I dag begynder forhandlingerne om etablering af de første to marine naturnationalparker i Danmark. Miljøminister Magnus Heunicke har tidligere meddelt, at han vil arbejde for, at hele Øresund inklusive Køge Bugt skal udpeges som en marin naturnationalpark. Nu foreslår miljøministeren, at den anden marine naturnationalpark skal dække hele Lillebælt fra Nordfyn og Juelsminde hele vejen ned til Als og Ærø samt Vejle Fjord.

Miljøminister Magnus Heunicke starter i dag, fredag den 20. september, forhandlinger om etablering af marine naturnationalparker med Folketingets partier. Her skal partierne påbegynde forhandlinger om, hvad konceptet for marine naturnationalparker i Danmark skal være, hvor de to parker i Øresund og Lillebælt konkret skal placeres i havet, samt konkrete formidlings- og genopretningsprojekter.

“De to første marine parker skal ligge i områder, der er rige på havnatur, og det er mit udspil og mål, at parkerne bliver store. I Lillebælt har vi den tætteste bestand af marsvin i de danske farvande, og Øresund er kendetegnet ved en torskebestand, der trives. Derudover er der helt særlige naturforhold i både Lillebælt og Øresund med snævre områder mod nord med masser af strøm og helt særlige forhold for saltindholdet, hvor det salte vand fra Kattegat møder brakvand fra Østersøen,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

I både Lillebælt og Øresund er der i dag udpeget strengt beskyttede områder. I strengt beskyttede områder er både havbunden, vandsøjlen og vandoverfladen beskyttet, så dyrelivet og havnaturen uforstyrret kan genoprettes og udvikle sig. Råstofindvinding og opsætning af havvind er ikke tilladt i områderne. Alt fiskeri, på nær et begrænset rekreativt fiskeri, er heller ikke tilladt.

Der blev med finanslovsaftalen for 2022 afsat 10,0 mio. kr. årligt i perioden 2022-2025 til at etablere marine naturnationalparker. En del af midlerne er anvendt på vidensopbygning og kortlægning.

For at kunne lave effektive genopretningsindsatser er det afgørende at kende til de lokale forhold på bl.a. havbunden for at sikre, at de indsatser, der laves, rent faktisk har en effekt. Derfor er Miljøstyrelsen bl.a. i gang med at kortlægge genopretningspotentialet i Lillebælt.