Fredag morgen stod det klart, at støttepartierne til Socialdemokratiet i Fredericia endegyldigt havde fået nok af partiets metoder under budgetforhandlingerne. SF og Enhedslisten valgte at forhandle med de borgerlige partier, hvilket sent torsdag nat endte med et forlig udenom borgmesterpartiet

Stemningen på rådhuset i Fredericia var præget af eufori og lettelse, da alle partier undtagen Socialdemokratiet kunne præsentere en aftale om det kommende budget. Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten og Malene Søgaard-Andersen fra SF meldte klart ud på pressemødet, hvor de uden omsvøb gjorde det klart, at de ikke ville acceptere velfærdsforringelser i Fredericia Kommune:

– I det seneste døgn har vi skrevet historie. Med et dybt engagement i Fredericias velfærd samles vi i en bred kreds for at beskytte velfærden. Vi forpligtede os til at skabe noget større end os selv ved at skabe en fælles løsning. Massive besparelser ville rive fundamentet væk under os. Vi har ikke afværget truslen, men sikret fremtiden, sagde Schultz.

Helt usædvanligt måtte socialdemokraterne sidde på bagerste række, mens forligspartierne præsenterede deres aftale. Men ikke mindst de to støttepartiers klare udtalelser satte borgmesterpartiet på plads.

– Med dette forlig har vi sat retningen for Fredericia, og jeg er stolt af, at vi er med, hvor vi har prioriteret borgernær velfærd, også på skoleområdet. Vi har løftet folkeskoleområdet, så vi kan sænke klasseloftet til 24 elever fra skoleåret 2025-26, sagde Malene Søgaard-Andersen fra SF.

Med beslutningen om at indgå i et bredt samarbejde udenom Socialdemokratiet er det politiske flertal nu smuldret for borgmesterpartiet. Det betyder også afslutningen på et langvarigt samarbejde, hvor partiet har stået i spidsen for et næsten altid samlet byråd. Det erstattes nu af et alternativ, hvor Enhedslisten og SF får afgørende indflydelse hos de borgerlige partier.

Peder Tind (V) var utrolig glad for aftalen. Venstre er i dag byens største borgerlige parti med fem byrådsmedlemmer. Der er tale om en historisk udvikling i fredericiansk politik, hvor der samarbejdes på tværs af de traditionelle politiske fløje:

– Med forliget har vi sat et fællesskab i søen og bevist, at vi kan bøje os mod hinanden, være pragmatiske og skabe løsninger for fremtidens Fredericia, nu og i de næste mange år. Vi har kigget på, hvor vi kommer fra ideologisk, men fundet hinanden i løsninger for Fredericia. Det er det, det hele handler om. Det handler om Fredericia. Forligskredsen kommer til at samles en gang om måneden, mindst, fordi vi vil følge budgettet tæt, og derfor vil dette selskab tage ejerskab, ikke bare i dag, men også i de næste mange måneder, sagde Tind.

Socialdemokratiet er for alvor sendt til tælling, og de kommende måneder bliver meget spændende for borgmesterpartiet, der nu skal til at vurdere deres situation på en ny måde i dagligdagens politiske klima. SF og Enhedslisten har markeret, at de ikke kan stå på mål for nedskæringer i velfærden, og samtidig vurderet, at de kunne få bedre resultater med den borgerlige fløj, hvilket har svækket borgmesterpartiet betydeligt.