Ib Østergaard. Det er en mand, som en del formentlig er stødt på i forbindelse med fag og firmaidræt i Fredericia. Vi har sat Ib i den varme stol på Kurt’s Kaffebar, hvor han kommer ind på sin opvækst, sit arbejdsliv, hvor han blandt andet har været indehaver af Provianten sammen med konen, og ikke mindst tiden med fag og firmaidræt, som for tiden har meget fokus på Ladies Mud Race, der nyder stor succes.
Det er tirsdag middag. Ib kommer gående ind fra kulden ude i Jyllandsgade og gør sin entré på Kurt’s Kaffebar, hvor vi bestiller en sort kaffe til os begge.
Ib blev fornyligt indstillet til Kulturministerens Idrætspris 2018, og det snakker vi løst og fast om, inden vi for alvor går i gang med snakken.
Vi starter med at spole tiden helt tilbage. Ib fortæller, at han er opvokset i Falstergade og Anchersvej, og gik i skole på Købmagergadeskole.
“Det var en fin tid. Det var som skoler skal være, hvor man er ubekymret. Jeg startede faktisk allerede stille og roligt med at være selvstændig der. Jeg var med til at udvikle skoleavisen. Et par kammerater og jeg synes, at vi skulle lave en avis. Vi gjorde det i konfirmationsalderen og skrev om alt muligt, som havde noget med skolen at gøre,” siger Ib, der i tiden efter Købmagergadeskole sprang ud i håndværkerfaget:
“Jeg kom i mesterlære som elektriker. Jeg synes, at det var fantastisk at komme ud at have praktikken under huden. Det var andet end skolen, og jeg fik luft under vingerne i de fire år, som det tog.”
Ib er den dag i dag selvstændig, og driver firmaet Fund Magic, som til at starte med ikke var det er i dag.
“Jeg startede med at være spilleautomatsmand. Jeg interesserede mig for elektronik og ting i den genre. Jeg arbejdede med det i 24 år, hvor jeg så konverterede til IT-konsulent med Fund Magic,” forklarer Ib og tager en tår af kaffen.
Tiden med Provianten
Selv kan jeg ikke huske det, men Ib drev i 25 år Provianten, der stadig lever i bedste velgående i Jyllandsgade.
“Vi skulle finde noget min kone kunne hygge sig med. Vi så, at Provianten var til salg, og så slog vil. Vi snakkede lidt om det, og endte med at tage skridtet,” forklarer Ib.
Det var Ibs kone, der stod for butikken, og det var en tid, som hun var glad for.
“Hun elskede det, selvom det var en omvæltning. Vi havde den næsten i 25 år, og det fortæller også, at man har elsket det,” siger Ib og kommer ind på sin egen rolle med Provianten:
“Jeg havde ikke rigtigt noget med butikken at gøre, men jeg lavede sådan nogle praktiske ting som regnskab og lignende,” husker Ib.
Fag og firma siden 1986
Ib har en lang fortid indenfor fag og firmaidræt i Fredericia, og det hele startede tilbage i 1986.
“Det var fordi, at dommerne var dårlige, så tænkte jeg, at jeg kan gøre det bedre,” siger Ib og griner.
Dem der var aktive med fag og firmaidræt indenfor fodbold husker formentlig også Ib som manden med fløjten, og det var også fodbold, som han startede ud med.
“Det udviklede sig stille og roligt for mig. Det var fodbold jeg startede med, da det var det, der var interessant for mig og derfor det naturlige sted at starte,” forklarer Ib.
Hvordan har fag og firmaidræt udviklet sig siden du startede?
“Der er sket det, at førhen var der fag og firma indenfor de gængse idrætsgrene. Fodbold kører stadig, og mange idrætsgrene er kommet til siden,” siger Ib.
Indenfor fag og firmaidræt er der igennem tiden også blevet tænkt ud af boksen i forhold til at få aktiveret folk til at være med.
“Vi begyndte at fokusere på den slags i 2003 med, hvordan vi hele tiden sørger for at være med på beatet. Vi startede firma team challenge i 2006, hvor vi kørte rundt til destinationer i byen. Man fik koordinater og løste forskellige opgaver. Det var populært i de år, hvor vi kørte det,” husker Ib.
Hvordan finder man på idéer som den og eksempelvis Ladies Mud Race, som er oppe i tiden?
“Ved at snakke med mennesker. Det handler om at lytte, snakke og begejstrer. Det hele startede med, at vi var nogle, der var til Adventure Race, og efterfølgende tænkte: Det skal vi gøre i Fredericia. Sådan er det med alle events, da det er noget vi selv har prøvet at være med til, og tænker, at det må vi have til byen,” forklarer Ib.
Ekstrem mandehørm udviklede sig til Ladies Mud Race
I dag er Ladies Mud Race populært, og er udbredt til flere byer, men at det netop blev til et kvindeløb, er lidt af en tilfældighed.
“Det beror lidt på held, at vi har fået den succes vi har. Det hele startede i januar 2016, hvor vi besluttede at arbejde med ekstrem mandehørm. Det skete ude ved militæret på Ryes Kasserne. Der var en kvindelig oberst, der var villig til at komme ud på Fælleden og synes, at det var ærgerligt, at kvinder ikke kunne deltage. Hun synes, at det kunne være sjovt at lave testløb med hende. Det startede hele debatten om at lave et kvindeløb. Det endte med, at vi inviterede kvinderne med og havde 100 stykker med, der unge prøvede ruten før mændene. De billetter blev solgt på fem dage uden vi havde lavet nogen form for markedsføring. Vi udbød yderligere 150 billetter, som røg på no time. I 2016 fandt vi interessen og oplevede, at vi havde et spændende marked at arbejde med,” siger Ib.
“Vi kiggede på konceptet med mandehørm, da vi lavede underskud på det, da der ikke var nok deltagere. Vi lavede om på konceptet, og sagde, at vi dropper mandehørm, og vi gik i stedet all in på Ladies Mud Race. Den besluting tog vi i november 2016. Fra november til februar 2017 skulle vi have gjort det hele klar, og efter kort tid havde vi solgt 1.200 pladser,” fortsætter han og pointerer:
“Man skal huske på, at én ting er vi tager den beslutning i 2016, men netop fordi vi er presset, og fordi der ikke er deltagere nok, så kontakter vi Radio VLR og hører, om vi hvad vi kan gøre. Vi lavede radiospots på både Mudrace og mandehørm, og så kom der tilfældigvis en journalist og deltog i det, og hun skrev om det. Vi kom i mange medier med det, og vores Facebook blev bestormet af mange, der gerne ville være med. For at det ikke skal være løgn, så åbnede vi først vores Facebook-side officielt i januar, men folk fandt ind til den, og vi oplevede, at der var voldsom interesse. På 26 dage havde vi udsolgt, og fra alle steder blev der råbt om vi ikke lavede flere løb i hele landet.”
Ib er i dag 50 år, og har været engageret i Fag og Firmaidræt i siden 32 år, og han er ikke blevet mæt.
“Jeg tror ikke, at jeg har nogen deadline. Den dag jeg ikke har flere idéer stopper jeg. Det er en fritidsbeskæftigelse med mange andre frivillige, hvor vi holder af hinanden og kan lide hinanden. Det er derfor vi kan lave det vi gør. Det er som en slags familie os frivillige. Det magiske ord er, at det skal være sjovt og rart at være med,” udtaler Ib.
Udviklingen i Fredericia
Kaffen er ved at være tom, og vi skal begge videre i hvert vores program. Vi sidder i hjertet af Fredericia, hvor der i løbet af de seneste år er sket mange ting.
“Det synes jeg er meget fedt. Det er blevet lettere at komme med nye produkter, og førhen var man meget traditionsbundet, men borgerne er blevet hurtigere til at tage tingene til sig, og det er godt,” siger Ib og kommer ind på havneområdet, hvor Fag og Firmaidræt også havde idéer:
“Det er rigtig fedt dernede nu. Da man tyndede ud på havnen snakkede man faktisk også om at få noget idræt derned dengang. Det med, at man fik den tunge industri ud til Taulov og lignende giver god mening. Det giver et godt miljø herinde i byen,” forklarer Ib, der også selv er flittig til at bruge byen:
“Når jeg løber og cykler, så kan jeg ikke undgå at bruge den. Det er også fedt at handle lokalt, synes jeg. Vi har ikke mega meget, men der er lidt af hvert, og man kan finde alt her,” lyder det fra Ib Østergaard.
Fakta Ib Sørensen:
Alder: 50 år
Født i Fredericia
Gik på Købmagergade Skole
Udlært elektriker
Har en kone
Har en dreng på 33 år