Ægteparret Dorthe Bierregaard og Willy Pedersen har i over 40 år spillet bowling. Det har de været til i Fredericia Idrætscenter, og spillede frem til lukningen af centret. Nu undres de, og spørger, om de nu skal få deres sociale sammenværd med at løbe marathon eller andre events, som Fredericia Kommune har valgt at investere i, fremfor at holde bowlingcentret kørende.
Wings for Life, Lillebælt Halvmarathon, Royal Run og Hannerupløbet.
Mulighederne er mange, hvis man vil løbe i Fredericia Kommune, men er man langt over pensionsalderen, som det er tilfældet for Dorthe Bierregaard og Willy Pedersen, er det ikke bare at tage løbeskoene på, fremfor at tage bowlingkuglen i hånden. Det tillader deres fysiske formåen ikke. Både Dorthe og Willy var aktive i bowlingcentret i Fredericia Idrætscenter indtil, at det endte med at blive sparet væk i forbindelse med budget 2024.
– Det er som om, at kommunen har travlt med alt, hvad der har med elite at gøre, men de glemmer os ældre. Vi var faktisk 120 medlemmer i vores klub, og regner man allesammen, der kom i bowlingcentret med, var vi 250 ældre, som kom der på ugebasis, siger Willy Pedersen.
Efter lukningen af bowlingcentret har Fredericia Idrætscenter indgået en aftale med centret i Middelfart om, at man kunne overflytte de ældre bowlingspillere derover til, men det er langt fra alle, der har taget imod det tilbud.
– Vi har mistet mange. Der er omkring 30 ud af de 120, der tager til Middelfart. Om resten spiller i Kolding eller Vejle ved jeg ikke, men de spiller i hvert fald ikke i Middelfart, siger Dorthe.
Det, som Willy og Dorthes anke går på er, hvad de ældre så nu skal foretage sig for at holde sig aktive. De argumentere med, at man ikke bare laver om på de ældres hverdag, da man i den alder har svært ved at indstille sig på noget nyt.
– Hvad skal vi foretage os? Vil kommunen have vi skal løbe et marathon eller deltage i Royal Run?, spørger Willy Pedersen med en ironisk undertone.
Dorthe supplerer og fortæller, at det er det sociale aspekt i det, som også er vigtigt for hende og Willys generation.
– Vi sidder jo og snakker efter, og det er for nogen mindst ligeså vigtigt som at spille. Det er nu blevet taget fra os, da vi er splittet fuldstændigt op efter lukningen af bowling, siger Dorthe.
Dorthe fortæller, at det kostede 180 kroner i måneden at spille bowling i Fredericia Idrætscenter. Det var en overkommelig pris i forhold til at gå på eksempelvis kaffebar for at mødes med dem, som nu ikke længere kan mødes og spille bowling.
– En kop kaffe koster 40 kroner på kaffebar. Det er der ikke mange, som har råd til hver dag, siger Dorthe.
En af Willys anker går på, at Fredericia Kommune nemt kunne afse eksempelvis 2×500.000 kroner til Wings for Life, investere 35 millioner kroner i badeland og andre ting .
– Det beløb, som de spare på bowling, er så minimalt i forhold til de store investeringer og de penge, der gives til arrangementer, konstaterer Willy.
Dorthe anerkender dog, at hun godt forstår Fredericia Kommune vil have store arrangementer til.
– Det giver kommunen noget profilering ud ad til med eksempelvis Royal Run, siger hun.
Selvom bowlingcentret er lukket, aner Willy dog et spinkelt håb. Der er nemlig ikke besluttet, hvad der skal ske med centret endnu.
– Det bedste de kunne gøre var at åbne det igen, da de ikke har besluttet sig for, hvad der skal ske med området. Jeg har aldrig nogensinde set kommunen eller idrætscentret annoncere med, at man kunne spille bowling i Fredericia Idrætscenter, og det kunne de begynde på, og så kan man se, om det vil hjælpe på at få flere til, og så skal man have nogen længere åbningstider, slutter Willy.