På regionsrådsmødet i Region Syddanmark er der blevet drøftet et nyt forslag om et forsøgsprojekt, der vil gøre det muligt for Hudafdeling I på Odense Universitetshospital (OUH) at henvise patienter direkte til dermatologisk speciallægepraksis uden først at skulle gå gennem patienternes egen læge. Dette initiativ skal ikke blot lette patienternes oplevelse af sundhedssystemet, men også aflaste almen praksis og dermed forbedre ressourceudnyttelsen i sundhedsvæsenet.

Ifølge den nuværende lovgivning kræver henvisning til speciallægepraksis, at patienterne først konsulterer deres egen læge, selv efter afsluttet behandling på sygehuset. Denne praksis betyder, at patienter, som eksempelvis har været til behandling på hudafdelingen, først skal vende tilbage til deres egen læge for at få en henvisning til en praktiserende hudlæge. Dette anses som en unødvendig ekstra skridt, der ikke tilføjer reel værdi til patientforløbet, men som i stedet skaber yderligere belastning for både patienterne og almen praksis.

Venstres Pernelle Jensen fremhæver behovet for en mere smidig proces:

– Vi vil gerne lave en forsøgsordning, som løber i 2 år, og hvor hudafdelingen på OUH kan henvise direkte til speciallægepraksis. Fordi som det er i dag, skal patienten – efter endt behandling på hudafdelingen – tilbage til egen læge blot for at blive henvist videre. Projektet vil derfor spare patienten for et ekstra besøg hos egen læge og frigøre tid i almen praksis til andre patienter. Så på alle måder giver det god mening, siger Jensen.

Positive erfaringer fra tidligere projekter

Pernelle Jensen.

Forslaget bygger på tidligere succesfulde initiativer i regionen, såsom fodvorteprojektet, hvor direkte henvisning blev anvendt til at forbedre patientforløbet og ressourceudnyttelsen. Disse erfaringer peger på, at lignende projekter kan skabe positive resultater ved at reducere administrative skridt og frigøre tid til patienter, der har brug for det.

Pernelle Jensen minder om succesen med fodvorteprojektet:

– Vi har tidligere haft gode erfaringer med lignende projekter, som nogen af jer måske kan huske, vi har talt om et par enkelte gange. Vi vil jo gerne udnytte ressourcerne bedre i sundhedsvæsenet, og det hjælper projekter som det her med, siger Jensen.

Formelle udfordringer og ansøgning om dispensation

Selvom idéen bag forsøgsprojektet er velbegrundet, møder det alligevel en formel udfordring, da Sundhedsloven i dag ikke giver sygehusene mulighed for direkte henvisning til speciallægepraksis. Derfor vil Regionsrådet i Region Syddanmark søge om dispensation fra Sundhedsloven via Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Projektet skal løbe i to år og omfatte hele Region Syddanmark, og det vil kræve, at Hudafdeling I på OUH får lov til at henvise direkte til praktiserende hudlæger.

Pernelle Jensen understreger nødvendigheden af ministeriets godkendelse:

– Men desværre er det jo ikke noget, som vi bare må gøre, selv om vi gerne vil. Det kræver en tilladelse fra ministeriet, så hvis Regionsrådet bakker op om projektet, vil der blive sendt en ansøgning til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, siger Pernelle Jensen.

Etablering af nyt ydernummer i psykiatrien

Udover forsøgsprojektet blev der også diskuteret et andet vigtigt emne på regionsrådsmødet: Oprettelsen af et nyt ydernummer i psykiatrien for at imødekomme de lange ventetider, der præger både børne- og voksenpsykiatrien. Ventetiderne på over to år har skabt en alvorlig belastning for mange patienter og deres familier, og regionsrådet arbejder aktivt på at afhjælpe denne udfordring.

Jensen påpeger de store udfordringer med rekruttering inden for psykiatriområdet, men fremhæver også de skridt, der tages for at forbedre situationen:

– Rekrutteringssituationen er vanskelig på psykiatriområdet, og vi kender alle sammen til manglen på speciallæger. Derfor er det også formodningen, at det måske er lettere at rekruttere til lidt større byer som Esbjerg, men hvis man kigger på landkortet, så er det meget tydeligt, at der mangler psykiatripraksis i områderne omkring Esbjerg, Vejen, Varde og Tønder, siger Jensen.

Venstres forslag om fjernelse af knækgrænse og ramme

For at tackle den stigende ventetid til speciallæger foreslår Venstre desuden, at regionen midlertidigt fjerner både knækgrænsen og rammen for speciallægepraksis. Denne ændring skal muliggøre, at speciallæger kan se flere patienter uden at skulle arbejde for et mindre honorar eller betale penge tilbage til regionen, når de overstiger rammerne.

Venstre ønsker, at denne undtagelse skal gælde for det indeværende år, hvor regionen har fået ekstra midler:

– Venstre foreslår derfor, at vi fjerner både knækgrænsen og rammen i indeværende år, så speciallægerne har mulighed for at se flere patienter uden at skulle arbejde for et mindre honorar eller betale penge tilbage til regionen, fordi de er gået ud over rammen, slutter Pernelle Jensen.