Kristendemokraternes næstformand, Isabella Arendt, fik en flyvende entré på den helt store scene i valgkampen. ‘Vikaren fra himlen’ vendte hjem til Fredericia, til en kop kaffe og en snak om livet, politik og valgkampen.
I en meget travl kalender finder Isabella Arendt tid til at komme hjem til Fredericia, hvor hun er opvokset. Hun bliver kørt direkte til kaffeaftalen af en journalist fra BT, der har fulgt hende gennem valgkampen, det er altså en meget presset kalender Isabella har fået sig efter hun i sidste øjeblik måtte tage over for partiformand Stig Grenov.
Chefredaktøren, der selv i sine unge dage var politisk aktiv, og dermed i store træk har haft en dannelse som Isabella, satte sig sammen med Kristendemokraternes stjernekomet til rette og fik en god snak.
Isabella Arendt er 26 år gammel, og kommer her Fredericia, en by hun også har rost flere gange i sine TV-optrædener de seneste dage. De fleste år af hendes barndom foregik i Egeskov, og det meste af skolegangen på Bredstrup/Pjedsted Skole, inden turen gik til Egumvejens Skole i den sidste del af folkeskolen.
Fredericia Gymnasium var næste mål for den unge politiker, det samme sted som hendes partifælle og tidligere landsformand for Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose, har gået.
Da Isabella i 2012 blev student fra Fredericia Gymnasium tog hun et sabbatår, der bragte hende til en Indremissionsk højskole. Efter sit sabbatår var Isabella helt klar over hvad hun ville, så hun drog mod hovedstaden for at læse statskundskab.
“Min interesse for videnskab og samfundsforskning var stor, så derfor var Statskundskab det rigtige for mig at vælge”, fortæller Isabella og fortsætter:
“Mit studie har i dag ført mig til, at jeg arbejder på Institut for Lykkeforskning, hvor jeg blandt andet ser på trivsel på arbejdsmarkedet, hjælper virksomheder med at højne trivslen samt laver rapporter for Krifa”.
Isabella spørger også ind til Chefredaktørens baggrund, og her fortæller han stolt, at han er historiker og filosof, hvilket straks får Isabella til at udbryde “Jeg kan ikke helt forstå, hvorfor en politiker altid skal redegøre for sin holdning så grundigt, mens filosoffer altid kan kaste om sig uden at redegøre for det”, en holdning som chefredaktøren bestemt ikke deler, men nok om det.
Politik – hvorfor?
Allerede i en meget ung alder meldte Isabella Arendt sig ind i politik, da hun i 2007 meldte sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Fredericia, men præcist hvorfor kan hun ikke huske.
“Jeg ved faktisk ikke hvor den politiske interesse kom fra, jeg kan ikke huske præcist hvad jeg sagde tilbage i 2007 da jeg gik i 8. Klasse og gik ind i politik. Måske var det valgkampen, men det skete i hvert fald bare. Jeg besluttede mig, og så havde jeg en politisk interesse”, forklarede Isabella.
“Der er ikke noget i min opvækst der peger på, at jeg skulle blive politisk interesseret. Ikke forstået på den måde, at der ikke var plads til at diskutere og tale om mange emner, for det var der”, siger hun og fortsætter:
“Jeg havde en stille og rolig opvækst i en god forstadsfamilie med mor og far og børn. Jeg kunne godt lide at gå i skole, og måske kommer interessen fra, at jeg var glad for fagene historie, dansk og samfundsfag”.
I en kort periode partishoppede Isabella Arendt for at finde det rette parti for hende. Hun meldte sig ind i Kristendemokraterne, men var også en tur hos De Radikale inden hun igen meldte sig under KD’s faner med Stig Grenov som formand.
Isabella Arendt bruger på de sociale medier en tegneseriefigur af hende selv som superhelt, og superhelte skal som bekendt have mad og drikke for at fungere, så Isabella får en panini og en dobbelt-latte, inden samtalen fortsætter.
Kastet i spidsen
Isabella Arendt blev næsten kastet i spidsen, ja faktisk var det få minutter fra hun var på vej mod Aarhus, da telefonen ringede.
“Skal jeg være helt ærlig, så sad jeg faktisk i et tog og troede jeg skulle stene Netflix på vej til Aarhus. Pludselig får jeg at vide, at Stig er syg. Jeg var nervøs og fik en hurtig briefing fra medierne, og så var det bare på. Og det er også der vi er nu, vi er på”, fortæller Isabella.
Hvordan er det fra den ene dag til den anden at skulle stå i spidsen?
“Først og fremmest vil jeg sige, at ingen havde regnet med at Stig ville blive syg, og jeg har nydt positionen som næstformand for KD. Det er sweet-spottet at være næstformand, der kan man fjolle lidt mere rundt og får lidt færre hademails end man gør når man er formand. Men her handler det om at Stig bliver rask og får det bedre, samtidig med at vi får et stærkt valg”, siger Arendt og fortsætter:
“Det er vildt sjovt, og det gik jo heldigvis godt. Derudover er det bare fedt, at der er interesse for vores politik. Jeg nyder at få lov til at dele min passion med andre vælgere, og ikke mindst møde de mennesker der synes vi er værd at stemme på”.
Hvad med dig og politik, du er jo ganske ung?
“Jeg er kun 26 år og skulle jeg blive fast leder om ti år, vil jeg stadig være en ung politisk leder, men det er naturligvis medlemmerne af partiet der bestemmer hvem der skal være formand”, svarer Isabella og fortsætter:
“Lige nu handler det her ikke om valg, formand og fløje, det handler om fællesskab”.
Hvilke politiske ting interesserer dig?
“Mennesker, jeg er passioneret af mennesker. Jeg vil gerne lære af andre mennesker. Så er der ingen tvivl om, at familien betyder meget for mig, hvilket jeg også præsenterer i vores politik”, siger Arendt og fortsætter:
“Og når vi snakker om vores politik, så synes jeg det går godt. Vi er blevet en spiller på lige vilkår med de andre partier. Det er dejligt, at blive taget seriøst og spurgt til hvad der er vigtigt – og hvad vi går til valg på. Og i den forbindelse få lov at præsentere hvad vi står for”.
Hvordan ser du jer selv som parti ift de andre partier – og hvis I bliver valgt, vil I så stille ultimative krav?
“Først og fremmest stiller vi ingen ultimative krav. Jeg ser os selv som en del af det borgerlige Danmark, men ikke som Vermund eller nogen af de andre. Vi er socialkonservative, og vores fokus er klart på familie, børn og klima”, siger Isabella.
Nu har du nævnt familie en del gange, kan du fortæller om den? Hvordan adskiller den sig fra de røde partier, der også har familien i fokus?
“Vores familiepolitik handler ikke så meget om kroner og øre, det passer om rettigheder. Retten til at passe sine børn selv, og vise at man vil sine børn. Jeg synes det er forkert, at det bliver en rød mærkesag at gå op i sine børn, det er absolut også en mærkesag for os”, siger hun og fortsætter:
“Vi går dog ind for en borgerlig frihedspræget familiepolitik, der giver magten tilbage til familien, sætter skatten ned for at redde klimaet, differentiere momsen så bæredygtige og sunde produkter bliver billigere, samtidig med at der naturligvis skal være råd til at brødføde sin familie med de gode fødevarer, der bliver billigere mens andre usunde fødevarer bliver dyrere”.
“Vi blev stiftet på familie og et ansvar for hinadnen og den planet vi bor på. Min generation er vågnet op, og dem der har magten taler også om klima, men de har ikke løst nogle problemer. Jeg mærker også blandt de unge en frustration over, at ingen er blevet taget alvorligt før det er for sent. Derfor er planeten en stor del af den fremtid jeg arbejder for. Derudover, at børn ikke får stress og angst af at gå i skole”, forklarer Isabella Arendt.
Hvad mener du med skolen?
“Igen handler det om borgerlige frihedsprægede rettigheder. Statens måde at blande sig i skolernes læringsmål, folkeskolens indhold og andet er måske godt, men formen er direkte forkert”, forklarer hun og fortsætter:
“Vi vil gerne give lærerne fuldstændig frihed til mængden af tid, prøver, tests samt mængden af idræt og musik, samt stole på lærerens faglighed til at opnå de mål. Det er måske en ultraliberal holdning, at sige det skal løses på skolerne. Der kan naturligvis være forskel på skolerne og hvordan klasserne er sammensat, men ghettoproblemer og andet løses ikke med one-size-fits-all”.
“Det er hovedtemaet i store dele af vores politik, mere tillid til lærerne end til politikerne. Tests skal være op til den enkelte skole. Der kan være skoler hvor man vurderer, at sprogprøver er godt. Men tests er ikke til for at familiestrukturen smuldrer og børnene får stress. Og der er ingen løsning, hvis børnenes trivsel ikke er til stede”, lyder det fra den unge politiker.
Bliver I valgt?
“Intet er sikkert før d. 5. Juni, men jeg synes det går godt, og jeg møder mange mennesker der støtter op om vores politik, så jeg tror vi bliver valgt”, svarer Isabella.
Tidsplanen er stram, og tiden gik hurtigt. Isabella skal med toget videre til næste vælgerarrangement, der er fuld fart på for den unge vikar fra himlen. Faktisk gik det så hurtigt mod banegården, at vi næsten glemte et billede – men vi nåede det lige, inden vi sendte hende videre mod næste mål.