Hos Det Konservative Folkeparti er der rynker i panden på gruppeformand Tommy Rachlitz Nielsen op til dagens byrådsmøde. Han er på ingen måde tilfreds med processen i kølvandet på Søren Larsens (S) exit.
Tommy Rachlitz Nielsen stemmer ikke imod Socialdemokratiets ønsker til byrådsmødet i aften, men han beskriver processen som “uskøn og pinlig”. Forvirringen kunne have været undgået, hvis der havde været en åben og ærlig dialog fra starten, mener han.
– Det har simpelthen været uskønt og pinligt – det er slet ingen tvivl om. Når det er sagt, så har vi konservative også det syn, at når vi har indgået en aftale, så står vi ved den. Derfor har vores standpunkt været klart fra starten: det skulle være virkelig besværligt at overveje at bryde konstitueringen eller lave om på den uden, at dem, der sidder på posterne, er helt indforstået med det, siger Tommy Rachlitz Nielsen.
Det Konservative Folkeparti blev først officielt inddraget i forhandlingerne om konstitueringen sidst på søndagen, selvom gruppeformand Tommy Rachlitz Nielsen hørte inden, at dialogen mellem Socialdemokratiet og de øvrige partier allerede var begyndt tidligere på ugen.
– Jeg kan høre på Cecilie Roed Schultz (Ø), at dialogen startede allerede onsdag. Så vi har jo været meget udenfor, fortæller Tommy Rachlitz Nielsen.
Tommy Rachlitz Nielsen slår fast, at hvis processen havde været mere åben og afholdt i plenum, kunne meget af den opståede forvirring være undgået.
– Vi havner lidt samme sted, som vi gjorde med budgetprocessen. Hvis det her var foregået i plenum, så havde det ikke været sådan. Al den her forvirring kunne være undgået, og det kan være, at det ville have set anderledes ud, siger han og tilføjer, at han har stor forståelse for Venstre og Dansk Folkepartis utilfredshed, men mindre forståelse for Enhedslistens rolle i sagen.
Tommy Rachlitz Nielsen kritiserer Enhedslisten for at have antydet, at forligspartierne skulle stå bag, når de ønsker en post i Senior- og socialudvalget. Han mener, det er uordentligt at træffe beslutninger på andre partiers vegne uden at inddrage dem først.
– Når man antyder, at forligspartierne står bag, når man gerne vil have en post i Senior- og socialudvalget, så tror man jo lidt på borgmesterens ord. Det er et faktum, at Cecilie Roed Schultz har antydet, at forligspartierne måske skulle stå bag. Hun har gjort det uden at tale med Det Konservative Folkeparti, og det er simpelthen uordentlig, siger Tommy Rachlitz Nielsen.
Han er også kritisk overfor borgmesterens håndtering af sagen. Ifølge den konservative gruppeformand gav borgmester Christian Bro et indtryk af, at Venstre og Dansk Folkeparti kunne forhandle om en ændring i konstitueringen, hvilket viste sig at være falske forudsætninger.
– Jeg mener ikke, at det retfærdige har været, at borgmesteren giver Venstre og Dansk Folkeparti indtrykket af, at de kan lave en anden aftale. Det har opnået falske forudsætninger, og det fandt vi først ud af søndag eftermiddag, da Socialdemokratiet kontaktede mig, forklarer Tommy Rachlitz Nielsen og fortætter:
– Du fik det samme opkald fra borgmesteren den søndag eftermiddag. Først der blev vi inddraget i de overvejelser, der foregik. Mange dage efter, at de andre har været i dialog om det. Det er også uordentligt, mener byrådspolitikeren.
Tommy Rachlitz Nielsen understreger samtidig, at det ikke handler om, hvem der er udpeget til posterne, men måden det er blevet håndteret på.
– For mig handler det om manglende respekt og inddragelse. Det er svært at forstå, når man er på et niveau, hvor man samarbejder, at man så ikke engang holder sine egne ord. Jeg synes, det er meget problematisk, når man er borgmesterpartiet, der ønsker at lede en by, siger Tommy Rachlitz Nielsen.
Han afviser dog ikke, at der kan opstå en god løsning, selvom han har været skuffet over forløbet. Med henblik på det kommende byrådsmøde i aften, hvor de ledige poster skal besættes, har Tommy Rachlitz Nielsen en klar holdning.
– Jeg tænker, at da vi konservative har sagt, at vi står ved de aftaler, vi laver, så står vi også ved den konstitutionsaftale, der er lavet, og så er der flertal på Socialdemokratiets konstituering, siger han og kommer med en appel til Socialdemokratiet om at kigge indad og arbejde på at genskabe tilliden.
– Jeg synes, det er på tide, at de ransager sig selv. Det handler ikke om ordentlighed hos alle os andre, men om ordentlighed i deres eget parti, slutter han.