Fire drenge fra 8.b på Fredericia Realskole har vundet konkurrencen MISSION ULTRA:SPACE. De har udtænkt og sendt et forsøg ud til rummet, som Andreas Mogensen har testet og filmet.
Det er ikke hver dag, man får tilsendt en personlig hilsen fra Den Internationale Rumstation ISS fra den danske astronaut, Andreas Mogensen. Men det fik Emil, Christian, Liam og Jeppe, da de mødte ind på skolen i sidste uge.
Drengenes gruppe er én ud af tre heldige vindere af DR’s konkurrence MISSION ULTRA:SPACE, som gik ud på at udtænke et forsøg med en BBC micro:bit, lave en videofilm og en skriftlig forsøgsvejledning i et missionsark til Andreas Mogensen på ISS.
– Det er fedt at være med i sådan en konkurrence. Konkurrencer må ikke fylde det hele i undervisningen, men det er helt sikkert med til at styrke motivationen, gøre undervisningen spændende og udfordre på andre områder, siger Jeppe fra 8.b på Fredericia Realskole.
Invitation fra den danske astronaut
I forbindelse med at Andreas Mogensen skulle bo på rumstationen ISS i et halvt år, inviterede han alle danske skoleelever til at finde på et forsøg med en micro:bit, som han kunne teste i rummet.
Formålet med konkurrencen var at gøre eleverne nysgerrige på rummet, samt at give elever viden om de naturvidenskabelige forskelle, der er på at bo på Jorden og på en rumstation. Og samtidig give eleverne færdigheder i at kode mikrocomputeren.
DR modtog mere end 500 forsøg, indsendt af over 1500 elever.
Drengene fra Fredericia Realskole vandt ultra:science konkurrencen, og de er især glade for, at Andreas Mogensen har testet deres forsøg i rummet.
– Det er meget bedre end at vinde en medalje, siger drengene med et smil.
Tanken bag vindernes eksperiment
På matematikholdet i 8. klasse på Fredericia Realskole blev der drøftet tyngdekraft og vægtløshed, og hvordan fysiske fænomener påvirkes af den vægtløse tilstand på ISS.
Emil, Jeppe, Christian og Liam undersøgte et svingende pendul. De opstillede en hypotese med deres formodninger om, hvordan et pendul vil svinge på rumstationen. Står det stille? Eller svinger det hele vejen rundt?
Andreas Mogensen testede drengenes forsøg på rumstationen, og her viser det sig, at pendulet svæver i luften, når han giver slip på den, fordi den er vægtløs. Får pendulet derimod et lille skub, svinger den hele vejen rundt. Konklusionen er, at et pendul ikke fungerer på rumstationen, fordi der ikke er tyngdekraft, der trækker den ned mod gulvet.
Drengene har præsenteret deres projekt og videoen fra rummet til morgensang på skolen. De er glade for, at de deltog i konkurrencen og stolte af, at de endte som vindere og endda med en videohilsen fra Andreas Mogensen.