Otte ud af 12 kommuner i Syd- og Sønderjylland tager mellem 700 og tæt på 900 kroner per time, de bruger på at sagsbehandle en byggetilladelse til en tilbygning, et parcelhus eller en lagerhal. Billund og Fredericia derimod sagsbehandler byggetilladelserne uden beregning. Høje timepriser stiller krav om en effektiv sagsbehandling med korte ventetider, mener DI Byggeri Sydjylland.

I Vejen koster det 617 kroner per time kommunen bruger på at sagsbehandle en byggetilladelse til fx et nyt parcelhus, et kontordomicil eller en tilbygning. Hvis byggeriet derimod ligger på Fanø eller i Kolding, er timeprisen henholdsvis 877 og 832 kroner per time.

Det viser en ny opgørelse fra DI Byggeri.

– Det giver altid stof til eftertanke, når der er store forskelle mellem kommunerne. For mens Vejen har den laveste timepris i Sydjylland, så har de også den mest effektive service med en gennemsnitlig ventetid på i gennemsnit kun 13 dage. Fanø derimod har den højeste pris og den længste ventetid på i gennemsnit 128 dage. Det fortæller noget om, hvor effektiv en service kommunerne yder på det her område, og her kan jeg kun opfordre kommunerne til at dele erfaringer med hinanden, siger formand for DI Byggeri Sydjylland Michael Mathiesen og tilføjer:

– Det er vigtigt at have for øje, at kommunerne ikke må tjene penge på sagsbehandlingen, men højst må opkræve et beløb svarende til udgifterne ved udstedelsen af den enkelte byggetilladelse. Og da kommunerne sagsbehandler efter den samme lovgivning, er det da bemærkelsesværdigt, at der kan være en forskel på op til 260 kroner per time.

I Aabenraa, Vejle, Tønder og Sønderborg ligger timeprisen på mellem 700 og 800 kroner. I Esbjerg, Fanø, Haderslev og Kolding ligger timeprisen på mellem 800 og 877 kroner.

– Det er timepriser, der ligger i den høje ende, og det er helt i orden. Men det stiller krav til en høj service med korte ventetider, siger formand Michael Mathiesen, DI Byggeri Sydjylland.

Sønderborg har tidligere sagsbehandlet uden beregning, men har nu indført en timepris på 725 kroner.

– Det vigtigste for både de virksomheder, der lever af at bygge, og for de familier, virksomheder og andre, der skal have bygget, er at sagsbehandlingen er effektiv og ventetiden kort. Her ligger Sønderborg acceptabelt med en gennemsnitlig ventetid på 35 dage. Derfor er det også helt fint at nogle kommuner vælger at opkræve et gebyr for den service, som de yder, siger Michael Mathiesen, DI Byggeri Sydjylland.

Billund og Fredericia derimod sagsbehandler byggetilladelserne uden beregning. Mens der er hurtig ekspedition med en gennemsnitlig ventetid på kun 18 dage i Billund, er den gennemsnitlige ventetid i Fredericia på 108 dage.

  • Selvom servicen er gratis, så går det ikke at have ventetider på over 100 dage. Det gælder uanset om det er gratis eller koster noget, og heldigvis er Fredericia i gang med at gøre noget ved ventetiden. Billund til gengæld viser vejen med kort ventetid, og jeg kan kun opfordre til at se på, hvordan de løser opgaven, lyder det fra Michael Mathiesen.