Det begyndte som en aktivering. En indsat indsats hos Middelfart Kommune for at få Tobias, en 18-årig ung mand fra Gelsted, ud af stuen og ind i arbejdslivet. Resultatet er i dag en fuldtidsansættelse hos kunstvirksomheden Flensted Hanging Art, der producerer uroer i alverdens former og farver. 

Tobias selv siger det meget enkelt:

– Jeg er meget glad for mit job her, det er fantastisk. Særligt er jeg glad for de mennesker og det samarbejde, der er her.

Historien er samtidig et eksempel på, hvordan kommunale initiativer og lokale virksomheder kan åbne døre for unge på kanten af arbejdsmarkedet. For direktør Jesper Hammer var der én episode, der især gjorde indtryk. Kommunen foreslog Tobias at starte med to timers arbejde, men Tobias svarede straks: “Hvis jeg skal køre herud, kan jeg lige så godt tage fire timer.” Allerede dér så Jesper en stjerne i Tobias – en dedikation og et drive, som han sidenhen har haft fornøjelsen af at følge og se, udvikle sig.

– Jeg tror, det handler om at skabe et rum, hvor folk kan udvikle sig. Da Tobias startede, var han meget generet. Nu ser vi en ung mand, der deltager aktivt, har holdninger og også bidrager med kække bemærkninger ved frokostbordet. Det er en udvikling, der gør mig meget glad, siger Jesper Hammer indledende, da vi spørger, hvordan det er gået efter, at de ansatte Tobias hos dem fuld tid.

Medarbejdere i alle aldre skaber Flensteds uroer

Flensted Hanging Art, tidligere kendt som Flensted Mobiler, har en lang historie bag sig. Grundlagt i 1953 som en familievirksomhed, gik det i 2023 videre til tredje generation. Jesper Hammer blev ansat som direktør for at bringe nye kommercielle perspektiver ind, og under hans ledelse blev virksomheden omdøbt for bedre at kommunikere sit brand i en digital tidsalder.

– Navnet ‘mobile’ var ikke hensigtsmæssigt. Mange tænkte på telefoner eller biler, ikke kunst, der hænger fra loftet og bevæger sig. Vi ville fokusere på det æstetiske og det kunstneriske, der definerer vores produkter, forklarer Jesper Hammer om det nye Flensted Hanging Art.

Flensted Hanging Art holder til i en charmerende, gammel skole i Brenderup, hvor både produktionen og showroomet er samlet.

Det nye fokus handler dog ikke kun om produkterne. Flensted Hanging Art prioriterer rummelighed og diversitet, hvad enten det er unge som Tobias eller pensionister, der samler uroerne. Den ældste medarbejder er 90 år, og Jesper Hammer understreger, at det er opgaverne og mennesket bag, der tæller – ikke alder eller baggrund:

– Det handler om at give plads. Hvis en medarbejder har brug for at sidde med airpods og høre podcast for at trives, så lad dem gøre det. 

Tobias fremhæver også arbejdsmiljøet som positivt og håber selv, at flere vil lade sig inspirere af det.

– Jeg tror, det ville være rigtig godt, hvis flere virksomheder gjorde som her og tilpassede sig dem, de ansætter, og deres behov. Mange steder kan det være lidt strengt, især når man stadig er ved at lære tingene. Men her føles det godt, mens man er her, og det gør en stor forskel.

En indsats, der tog fart for Tobias

For Tobias begyndte rejsen med en aktivering gennem Middelfart Kommune. Efter nogle måneder hjemme uden udsigter til mere skole, og hvor det måske blev nok at sidde derhjemme, tog Tobias en snak med sin uddannelsesvejleder, og her blev han matchet med Flensted Hanging Art. Det skulle egentlig være et fritidsjob, men tingene tog hurtigt fart.

– Jeg kom direkte fra skolen, men det gad jeg ikke rigtig længere. Efter et par måneder derhjemme, hvor jeg ikke kunne fortsætte sådan, tog jeg en snak med uddannelsesvejlederen, og sammen fandt vi det her sted. Det var meningen, at det bare skulle være et fritidsjob for at få mig i gang, fortæller Tobias og uddyber: 

– Men jeg fandt ud af, at det faktisk var rimelig fedt at komme ud og lave ting. Det lyder måske fedt bare at sidde derhjemme og lave ingenting, men det er det ikke, når man har gjort det længe. Så har jeg været på fuld tid rimelig hurtigt lige siden.

Tobias’ arbejde indebærer blandt andet at bore huller i materialerne og bøje pinde til de uroer, der hænger fra loftet. Han har udviklet sig både fagligt og personligt, ikke mindst i forhold til at samarbejde:

– Jeg er klart blevet bedre til at samarbejde. Og så kan jeg bare godt lide at lege med værktøj, det tror jeg hjælper en hel del.

Man kan bore rigtig mange små huller i trækugler på en dag, fortæller de to.

Direktør Jesper Hammer fremhæver Tobias som en medarbejder med et naturligt talent:

– Vi kunne hurtigt se, at Tobias har hænderne godt skruet på. Han sagde flere gange: ‘Vis mig det én gang, så sidder det.’ Om det var at bore eller samle, så greb han opgaverne an med gåpåmod. 

“Hvad skal der til for, at du trives?”

For Jesper Hammer er Tobias’ historie et eksempel på, hvordan virksomheder kan tage socialt ansvar uden at gå på kompromis med deres kerneforretning. Og så handler det for ham om at skabe et arbejdsmiljø, hvor forskellige mennesker kan trives og bidrage:

– Jeg tror, man skal fokusere mere på den ansattes behov end på lederens eller direktørens behov for politikker og regler – bare fordi man kan. For mig er god ledelse at tage en forventningsafstemning og spørge: Hvad er vigtigt for dig, for at du kan trives? Det er noget, vi har gjort her, men det føles jo egentlig også bare enormt naturligt her, forklarer han.

Værkstedet rummer et væld af fine uroer.

For Tobias selv har forvandlingen fra aktivering til fuldtidsansættelse betydet en fast hverdag og en klar følelse af formål:

– Det er meget bedre. Jeg føler, jeg har det godt med en fast hverdag at vågne op til. Du har altid noget, og du ved, hvad du skal lave, bemærker han. 

Afslutningsvis spurgte vi Tobias om han ville dele et godt råd eller en opfordring til andre unge, der, ligesom han selv, har oplevet at sidde fast i en hverdag uden retning.

– Hvis man sidder derhjemme og tænker, at man skal i gang med et eller andet, ja, så synes jeg bare, at man skal gøre det. Det er da rimelig fedt for mig i hvert fald. 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her