Den omfattende renovering af badelandet i Fredericia Idrætscenter er nu sat i gang. Mandag morgen blev en symbolsk svensknøgle drejet i kontrolrummet, da processen med at tømme bassinet blev sat i gang. Inden for det næste døgn vil bassinet være tømt helt.
Iført de klassiske blå overtrækssko gik Jacob Falkenby (leder af Madsbyparken, der driver badeland), Kasper Findahl (kultur- og idrætschef i Fredericia Kommune) og Peder Tind (formand for Kultur- og Idrætsudvalget) en tur ind igennem den pulserende svømmehal, hvor borgerne stadig nyder deres svømmeture, da svømmehallen ikke bliver berørt af nedlukningen.
Via den traditionelle indgang, der forbinder svømmehallen med badeland, gik turen ind til bassinet, der på daværende tidspunkt, endnu ikke var tømt. Enkelte håndværkere gik rundt derinde, mens Ole Lundhede så på. Lundhede er bygherrerådgiver i Fredericia Kommune, og han kommer til at følge renoveringen tæt fra start til slut. Hans rolle er vital, og hans tilstedeværelse i badelandsområdet vil sikre en glat overgang fra det nuværende design til den fornyede og forbedrede version. Lundhede fortalte, at han på den måde nemmere ville kunne håndtere eventuelle udfordringer. Alternativet var, at han skulle køre frem og tilbage ofte, hvilket ikke ville være en optimal arbejdsgang for at løse et hurtigt spørgsmål.
Fra badeland gik turen ned i hele maskinrummet med en masse pumper, der kræver en stor teknisk viden at betjene. At tømme et bassin i badeland er ikke ligesom at tømme et badekar derhjemme. Der er ingen prop at trække ud; i stedet kræves der omfattende planlægning og teknisk know-how. På et tidspunkt under rundturen kom gruppen til det afgørende kontrolrum, hvor selve bassintømningen skulle indledes. Jacob Falkenby fortale med et smil på læben, at han ikke har helt styr på alt det tekniske i rummet, og overlod det derfor til medarbejderne, som har med det område at gøre i dagligdagen. De fortalte eksempelvis, hvor mange kubikmeter vand i timen, der ryger ud af bassinet.
I kontrolrummet fik Peder Tind æren af at starte processen med at tømme vandet i bassinet. Kun få har prøvet det før, da det ikke er sket ofte, at man har tømt bassinet. I rummet, omgivet af det tekniske udstyr, der havde holdt badelandet kørende siden 1992, var der to muligheder for at tømme bassinet. Enten ved et tryk på en computer, eller ved brug af en svensknøgle. Valget faldt uden tøven på svensknøglen. Med et spændt smil og en følelse af respekt for projektets omfang, tog venstremanden fat i den svensknøgle, der skulle bruges til at dreje med for at starte tømningsprocessen. Dette var ikke bare en simpel handling; det var et håndgribeligt skridt i realiseringen af et stort og ambitiøst projekt, der havde været under planlægning i lang tid. I alt er der afsat 35 milllioner kroner til projektet.
– Det er et stort projekt inden for kultur- og idrætsområdet. I hele den indledende proces har jeg mærket stor interesse fra borgerne, og derfor er i dag en vigtig dag, da vi, når bassinet er tømt, for alvor kan komme i gang. Jeg ser frem til at følge processen fra sidelinjen, siger Tind og fortsætter:
– Vi har været i gang med det indledende arbejde længe. Foreningerne og de daglige brugere er blevet hørt. Nu er vi kommet til skridtet, hvor vi der for alvor sker noget synligt. Da det berører mange, er det et vigtigt skridt, som vi nu tager. Og i den forbindelse har det været vigtigt både politisk og for Fredericia Idrætscenter at laver en brugerindragelse, som vi gjorde i de indledende faser.
Renoveringen vil føre til midlertidig lukning af terapibassinet i syv måneder og badelandet i et helt år. Fredericia Kommune har taget skridt til at genhuse foreninger og borgere, som bruger bassinet til genoptræning og andre aktiviteter. Dette har haft høj prioritet, så de berørte hurtigst muligt kan vende tilbage til de vante rammer, men der vil naturligvis, når man lukker for det store område være foreninger, der bliver berørt mere end andre, men badelandet og området er så slidt, at det er uundgåligt at renovere.
Den store renovering skyldes, at badelandet flere steder trænger til en kraftig overhaling. Netop den samtale var i fokus, da vi gik rundt i området, hvis renoveringen ikke blev foretaget, kunne badelandet i yderste konsekvens risikere at skulle lukke helt, da det ville være for faldefærdigt. Eksempelvis skal rutsjebanen skiftes ud.
– Det bliver meget bedre, og jeg er sikker på, at alle vil gøre alt for, at vi bliver færdige med renoveringerne så hurtigt som muligt. Vi er helt klar over, at denne store renovering påvirker brugerne, men som vi har slået fast, så er der en ingen vej udenom, og nu glæder vi os til at se det endelige resultat, så vi kan glæde vores gæster med et moderne badeland, der lever op til de krav, der er, sluttede Jacob Falkenby med at sige.
Med vandet ude af bassinet i badeland, kan håndværkerne for alvor gøre deres indtog i badeland fra i dag tirsdag, hvor de kan begynde det omfattende renoveringsarbejde, som fremtidssikrer badelandet.