Museum Kolding afholder arkæologisk foredrag sammen med arkæologer fra Museum Sønderjylland. Onsdag 8. februar kl. 19:00 fortæller arkæologerne om en række fine fund fra sidste års udgravninger i og omkring Kolding. Foredraget finder sted i Søstrehuset i Christiansfeld.

Arkæologerne ved Museum Sønderjylland har i det forløbne år haft skovl og graveske i jorden en del steder i og omkring Kolding i forbindelse med byggerier og andre anlægsarbejder.
Onsdag 8. februar kan man høre seks af arkæologerne fortælle om nogle af de spændende fund, de har gjort ved udgravninger ved bl.a. Almind, Vonsild, Agtrup, Eltang og Hejls. Også nogle af de omkring 700 metaldetektorfund, som sidste år blev indleveret til Danefæ-vurdering hos Nationalmuseet, bliver præsenteret.

Foredraget om årets udgravninger i Kolding-området er arrangeret i et samarbejde mellem Museum Kolding og Museum Sønderjylland, som siden 1. januar 2021 haft ansvaret for arkæologiske opgaver i Kolding kommune.

STED:

Arkæologisk foredrag
Onsdag 8. februar kl. 19.00
Søstrehuset, Nørregade 14, i Christiansfeld.
Foredraget er gratis, men book gerne en billet: https://museumkolding.dk/koeb-billet?eventId=da4caf2e-d09d-44f0-b51a-3ce4f3a9e96c eller via en mail til museum@museumkolding.dk.
Ny viden om landskabet og dyrkningsmetoder
Ved Almind dukkede det første hus, fundet i Kolding-området fra den sidste del af bondestenalderen, ca. 2800-2400 f.Kr, op under Jette Maria N. Madsens udgravninger. Alderen har kunnet fastslås ud fra analyser af en stor mængde korn, der lå i huset. Analyserne har også givet ny viden om hvordan landskabet omkring så ud i denne periode og om dyrkningsmetoder. Hendes kollega Katrine M. Riis kunne sætte en tyk streg under det faktum, at Vonsild har været et populært sted at bosætte sig gennem tiden. Ved undersøgelser af i alt 5,5 ha forud for nybyggeri kunne arkæologerne her registrere spor af bebyggelse fra bronzealder 1800-500 f.Kr. helt indtil middelalder 1000-1500 e.Kr.

40 lanaghuse
På Eegsvej ved Agtrup syd for Kolding fjord afdækkede Silke Eisenschmidt i forbindelse med udstykning af et nyt boligområde en stor bebyggelse med omkring 40 langhuse og talrige gruber med et rigt keramikmateriale fra sen førromersk og ældre romersk jernalder. Det usædvanlige ved den store bebyggelse er, at en del af bopladsen lå på en markant bakketop og var omgivet af en kraftig palisade, der blev udvidet tre gange. Den befæstede boplads fortæller os, at også på Næsset var jernalderen en urolig tid, hvor beboerne var nødt til at beskytte sig.
Fredelige vikinger
Vikingetiden var på de hjemlige breddegrader formentlig mere fredelige, og man var blevet optaget af håndværk og produktion. Ved Eltang har Mette Nissen bl.a. gravet 13 små værkstedshytter med mange spændende fund fra den sidste del af jernalderen og begyndelsen af vikingetiden ud. Hytterne lå i tilknytning til beboelseshuse fra samme periode.

Livet i Hejls
Hvordan livet har formet sig på et par gårde ved Hejls i henholdsvis tiden omkring Kristi fødsel og i højmiddelalderen-renæssancen, beretter Mette Arenfeldt om. Under en udgravning ved Kirkemarken fandt hun spor fra de to gårdsanlæg, og hun vil fortælle om de foreløbige resultater for begge, med særlig fokus på hovedhuset fra højmiddelalder-renæssance.
650 detektorfund
Og så kan det konstateres, at også 2022 var et givtigt år for detektorarkæologien i Syd- og Sønderjylland. Hobbyen vokser og med det stigende antal fund, museet får ind fra metaldetektorfolk, udvides vores viden om fortiden. Anders Hartvig vil vise nogle af de mest spændende blandt de 650 fund, han i 2022 sendte til danefævurdering på Nationalmuseet. Genstandene spænder fra smukke dragtsmykker fra det 1. årtusinde efter Kristi fødsel til sølvmønter fra Chr. IV tid. Hvor meget, der ender med at få betegnelsen Danefæ, må finderne vente på lidt endnu.