I mange danske hjem vokser efterspørgslen markant efter de økologiske. Men mens mange familier foretrækker at danse rundt om et økologisk juletræ juleaften, er udbuddet ikke i stand til at imødekomme efterspørgslen, skriver DR.
Claus Jerram Christensen, direktør i brancheforeningen Danske Juletræer, forklarer, at økologiske juletræer udgør en meget lille del af den samlede produktion i Danmark. Især i byer som København, Aarhus og Odense er der en markant interesse for økologiske træer. Men med kun omkring to procent af juletræsarealerne dedikeret til økologisk dyrkning, er der en klar ubalance mellem udbud og efterspørgsel.
Midt i situationen står Poul Friis fra Vamdrup i det sydlige Jylland, som ejer nogle af de få marker med økologiske juletræer i Danmark. Han sælger størstedelen af sine træer til København, mens en mindre del sælges lokalt fra gårdspladsen. Økologiske træer kræver mere intensiv pleje og er dyrere end konventionelle, hvilket også afspejles i deres pris. På trods af efterspørgslen har Poul Friis dog ingen planer om at udvide sin økologiske produktion.
Produktionen af de økologiske juletræer er nemlig ikke uden sine udfordringer. Det tager typisk 8-10 år, før et juletræ er klar til fældning, og processen for at opnå økologisk certificering i Danmark kan tage endnu længere tid. I modsætning til i Tyskland, hvor juletræer kan sælges som økologiske efter kun tre år, kræver den danske certificering, at træerne dyrkes økologisk fra starten. Derudover er der større risiko for sygdomme i økologiske juletræer, da brugen af ukrudtsmidler og pesticider er begrænset i forhold til konventionel produktion.