Fredericia er mere end blot en by; det er et kulturelt knudepunkt, hvor historie, innovation og kreativitet mødes. Med sine unikke kulturelle fyrtårne, fra det eneste statsstøttede musicalteater i hele Norden til en levende scene for kunst og sport, har Fredericia placeret sig som en by med store ambitioner og endnu større potentiale. Teaterdirektør Thomas Bay fra Fredericia Musicalteater ser byen som dynamo for kunstnerisk udvikling, økonomisk vækst og livskvalitet.

Om lidt har Fredericia Musicalteater premiere på WICKED – en magisk rejse ind i en ny fortolkning af det velkendte eventyr om Troldmanden fra Oz.

– WICKED er en kæmpe musical. Det er en af de musicals à la Disney-niveau, som vi alle elsker. Det er en genfortolkning af Troldmanden fra Oz, men set fra et andet perspektiv. Det er den grønne heks fra Wizard of Oz, hvor man får forhistorien mellem hende og den gode heks. Det er en fortælling om deres gode venskab; om den grønne heks, der er udstødt, og som skal finde ud af, hvordan det er at være anderledes, og hvordan man skal finde troen i sig selv, siger Thomas Bay og fortsætter:

– Samtidig omhandler det perspektiver på sandhed – sandhed er jo ikke absolut. Troldmanden siger på et tidspunkt: “Sandheden er jo den, vi skaber,” og fra den verden, han kommer fra, Jorden, kalder man det for historier. Det er forstået på den måde, at hvis vi kan kontrollere det, man gerne vil have folk til at forstå og se – som i medierne – så kan vi kontrollere en hel befolkning. Det er vel den spoiler, jeg kan dele. Derudover handler det også om fortællingen om deres venskab, hvordan den grønne heks finder sine kræfter, og så er der fortællingen om Troldmanden – er han virkelig god, eller hvad er han?

Den største produktion i historien

Når man dykker ned i de rige lag af WICKED, er det tydeligt, at denne musical ikke blot er en præstation af høj kvalitet, men en monumental indsats, der sætter nye standarder for teateroplevelser. Thomas Bay, teaterdirektøren for Fredericia Musicalteater, fremhæver, at WICKED repræsenterer den største produktion, han har været en del af, og måske endda den største i teatrets historie. Den omfattende opgradering af teatrets foyer er et bevis på dette. Med en total renovering af det gamle hus og et fokus på at forvandle hele kunderejsen – fra første reklameindtryk til den fulde teateroplevelse – understreger Bay den overordnede vision: at sikre, at hver del af besøget bidrager til en magisk helhed. I en by som Fredericia, der er hjemsted for det eneste statsstøttede musicalteater i Norden, er ambitionen klar: At levere en oplevelse, der er værd at betale for, og som reflekterer den ekstraordinære kvalitet og magi, man finder i WICKED.

– Det er den største, jeg har lavet. Det er nok også det største, som dette teater har lavet indtil videre. Det er en kæmpe produktion på alle parametre, derfor har vi også valgt at renovere det gamle hus i foyeren. Det giver en samlet oplevelse. Produktet starter jo, når man går ind i teaterrummet, magien sker i scenerummet, men jeg er drevet af, at kunderejsen starter meget tidligere. Det begynder allerede, når vi sætter reklamer op, når vi læser om teatret i avisen, når man kommer ind i foyeren, bestiller noget i baren, og så videre. Det skal spille sammen; det matcher også samtalen om fyrtårne, siger Bay og uddyber:

– I Fredericia har vi et af de 10 statsstøttede teatre i Danmark. Det eneste statsstøttede musicalteater i hele Norden. Det skal naturligvis matches med noget, der er fedt. Det skal være et sted, hvor man tænker: Det er ikke kun 200 kroner, 300 kroner, 400 kroner eller 500 kroner, man har givet for billetten, det er en magisk oplevelse, og prisen skal afspejle en ekstraordinær oplevelse.

Fredericia Musicalteater tager et kæmpe skridt med WICKED, en storstilet musical der løfter teateroplevelsen til nye højder. Denne omfattende produktion markerer et betydningsfuldt øjeblik for teateret og er en del af Fredericias stolte kulturelle tradition, som strækker sig over 185 år. Med en rig historie og en kulturel profil, der inkluderer alt fra topklasser sportsklubber til store koncerter og kunstfestivaler, er Fredericia klar til at præsentere en uforglemmelig teateroplevelse, der afspejler byens unikke status som kulturelt fyrtårn.

– Den helt lange vinkel kræver, at man ser på Fredericia i et historisk perspektiv inden for kulturen. Vi har haft teaterdrift siden 1838. Det er over 185 år. Først i et lukket univers, senere i et åbent univers. Vi har en håndboldklub, der fik sølv. Håndboldklubben er historisk for Fredericia og er i dag toppen af poppen i Danmark, og spiller med i Champions League. Vi har en fodboldklub, der leverer fint i 1. division og pokalturneringen. Vi har Fredericia Art Festival, vi har Tøjhuset/Eksercerhuset, der trækker store koncerter og navne til. Derudover er kultur også et velfungerende bibliotek og et restaurationsliv, der fungerer, og her har vi meget at byde på – endda til den højeste klasse med en Michelin-restaurant, fortæller Thomas Bay.

– Vi taler om en by med 50.000 indbyggere, og der, hvor jeg er flyttet fra nu, Hvidovre, var der også 50.000 indbyggere. Jeg ved godt, at der har man København i baghaven, men alligevel har Hvidovre ikke i nærheden af, hvad Fredericia har. Vi ligger i midten af Danmark, og vi har fyrtårne, som ikke bare er noget, vi selv prøver at tale op. Det behøver vi egentligt ikke, fordi vi er fyrtårne. Som sagt tidligere, så er vi det eneste statsstøttede musicalteater i hele Norden. Musical er vores DNA. Den eneste statsstøttede uddannelse inden for musicals ligger også i Fredericia. Vi har også et Museum Fredericia på vej med at skrive en stor historie, og vi har Nordeuropas største fæstningsanlæg. Det er en lille by, der byder på enormt meget, tilføjer han.

Kunst og kultur er ikke blot dekorationer på livets kulisse, men grundpiller i vores eksistens. De tilbyder en dybere mening og formidler en følelse af tilhørsforhold, som transcenderer de materielle goder i vores liv. På et filosofisk plan rejser spørgsmålet om, hvad der virkelig er værdifuldt i vores tilværelse

– En af mine kolleger sagde også, at hun aldrig havde oplevet en lille provinsby med så mange unikke små festivaler, arrangementer og events i løbet af et år. Med det mente hun alt fra Tarteletfestival, influencerfodboldkamp på Monjasa Park til Musicalens Folkemøde. Der sker fandme meget i Fredericia. Det er fedt, siger dirketøren og fortsætter:

– Værdien er stor. Man skal se på det på flere parametre. Grundlæggende skal man støtte kunst og kultur, fordi den værdi, der skabes, giver en højere mening med vores eksistens. Det er helt på det filosofiske plan. Hvis vi ikke har kunst og kultur, og noget at gå op i – om det så er frivillighed, musik og fællesskab – hvad er så den egentlige værdi? Penge har i sig selv ikke nogen værdi. Penge kan købe dig til værdi, men du har ikke en værdi ved at gå på arbejde, hvis der ikke er livskvalitet i det. Der kan kunst og kultur spille positivt ind. I kunsten skal man spejle sjælen, for når man går i teatret, ser et maleri, hører et stykke musik, og hvis vi kan resonere med noget, der sker inde i vores sjæl, eller vi kan perspektivere vores eget liv, og vi forstår noget bedre, så har det haft den effekt, det skal have. Det er det, kunsten og kulturen skal.

En by fyldt med liv

Når man ser på den værdi, som kunst og kultur tilfører en by, bliver svaret tydeligt: En by, der er fyldt med liv og aktivitet, bliver mere attraktiv at bo i. Det handler ikke blot om at have faciliteter, men om at skabe en dynamisk og spændende hverdag. Når en by tilbyder alt fra strande og natur til historiske steder og kulturelle events, bliver det en destination, hvor folk ønsker at bosætte sig. 

– Taler vi så om værdien, det giver for byen, så er svaret oplagt: Det bliver federe at flytte til byen, det bliver federe at bo i byen. Det er fedt at bo i en by, hvor der sker noget. Det er god bosætning. Hvis vi kan lave noget, hvor man siger: Prøv at høre – man behøver ikke tage til Odense, Aarhus eller Vejle, vi har det hele her. Vi har stranden, naturen, historien, kulturen og kunsten, så det gør det interessant at bo her og flytte hertil. Det bliver derfor også interessant for virksomheder at blive og rykke hertil. Det er en del af det. Ser man på kulturelle begivenheder som en musical, en artfestival eller en fed kamp i arenaen, så kan vi trække folk til, fortæller Bay og peger på de afledte effekter:

– Det giver også en afledt økonomisk effekt på byen, restauranter og så videre. Det betyder også, at de støttekroner, der postes i kultur og kunst, genererer en bedre samfundsøkonomi, når der kommer kunder i butikker og restauranter. Det er en afledt økonomi. Vi er ikke sat i verden til at skabe det som det primære, men det skal være en afledt effekt, man naturligt får ud af, at vi er her. Derudover giver det byen en brandværdi, som måske er et tåbeligt ord, fordi det på mange måder er uhåndgribeligt – fordi hvad fanden betyder det? Men det betyder, at når folk taler om Fredericia, så er det første, der kommer in mind; musicals. Det er det i mit univers, hvilket betyder, at der skabes en kobling mellem musicals og Fredericia, hvilket vil sige, at man både forstår musical som en kvalitet, og som noget der hører til i Fredericia. Det betyder, at hver gang vi nævner Fredericia, og der hedder vi jo: Fredericia Musicalteater, Fredericia Håndboldklub og FC Fredericia, så får man en større bevidsthed om byen og en større interesse for at komme til byen som turist eller bosætter.

Du er selv flyttet til Fredericia, hvorfor?

– Fordi det er en fed by. Jeg kunne sige, at jeg var træt af at pendle, men det er ikke sandheden. Min familie var helt sikkert træt af, at jeg pendlede flere timer, og børnene ikke så mig så meget. Men det er ikke årsagen, fordi Fredericia har det hele, og derfor er snakken omkring de kulturelle fyrtårne god og præcis. Jeg har ikke et ønske om at tage videre for at opsøge noget, fordi jeg kan få det i Fredericia. Både natur og kulturelle oplevelser, og skal jeg i et storcenter, så er det 20 minutter væk, og skal jeg til København, så er jeg der på under to timer. Fredericia ligger hammergodt geografisk, og det med, at jeg kan cykle på arbejde nu på fem minutter, har en høj værdi for mig. Jeg tror også, at nu hvor mine børn har fået en god skolestart, og det at vi er samlet som familie, det giver en stor glæde som kernefamilie. Det betyder noget, men det er også det faktum, at der sker noget i Fredericia, hvor der også er mange fritidsinteresser, som man kan pleje, så man kan meget. Det er ikke kun kultur. Der er en stor diversitet, der gør, at byen får en stor værdi, slutter Thomas Bay.