Arne Gaardsted Jørgensen er forstander på Den Kreative Skole på 11. år. Han er kommet i den varme stol på Kurt’s Kaffebar, hvor han fortæller om opvæksten på Fyn, sin erhvervskarriere, hvilken musical på Fredericia Teater han synes bedst om og meget mere.
Jeg træder ind ad døren på Kurt’s Kaffebar. Ved højbordet sidder Arne allerede klar, og spørger om vi skal finde en anden plads eller blive siddende, hvor han gør. Vi bliver siddende ved højbordet og Ismail byder på en sort kop kaffe, og så begynder vi ellers at ridse Arnes liv op fra ende til anden.
Inden vi for alvor går i gang taler vi om, at der nok ikke er mange, der kender så meget til Arnes liv, foruden delen med Den Kreative Skole.
Vi spoler tiden helt tilbage til den spæde barndom. Arne er født og opvokset i Ollerup på Sydfyn, og jeg spørger til hans skoletid.
“Jeg fik først på friskole og siden hen i folkeskole. Efterfølgende tog jeg en HF, og kom ind på musikkonservatoriet i Odense. Her mødte jeg min hustru Annette, der startede samtidig som mig. Jeg gik der i fire år, og under orlov var vi i London for at studere,” siger Arne.
Hvordan var det at gå på musikkonservatoriet?
“Det var en fantastisk tid, det var et forholdsvis lille konservatorium. Vi var omkring 120 studerende, så vi var én stor familie. Vi var der hele tiden, og vi fik mange venner,” forklarer Arne.
Hvordan var det at være i London?
“Det var en helt ny måde at blive undervist på. Jeg var heldig at gå ved en super lærer, som gjorde det meget modsat af læreren fra studietiden. Dit var en fin måde at lære at arbejde på. Det var en arbejdsmetode, som man kunne bruge til at løse udfordringer, hvis man fik et vanskeligt stykke,” siger Arne.
Efter endt uddannelse fik Arne et job på Sorø Musikskole.
“Det var rigtig fint. Det var tilbage i 1983 på en forholdsvis lille skole, der blomstrede op. Der var dejlige elever og fine forældres. Det var en fin egn at bo i dengang, og vi har stadig venner fra den periode. Da vi var lidt unge tænkte jeg, at jeg ikke skulle være det samme sted resten af livet. I 1994 flyttede vi derfor til Kolding, hvor jeg blev Souschef på Kolding Musikskole. På et tidspunkt var vi 2500-2700 elever, så den var rigtig stor. I nogle år havde jeg kigget på Den Kreative Skole i Fredericia som et spændende sted, og havde sagt, at jeg ville søge stillingen, hvis den blev slået op. Det skete i 2008, hvor jeg var var heldig at få jobbet,” siger Arne.
Eventyret med Den Kreative Skole
Jobskiftet til Den Kreative Skole var lige Arne. Han er rigtig glad for at være forstander på skolen.
“Det var en meget positiv oplevelse arbejds- og skolemæssigt. Jeg har oplevet mange åbne arme og interesse for skolen. Fredericia Kommune er et godt sted at arbejde, og vi er vokset fra at være 800 elever til at være 1300. Vi har stor opbakning fra eleverne og forældrene, så det er i høj grad en kollektiv indsats på skolen, hvor vi har startet nye linjer op,” forklarer Arne.
I sidst uge blev Fredericia Kommune udpeget til talentkommune på baggrund af netop Den Kreative Skole.
“Det har været fantastisk positivt og bekræftende for det arbejde, som vi gør på skolen. Interessen vokser og den holder sig konstant. Vi har igen en venteliste – det er egentlig synd for børnene, men det er godt for interessen,” siger Arne.
Hvordan kan det være, at Den Kreative Skole blomstrer så meget?
“Jeg tror, at det har noget med byens udvikling at gøre. Vi rammer tidsperioden, hvor der er stor energi i byen til at ville noget nyt og få øje på nye ting. Mange forældre og børn har fået øje på Den Kreative Skole,” udtaler Arne og kommer ind på, hvordan det er at være i samme by som musicalakademiet og Fredericia Teater:
“Det er spændende, især nu når vi har en musicallinje. Jeg ved, at vi har én elev, der søger ind på akademiet og vi har flere på vej. Jeg er sikker på, at det er inspirerende for eleverne med akademiet og teatret. Det er et heldigt match at være et sted, hvor tingene blomstrer, da det smitter af på hinanden. Vi ungdomsafdelingen og teatret er de profesionelle. Så har vi akademiet, der er en videregående uddannelse, som er fantastisk at have i byen. Vi har også et samarbejdet med akademiet, hvor vi bruger deres undervisere til eksempelvis dans.”
Hvordan er det at se teatrets ene mesterværk efter det andet?
“Det er toppen at se de store. Det er en særlig fornemmelse at vente på en premieraften, og når det så er en af vores elever, der åbnede eksempelvis Shu-bi-dua, så tænker man på, hvordan det må være som 12-årig at gå ind på scenen,” forklarer Arne og nævner sin egen personlige favorit af de stykker, som der er fremført på Fredericia Teater:
“Klokkeren fra Notre Dame var helt vildt flot. Det var sådan, at hvis nogen havde sagt, at man kunne tage enden ud fra scenen, kunne man dufte gaderne i Paris. Så overbevisende var setuppet.”
Det næste store stykke på Fredericia Teater er She Loves You og Arne spår, at det bliver en succes.
“De er jeg sikker på. Det bliver vildt flot, og det er fantastisk musik, som har præget flere generationer siden 60’erne,” siger Arne.F
Priserne til Den Kreative Skole
Sidste år fik Den Kreative Skole og Fredericia Kommune overrakt prisen som årets musiksskolekommune, og det er noget Arne ser tilbage på med glæde.
“Det var stort at få overrakt prisen på scenen sidste år i Tivoli sammen med Lars Ejby. Det var virkelig en stor cadeau til kommunen. Det hed sig, at det var en musikskolepris, men vi fik at vide, at det var en kulturskolepris,” siger Arne.
I sidste uge skete det igen. Sammenspillet mellem Fredericia Kommune og Den Kreative Skole udmøntede sig i, at Fredericia Kommune blev udpeget til en talentkommune.
“Jeg blev lidt overrasket over det. Det er en kollektiv pris til skole og kommunen for et langt sejt træk. Vi er en kulturskole, men har også fokus på talentindsats og udviklingsplaner, så på den måde var det fair med sådan en pris,” forklarer Arne og kommer ind på processen bag:
“Jeg vil sige, at da jeg læste om muligheden kunne jeg godt se, at der skulle stå Fredericia på en af dem, der ville blive udpeget. Der gøres en flot indsats med den plan, som vi har lagt. Der var mulighed for at søge midler i puljen og få statussen som talentkommune. Hvis man skulle have midler, skulle man også have penge med i det, men det gjorde vi ikke, da vi lavede en talentlinje for et halvt års tid siden, og det var vigtigt, at det ikke blev lavet om igen.”
Det er et eksklusivt selskab, som Fredericia Kommune og Den Kreative Skole nu er blandt. Blandt andet fremhæver Arne Holstebro Kommune som en inspirationskilde.
“Vi har ikke mødtes med kommunerne endnu, men det kommer vi til. Jeg er enormt glad for, at vi nu er talentkommune, især da jeg så, hvor få der er det,” siger Arne.
Hvad er fremtidsplanerne med Den Kreative Skole?
“Vi har gang i en musical med mange elever. Tiden er kommet til at lave en forestilling, hvor vi bruger hele skolen og det gør, at vi om en måned skal optræde i Fredericai Idrætscenter. Der kommer til at være elever fra fire års alderen og helt op til 24 år,” fortæller Arne og fortsætter:
“Jeg har virkelig respekt for, at man har fået enderne til at nå sammen. Det er sjovt for eleverne at være med til, selvom de første prøver nok bliver lidt kaotiske, men det skal der nok komme styr på.”
Sting og biografiture
Vi er ved at have drukket kaffen færdig, og vi mangler at runde Arnes privatliv, som jeg spørger ind til.
“Min kone og jeg bor i Kolding. Hun arbejder i Haderslev, så det passer meget godt at bo der midt i mellem vores to arbejdspladser. Arbejdet fylder en del for os begge to, men vi rejser en del og har blandt andet kørt til Frankrig og Norditalien,” siger Arne.
Både Arne og Annette er musikelskere, og det afspejler deres fritid også.
“Vi hører tit koncerter, og vi tager også i biografen,” konstaterer Arne og peger på favoritbandet:
“Vi er rigtig glade Sting. Han rammer et eller andet med sine tekster.”
Arne fortæller, at Annette oprindeligt er fra Fredericia, men nu er det ham, der viser hende rundt i byen.
“Hun har har ikke boet her i mange år. Det er spændende at se udviklingen i byen i de her år, hvor det hele blomstrer,” siger Arne.
Hvis vi kigger ud i fremtiden, hvad er dine planer så?
“Jeg er rigtig glad for min job, og det er en opgave, der er blevet et stort foretagende. Man skal fortsætte med at udvikle sig, og man skal være nærværende i sin ledelse, og det forsøger jeg på. Jeg kan ikke se mig selv andre steder pt.,” lyder det fra Arne.
Fakta Arne Gaardsted Jørgensen
Er 62 år
Født i Ollerup på Sydfyn
Gift med Annette på 40. år
Forstander på Den Kreative Skole
Bor i Kolding