde fri?
“Det vælger man selv om man har. Hvis jeg laver huslige pligter som madlavning, så synes jeg, at jeg har fri. Det er noget jeg elsker, og det er det samme, når jeg lægger vasketøj sammen. Det er ikke en sur pligt. Sådan er livet,” fortæller Karina og kommer ind på en sidste fritidsinteresse:
“Jeg er med i kvindenetværket Zonta Lillebælt, der arbejder med at samle penge ind til at hjælpe overalt i verden. Lige nu står vi med et banko og boblerevent d. 3. november, hvor vi fejrer foreningens 100 års jubilæum. Vi har været så heldige at få doneret præmier for over 49.000 kroner, og der er stadig billetter på zontabilletten.dk.”
Karina har drukket sin kaffe færdig, og skal videre. På falderebet fik Karina spørgsmålet om hvordan hendes fremtid ser ud.
“Jeg bliver ved med at interesse mig for udviklingen i Fredericia. Jeg har ikke planer om at stoppe med mit job pt. Jeg håber, at jeg holder til det længe, men jeg holder ikke til det her, når jeg er 70 år. Mit liv har formet sig undervejs, og jeg tænker når tiden kommer til det, så finder jeg på noget andet. Jeg vil gerne have, at det har noget med Fredericia at gøre, og det må gerne være noget med motion og event,” slutter den energifyldte Karina, der efter et foto igen forlod Kurt’s Kaffebar og fortsætte planlægningen af events til stor glæde for Fredericias borgere og gæster.