For nylig hørte jeg, at kun ca. 25% af eleverne i en 9. klasse i Fredericia deltager i erhvervspraktik. Desuden er der angiveligt få erhvervspraktikanter, og i mange tilfælde ender praktikken hos familie og venner i et tilfældigt ophold. Vi har mange store virksomheder i kommunen, så der må være masser af muligheder for at tilbyde erhvervspraktik.

Jeg var forleden hos en frisør med to ejere, og de kunne sagtens finde plads og tid til en erhvervspraktikant. Andre steder er erhvervspraktik en stor succes – hvorfor ikke udveksle erfaringer og skabe flere muligheder? Det må være en opgave for Business Fredericia, som har mange virksomheder som medlemmer, og dermed burde der være masser af muligheder. Men ofte hører man, at det er svært og tidskrævende. Det burde kunne udvikles i samarbejde med kommunen, fagforeningerne og Business Fredericia, når de laver samarbejdsaftaler.

Men er det ikke erhvervslivet, der skriger på arbejdskraft, og som vil gøre det endnu mere fremover?

I Middelfart holder de hvert år Craft Festival, en slags jobmesse, nu for 3. år i forbindelse med Klimafolkemødet. Sidste gang deltog 1300 elever, og der var 34 jobs præsenteret. Erhvervsskolerne deltager også. Hvorfor er vi ikke med? Vi har fået buddet! Det har været en stor succes, og her er igen en opgave for vores lokale erhvervsliv. Er det ikke hjælp til selvhjælp?

Var aftalen ikke, at beskæftigelsen skulle ned på landsgennemsnittet mod at man fjernede dækningsafgiften? Nu er ledigheden igen højere end landsgennemsnittet. Og vi var den eneste kommune vest for Storebælt, der gav skattelettelser. Vi har den største ledighedsprocent i Sydjylland – kun Fanø ligger højere.

Blandt andet ser det ud til at være svært at få ukrainere i arbejde her. I Fredericia er kun 40% i beskæftigelse, mens andre steder har de over 80%.

Vi har brug for fornyelse og nytænkning.

Af Hans Thomassen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her