Julestemningen breder sig tidligt på Sct. Knuds Skole & Børnehave, hvor skolens årlige julemarked har udviklet sig til en stor tradition, som både samler elever, forældre, tidligere elever og erhvervslivet. Det er en begivenhed, der går langt tilbage i tiden og har rødder i skolens historie, og det er blevet en fast del af Fredericias juleprogram
Julestemningen har for alvor ramt Fredericia, og fredag blev det tydeligt på Sct. Knuds Skole & Børnehave, hvor det årlige julemarked trak en stor skare af besøgende. Som en kær tradition i byen er julemarkedet blevet en fast del af decemberprogrammet, og i år var ingen undtagelse. Markedet, der omdanner hele skolen til et stort, levende julelandskab, er noget, både elever, forældre og gæster ser frem til. Med sin varme, hyggelige atmosfære og julestemning er det en begivenhed, der ikke kun samler skolens egne elever og deres familier, men også tiltrækker folk udefra, der ønsker at opleve fællesskabet og julens magi.
I år får julemarkedet ekstra opmærksomhed, da det falder sammen med Black Friday – en tid, hvor både store og små finder noget at glæde sig over i en tid, der ellers er præget af hektisk shopping.
Skoleleder Joachim Grundtvig er ikke i tvivl om, at julemarkedet er en uundværlig del af skolens fællesskab, da det ikke kun samler elever, forældre og tidligere elever, men også binder skolen tættere sammen med lokalsamfundet og skaber en stærk følelse af samhørighed, der strækker sig langt ud over de fysiske rammer på skolen.
– Vi har jo selvfølgelig vores skolefest, høstfest, og så vores julemarked, som går langt tilbage i tiden. Det er en tradition, vi holder meget af. Hele skolen bliver omdannet til et stort julemarked, og det er et kæmpe arbejde for både personalet og det tekniske team, men alle er med – også eleverne. Der er mødepligt for dem på sådan en dag, siger han og understreger, hvor stor en opgave det er at få det hele til at fungere.
En begivenhed for hele byen
Julemarkedet er ikke kun en begivenhed for skolens elever og deres familier. År for år er markedet blevet en større tradition for mange i Fredericia, og derfor strømmer der også folk til fra andre dele af byen og omegn. Joachim Grundtvig forklarer, at julemarkedet har udviklet sig til noget, der tiltrækker et bredt publikum:
– Som årene er gået, er det blevet noget, der også tiltrækker folk udefra. Tidligere elever og deres forældre kommer forbi, og menigheden holder også møde den dag, så de spiser her. Men de sidste mange år er der kommet rigtig mange udefra, fordi vi holder det på Black Friday. Når man er ved at brække sig over shopping og alt det der, kan man komme herned og få lidt knus og kram, varme og julestemning. Det er en del af det, vi tilbyder, fortæller Grundtvig.
Og det er netop denne varme og imødekommenhed, der gør julemarkedet til noget helt særligt. Grundtvig ser det som en mulighed for at skabe et fællesskab på tværs af generationer og baggrunde.
– Det er en hyggelig begivenhed, hvor folk kan komme og finde lidt julestemning. Der er plads til alle, og det er derfor, vi også har snakket med Fredericia Shopping om at inkludere dem i programmet. Vi vil gerne have, at det er en aktivitet, som alle kan kigge forbi og få glæde af, siger Joachim Grundtvig.
Den omfattende planlægning bag julemarkedet
Bag det smukke julemarked ligger et enormt stykke arbejde, der begynder længe før julen er over os. Ifølge Grundtvig starter planlægningen næsten straks efter, at julemarkedet er afsluttet for året.
– Vi starter faktisk allerede, når vi pakker ned for i år. Vi har sat det i system, så vi slipper for at starte helt forfra hvert år. Alle aktiviteter bliver pakket ned i transportkasser, og vi skriver ned, hvad vi har, så vi kan finde det nemt næste år. Kasserne bliver lukket og sat på fjernlager, og så bliver de hentet igen året efter, siger Joachim Grundtvig og fortsætter:
– Allerede i ugen efter julemarkedet laver vi en bestillingsliste til næste år: Hvad mangler vi, og hvad kan vi gøre bedre? Og så har vi et møde efter sommerferien, hvor vi planlægger, hvad vi skal have med til det kommende julemarked.
Medarbejderne og de tekniske teams arbejder tæt sammen for at få alt til at køre på skinner, og Grundtvig understreger, hvor stor opbakning der er fra både skolepersonalet og de frivillige, som bidrager til at gøre markedet muligt.
– Vi får kæmpe opbakning fra både de nuværende og tidligere elever, men også fra folk udefra. Det er simpelthen fantastisk. Der er også gode venner af huset, der kigger forbi, og erhvervslivet bakker op med donationer og sponsorater til vores auktion og andre aktiviteter. Eleverne er også med til at samle penge, når de går rundt med breve og sedler. Så der er auktioner, tombola og alt, hvad man nu kan forvente, siger han med et smil.
Et samarbejde på tværs af samfundet
For Grundtvig er det tæt samarbejde mellem skolen, forældre, erhvervsliv og samfundet i Fredericia en vigtig del af julemarkedets succes.
– Det betyder rigtig meget for os, at så mange bidrager til at gøre dagen mulig. Det er en symbiose, hvor både skolen og lokalsamfundet får glæde af det. Jeg tror, at det er det, der gør det så unikt, forklarer Joachim Grundtvig.
Julemarkedet er ikke kun en mulighed for at støtte skolen økonomisk, men også en chance for at vise, hvad fællesskabet kan, når folk bakker op om en god sag. Grundtvig mener, at julemarkedet har en vigtig funktion i at skabe samhørighed og tilhørsforhold i Fredericia.
– Det er fantastisk at se den store opbakning og opleve, hvordan folk tager del i det. Det er ikke kun for skolen, men for hele byen. Det er en begivenhed, der bringer folk sammen, uanset om de har børn på skolen eller ej, siger Joachim Grundtvig.
Lysene på bygningen – en ekstra julehilsen
For at gøre julemarkedet endnu mere magisk er skolen også blevet et lysstempel i byen, hvor julelysene lyser op og skaber en festlig stemning.
– Jeg ved ikke præcist, hvor mange lys der er på bygningen, men det kunne være sjovt at finde ud af. Vi har 410 meter lyskæder på bygningen. Der er også cirka 100 meter grankæder med lys i rundt om døre og vinduer. Det er jo de her istapper, og der er cirka et par hundrede lysdioder på hver, siger Joachim Grundtvig, så vi nærmer os nok 10.000 lys.
Et godt gammeldags julemarked lever, når både børn og voksne kan finde varme, fællesskab og masser af julestemning. Og måske er det netop denne samling af mennesker – både gamle og nye bekendtskaber – der gør julemarkedet på Sct. Knuds Skole & Børnehave til en stor del af Fredericias juleprogram.