Foreningen Retsikkerhed for alle så dagens lys i 2022, og har siden haft omkring 70 sager, hvor de har hjulpet borgere i Fredericia.

Foreningen blev stiftet i kølvandet på, at daværende borgervejleder i Fredericia Kommune, Jesper Gottlieb, blev fyret, og den sag fik stor opmærksomhed. Demonstranter stod ude foran rådhuset før byrådsmøder med gule kort til byrådet. Det var en handling, der skulle vise, at der var stor opbakning til Jesper Gottlieb, som var kommet i forvaltningens og byrådets søgelys, og endte med at blive afskediget.

Retssikkerhed for alle så derfor dagens lys. Der var ikke nogen plan i Fredericia Kommune for, hvor borgere, der havde brug for den hjælp Jesper Gottlieb gav i sin stilling, skulle gå hen. Der opstod et tomrum, og det har Retsikkerhed for alle udfyldt, selvom Fredericia Kommune er i gang med processen om at ansætte en ny borgerrådgiver. Når der bliver ansat en ny, vil Retsikkerhed for alle dog består, slår foreningen fast.

Foreningen er af Frivilligecentret blevet tildelt et lokale i Fredericia Sundhedshus ved indgang D, og i det lokale mødtes Retssikkerhed for alles formand, Heidi Uldahl, med AVISEN og fortalte om, hvordan det er gået siden stiftelsen den 3. april 2022.

– Det er lidt skræmmende, hvor der er brug for os, indleder Heidi Uldahl. 

Omkring 70 sager har Retssikkerhed for alle haft siden stiftelsen.

– Det bekræfter os i, at da borgervejlederen blev fyret var der et tomrum, da borgerne stod uden hjælp, fortæller Heidi.

En ting går igen, når Heidi Uldahl, Kirsten Cordtz og Jan Filbært er ude og hjælpe borgerne med sagerne.

– Kommunikationen med kommunen er typisk gået galt. Borgerne forstår ikke det sprog kommunen taler. De forstår ikke, hvad der står i brevet, når de får det eller når en sagsbehandler forklarer dem, hvad de skal. De føler sig ikke hørt. Det er det største problem og selvfølgelig deres retssikkerhed. Uanset, hvad skal loven overholdes, siger Heidi Uldahl.

Nogle af sagerne er hurtigt afsluttet, mens andre er af længere karakter.

– Indtil nu vi har haft omkring 70 sager og nogen af dem kører stadig. Vi har 20 sager, som stadig er i gang. Nogen har krævet to møder og så er det dét, men dem der tager længst tid, er dem der skal til rehabiliterende teams med fleksjob, fortæller Heidi Uldahl.

Selvom Retssikkerhed for alle opstod efter, at der havde været demonstrationer for at støtte Jesper Gottlieb, er det ikke sådan, at foreningen bekriger kommunen. Tværtimod, slår Heidi Uldahl fast. Eksempelvis har Retssikkerhed for alle været inddraget i processen om den kommende borgerrådgiver.

– Vi er blevet hørt. Vi sendte et høringssvar, og har også været til møde med borgmesteren, siger hun og slår endnu en gang fast:

– Kommunen har rakt meget ud til os. Generelt er samarbejdet fint med dem, og det er vigtigt. Vi tager ikke med som besidder eller partsrepræsentant for at ville lave rag i den. Det vigtigste er samarbejdet, og det er også det bedste for borgerne, da det er dem, som det handler om.

Heidi Uldahls egen baggrund er, at hun er socialrådgiver, og hun slår fast, at fagligheden er det vigtigste i forhold til om man kan være besidder eller partsrepræsentant.

– Som udgangspunkt skal du have en faglighed at byde ind med. Det kan være, at du er socialrådgiver, men titlen er ikke afgørende. Det er fagligheden, der er vigtig for os. Hvis du har lang erfaring med boligsager, så kender du lovgivningen indenfor det. Det vigtigste er, når man er besidder, samarbejde, forklarer Uldahl.

Det svinger meget, hvor meget Heidi og de øvrige  besiddere og partsrepræsentanter bruger af tid på deres frivillige arbejde i ugen, men sikkert er det, at det har vist sig, at der er brug for dem i Fredericia, hvor de får en del henvendelser fra borgere.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her