Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Tommy Rachlitz Nielsen, udtrykker skuffelse over de lukrative aftaler, der er forhandlet mellem KL og DJØF. Han mener, at det kan være mere attraktivt at forlade en topstilling i det offentlige end at blive, hvilket han finder problematisk.

Efter offentliggørelsen af lønningerne for topledelsen i Fredericia Kommune, har AVISEN spurgt samtlige medlemmer af kommunalbestyrelsen om deres syn på lønningerne og antallet af ledere i kommunen. Tommy Rachlitz Nielsen, gruppeformand for De Konservative, giver sine kommentarer om overenskomster, fratrædelsesordninger og ledelsesniveauer i Fredericia Kommune.

Ifølge Tommy Rachlitz Nielsen er fyringer i sig selv ikke problemet, da der kan være mange årsager til at afskedige en medarbejder. Problemet opstår, når de store beløb, der følger med fyringen, tages i betragtning. Han henviser samtidig til de kulturelle udfordringer i Fredericia Kommune, hvor han understreger, at det ikke er udskiftning af personale, der er problemet, men de store omkostninger forbundet med det.

– Det er penge direkte fra velfærden. Sådan en aftale må kunne strikkes bedre sammen. Det kan ikke koste millioner af skatteborgernes penge,” siger Tommy Rachlitz Nielsen.

Han kommenterer den aktuelle sag fra Fredericia Kommune, hvor kommunaldirektør Camilla Nowak Kirkedal er blevet fyret, sammen med skoledirektør Michael Maaløe, der ikke engang nåede en måned på posten. Begge modtog store beløb i fratrædelsesordninger. Nielsen opfordrer til, at fremtidige aftaler bliver forhandlet mere ansvarligt for at undgå, at skatteborgerne skal bære så store omkostninger. I eksemplet med skoledirektøren, skal det være muligt at opsige i prøveperioden uden, at det koster så mange penge, slår han fast.

Tommy Rachlitz Nielsen påpeger, at lønningerne for toplederne i Fredericia Kommune er aftalt mellem DJØF og Kommunernes Landsforening (KL).

– Det er det DJØF og KL har aftalt. Vi gør ikke noget synderligt, da vi ikke kan forhandle kontrakter. Det eneste vi kan blande os i er tillæg, siger Rachlitz.

Han understreger, at han endnu ikke har set en dansk overenskomstforhandling, hvor der vedtages en lavere løn, men han håber at kigge på fratrædelsesordningerne for ledere, der har været ansat i kort tid:

– Det er uretfærdigt at det er, som de er. En trappemodel vil være bedre, siger Rachlitz.

Antallet af ledere i Fredericia Kommune: Når det kommer til antallet af ledere i Fredericia Kommune, mener Tommy Rachlitz Nielsen, at der lige nu er for få ledere, eftersom kommunen har mistet to topchefer:

– Lige nu kan jeg sige, at vi har for få ledere, fordi vi har mistet to topchefer. Vi har flere vakante stillinger, så det er svært at svare på, fortæller Tommy Rachlitz.

Han foreslår, at der kunne foretages en gennemgang af ledelsesniveauerne i Fredericia Kommune for at vurdere, om der er for mange niveauer:

– Vi bør måske kigge på, om vi har for mange niveauer. Det er ikke dumt at lave en gennemgang af Fredericia Kommune af niveauerne, siger Rachlitz.

Tommy Rachlitz Nielsen, gruppeformand for De Konservative, mener dermed, at lønningerne er aftalt mellem DJØF og KL og foreslår en gennemgang af ledelsesniveauerne i Fredericia Kommune.

Fakta: Omkostninger i Fredericia Kommune de seneste år

Her er en oversigt over omkostningerne forbundet med forskellige direktører i Fredericia Kommune. Tallene inkluderer løn, pension og fratrædelsesgodtgørelse:

NavnTitelOmkostning
Tim Smidt JeppesenKommunaldirektørkr. 2.803.210,82
Michael HolstKommunaldirektørkr. 2.972.176,73
Annemarie Schou Zacho-BroeKommunaldirektørkr. 2.866.716,59
Camilla Nowak KirkedalKommunaldirektørkr. 3.184.884,88
Mogens Bak HansenDirektør for Beskæftigelse og Velfærdkr. 1.950.154,37
Bjarne LundgaardErhvervsdirektørkr. 840.328,20 (8 måneder i fratrædelsesperioden)
Michael Saabye MaaløeDirektør for Børn, Unge og Kulturkr. 1.503.514,45