Gelsted Marked er ikke blot en tradition i byen; det er en fejring af den danske markedsarv, en sammensmeltning af fortid og nutid, og et sted, hvor communityets bånd styrkes. Fra den ydmyge begyndelse i 1988 på Grønnegade med kun 25 kræmmere har markedet udviklet sig til en dynamisk begivenhed, der trækker over 60.000 besøgende i løbet af tre dage hvert år.
Børn, Musik og Traditionelle Smage
Katrine Thomsen, en af de centrale figurer i Gelsted Marked, taler med entusiasme om arrangementet:
– Det er markedet åbner, og klokken 18, at vi også har spisning på programmet. Det kan man købe billet til, og så er der sådan noget fællesspisning nede i vores det store markedstelt. Det er pasta og kødsovs fra vores egen højlandskvie. Kød fra vores egen højlandskvie, som vores frivillige laver, siger hun.
Markedet er kendt for at have opfundet begrebet “Børnemarked,” hvor børnene kan sælge alt fra børneværelset. Et fænomen som har bredt sig over det ganske land, til stor glæde for mange forældre og ikke mindst børnene.
Et ægte kræmmermarked
– Vi prøver lidt at holde på, at det er det gammeldags marked, forklarer Thomsen og fortsætter:
– Selvom vi har musik i vores telt, så holder vi os til, at vi er et kræmmermarked, og vi ikke bliver en musikfestival, ligesom mange andre markeder efterhånden gør.
Gelsted Marked følger en række faste traditioner, som bidrager til at holde den gamle markedsånd i live. Fra gratis spisearrangementer for byens borgere til et kæmpe festfyrværkeri torsdag aften og en stor tivolipark for børn og voksne, sikrer Gelsted Marked en festlig og autentisk oplevelse.
Pandemien og markedets fremtid
Coronapandemien har haft sin effekt på markedet, som Thomsen reflekterer over:
– Ej, det har kostet nogle kræmmere, at man ikke måtte komme ud. Det har det altså gjort, det kan vi godt mærke. Men trods udfordringerne ser hun positivt på situationen:
– Vi har måske færre kræmmere, men faktisk så oplever vi, at dem, vi så har, de faktisk tager flere meter. Så på en eller anden vis går det nogensinde lige op.
Sammenhold og frivillige
Gelsted Marked drives af samfundsånden og hjælpen fra ca. 350 frivillige.
– Det er meget vigtigt at sige, understreger Thomsen.
– Vi kører meget på traditionerne, og vi holder os meget til, at det ikke er en musikfestival det her. Vi har noget musik, blandt andet Karl-Hammans driv, har vi til at spille fredag, og lørdag har vi også livemusik i det store telt lørdag aften.
Weekendens program afsluttes på en mere rolig tone med “status 2,” som spiller søndag, mens besøgende tuller rundt og kigger på bordene.
– Der sker ikke specielt meget, der er lidt musik de små steder om søndagen, bemærker Thomsen.
Med mottoet “det er jo ikke Bilka,” repræsenterer Gelsted Marked et ægte kræmmermarked, hvor prutning om priserne stadig er en del af charmen. Det er et sted, hvor lokalbefolkningen og besøgende kan komme sammen, fejre fællesskabet og nyde et stykke af dansk tradition, der stadig trives i hjertet af Gelsted.