Solen skinner over Oktobervej i Fredericia, men atmosfæren er alt andet end munter. Situationen i dette område har taget en alvorlig drejning. I en opsigtsvækkende udvikling har Fredericia Kommune, gennem deres advokatfirma Bech-Bruun, sendt varsler om fraflytning til grundejerne, hvis kommunen vinder sagen. Grundejerne er blevet bedt om at forlade deres ejendomme og dokumentere denne fraflytning inden for fire uger efter afsigelse af dom i sagen.
I brevet, som AVISEN har fået en kopi af, står der: “Sagsøger 1) Navn skal fraflytte ejendommen Oktobervej X, 7000 Fredericia, og dokumentere fraflytningen over for Fredericia Kommune inden 4 uger efter afsigelse af dom i sagen.”
Dette har fremkaldt en kraftig reaktion fra Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige.
– Det er en potentiel social katastrofe, hvis de får Rettens ord for at beordre, at de ikke må køre sagen. Hvorfor skal de true dem? Det er for at presse borgerne. Hvor er viljen til samarbejde? Jeg er ikke hørt. Det er skuffende, at man ikke kan finde en ordentlig løsning, siger Byrgesen.
Problemet, som Byrgesen påpeger, er ikke blot det umiddelbare tab af hjem for disse grundejere. Mange af dem har også gæld i kreditforeningen knyttet til deres ejendomme. Hvis kommunen får medhold, og grundejerne er nødt til at fraflytte, vil de stadig skulle betale den gæld, de har på deres huse. Finansieringen af denne gæld kan blive en svær udfordring for mange.
– Som det er nu, betaler de ikke ejendomsværdiskat i husene, men det ved jeg, de er villige til, så det er ikke der, problemet ligger, tilføjer Byrgesen.
I hjertet af konflikten er spørgsmålet om støj fra det nærliggende firma, Crossbridge Energy. Kommunen har hævdet, at dette er grunden til, at de ikke tillader helårsbeboelse i kolonihavehusene. Men Byrgesen udfordrer dette argument.
– Årsagen til, at de vil smide folk ud, er, at der er støj fra Crossbridge Energy, men kigger man over mod Nymarksvej ved det kommende autismecenter, som man kan se fra Oktobervej, må der godt være beboelse. Det har jeg spurgt forvaltningen om, og det er fordi der er en anden lokalplan der. Men så skal man bare lave lokalplanen om ved kolonihaverne. Det er bare et stykke A4-papir, siger han.
Byrgesen: Mangel på politisk vilje
Så mens solen skinner på Oktobervej, er fremtiden for disse grundejere usikker og utryg. Det, der engang var fredelige kolonihaver, er nu blevet et område præget af usikkerhed og bekymring. Men midt i dette kaos er der også et stærkt samfund af beboere, der står sammen og støtter hinanden. Byrgesen påpeger, at denne situation kunne være undgået.
– Man kunne have fundet en løsning, hvis der var vilje til det. Men i stedet vælger kommunen at gå den konfronterende vej og true borgerne. Det er ikke den måde, man løser problemer på, siger han og slutter:
– Det er tydeligt, at der mangler politisk vilje til at løse dette problem på en ordentlig måde. Der er behov for at se på hele situationen igen og finde en løsning, der respekterer folks ret til at bo i deres hjem.