Regeringen vil forstærke Danmarks grønne energi med nye sol- og vindenergiparker

Regeringen har præsenteret et nyt udspil, der fokuserer på at styrke sol- og vindenergisektoren i Danmark. Under et pressemøde udtalte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M): “Når vindmøllerne snurrer og solen skinner ned på solcellerne, så skaber vi et grønnere og friere Danmark. Sol og vind skal være alles ven.”

32 nye energiparker på tegnebrættet

Under pressemødet blev det fremhævet, at regeringen har udpeget 32 potentielle områder til energiparker. Ministeren for landdistrikter, Louise Schack Elholm (V), pointerede dog, at listen over parker er åben for forhandling med de enkelte kommuner.

Selvom 32 områder er blevet udvalgt baseret på input fra kommuner og virksomheder, er det ikke en endelig beslutning. Der er stadig plads til ændringer baseret på, hvor modne de forskellige projekter er. “Det er ikke sidste omgang, det her. Der er stadig mulighed for at komme med,” udtalte Louise Schack Elholm.

Blandt de foreslåede placeringer for energiparkerne ligger Kolding Kommune, hvor produktionspotentialet estimeres til at være 200 GWh. 

Fokus på lokal opbakning og hurtigere processer

Udover placeringen af sol- og vindenergiparkerne blev det også fremhævet, at processen vil inddrage lokalbefolkningen. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard skrev på det sociale medie X, at fokus også vil ligge på “lokal opbakning” og “hurtigere processer”. Han sammenlignede sig selv med “Dyne-Larsen” fra Jysk og fremhævede, at regeringen ikke vil diktere, men snarere vil komme med attraktive forslag til placeringer.

Forhøjet økonomisk kompensation

Regeringsudspillet foreslår også en markant stigning i den økonomiske kompensation til naboer og lokalmiljø. Der er planlagt en fordobling fra cirka 2 milliarder kroner til 4,5 milliarder kroner. Dette skulle betyde, at naboer kan forvente en stigning i skattefri bonus fra omkring 9000 kroner til 14.000 kroner årligt.

Næste skridt i processen

Regeringen planlægger at afslutte dialogen med kommunerne vedrørende nye energiparker i foråret 2024, hvilket er to år efter, at det første forslag blev præsenteret i 2022. Listen over de nuværende 32 foreslåede energiparker kan stadig ændres i mellemtiden.

Det næste skridt vil være at engagere kommuner og lokalbefolkningen i beslutningsprocessen, så alle parter føler sig inddraget.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her