Torsdag blev en særlig dag for eleverne på Ullerup Bæk Skolen, afdeling Nørre Allé, og Frederiksodde Skole, da en gruppe populære YouTubere besøgte de to fredericianske skoler for at tale om mobning og ensomhed. Y

YouTuberne Eiqu, Loke, Nomi og Kun deltog i arrangementet, som var arrangeret i samarbejde med initiativet Unge Lys, der har til formål at sætte fokus på de svære emner, som børn og unge ofte står overfor. Bag initiativet står Henrik Kyhl, som også var til stede på skolerne og fulgte dagens forløb tæt.

To skoler med hver deres oplevelse

Arrangementet var delt op i to besøg, hvor første del foregik på Frederiksodde Skole, hvor eleverne deltog i et særligt oplæg med YouTuberne. Præsentationen tog udgangspunkt i videoer, som eleverne selv havde sendt ind, og formålet var at skabe dialog omkring mobning og ensomhed. Oplægget skulle give de unge en platform til at tale åbent om deres oplevelser og refleksioner omkring emnerne.

Eleverne var begejstrede efter seancen, og det var tydeligt, at budskaberne ramte plet. En elev fra Frederiksodde Skole udtrykte sin tilfredshed med oplevelsen:

– Det var meget sjovt. Jeg fik svar på mange spørgsmål, og nu ved jeg, hvordan jeg kan skelne mellem ægte og falske venner, sagde eleven med et smil.

Et centralt emne for dagen var mobning – hvordan man identificerer det og, vigtigst af alt, hvordan man stopper det. En anden elev, Vitus Dahl, satte også ord på sine tanker efter arrangementet:

– Det var sådan meget sjovt at møde dem. Det synes jeg faktisk er meget rart. Så er der noget at tage hånd om. Jeg håber, at vi kommer til at tænke over det, sagde Vitus.

Efter oplægget til eleverne fra Frederiksodde Skole gik turen videre til Ullerup Bæk Skolen, afdeling Nørre Allé, hvor endnu flere elever var samlet for at møde YouTuberne. Denne gang var der tale om et oplæg for den almene skole, og det var straks tydeligt, at lydniveauet og energien var noget højere, hvilket også gjorde indtryk på YouTuberne.

YouTuberne skaber liv og dialog

Eiqu, en af YouTuberne, beskrev det som en stor fornøjelse at være en del af arrangementet og især at mærke den positive respons fra eleverne. Efter den første del af dagen på Frederiksodde Skole, hvor der blev talt med specialklassen, glædede han sig til at møde de næste elever:

– Nu skal vi jo til at gå i gang med den lidt store del af det, hvor der er mange flere elever end der var lige før. Vi har lavet et oplæg for specialklassen, og nu laver vi et oplæg for den almene skole. Og lydniveauet på den almene skole er en del højere her fra starten af. Der er en del flere hoveder. Og vi er varme efter at have lavet et rigtig godt oplæg sammen med dem fra specialklassen. Det er bare en kæmpe fornøjelse, sagde Eiqu med et smil.

Han reflekterede også over, hvordan eleverne reagerede på deres besøg:

– De var jo bare så glade og ville have krammer og fortælle os, hvor seje vi var. Så det er virkelig bare dejligt at se dem med det her lys i øjnene og kunne give dem den her unikke oplevelse, forklarede han med henvisning til, at mobning ofte kan handle om at følge med mængden.

For YouTuberne var det vigtigt at formidle deres budskab på en måde, der adskiller sig fra traditionelle skoleoplæg:

– Det bliver ikke så kedeligt og traditionelt, som man også kan høre i baggrunden. Men at vi fortæller det, og det kommer fra os. Der er nok nogle af dem, der synes, at vi er lidt seje. Derfor er det måske lidt nemmere at lytte til os, når vi fortæller dem både om vores egne erfaringer, men også om, hvad vi har oplevet som barn, og om, hvordan de kan agere i fremtiden, og hvad de ville ønske, de havde gjort i visse situationer. Så det er en virkelig sund dialog, vi har haft, sagde Eigu.

Dagen bød på både grin, alvorlige samtaler og en følelse af fællesskab, som skabte grobund for refleksion blandt eleverne.