Camilla Duran driver Café Efes med sin mand Moustafa. I denne udgave af Ugens Kurt fortæller Camilla om hvordan hun kom til Danmark, opvæksten i Fredericia, hvordan det hele startede med Café Efes og meget mere.
Camilla og jeg har aftalt at mødes på Kurt’s klokken 9:30. Hun sad allerede klar, da jeg kom ind af døren, og efter at jeg havde hilst på flere bekendtskaber, fik jeg øje på Camilla i sofagruppen, hvor hun fik sin morgenbolle og kaffe.
Vi rykkede hen til et bord, og startede med at tale om Camillas opvækst. Camilla er født i den tyrkiske by Bursa, der ligger nær Istanbul, men hun husker ikke ret meget a hendes opvækst i Tyrkiet, så vi spolede tiden frem til, hvor hun flyttede til Danmark og kan huske flere ting.
Camillas far rejste i slutningen af 1969 til Danmark, da der manglede arbejdskraft, hvor han i første omgang tog afsted uden familien.
“Det var svært for os, jeg var den yngste i en søskendeflok på fire, så det var svært for mig, at far pludselig ikke der mere,” siger Camilla.
Efter at Camillas far havde arbejdet i Danmark i nogle år kom Camilla til Danmark, hvor familien bosatte sig i Fredericia – og siden da har Camilla boet i 7000 Fredericia.
Det er dog ikke tilfældet for Camillas brødre, der begge er flyttet hjem.
“De flyttede hjem for 20 år siden, nu besøger vi dem 2-3 gange om året. Min storesøster bor her stadig,” siger Camilla.
Skolegang og arbejde
Da Camilla kom til Danmark startede hun på Købmagergadeskole, som var skolen, hvor udlændinge gik på dengang.
“Jeg tror, at vi var de første tyrkere, som kom. Det var man ikke vant til dengang, så der var lidt bøvl med kammeraterne i skolen. Ellers synes jeg, at skolen var fin udover det,” forklarer Camilla og kommer ind på, at det hurtigt faldt naturligt for hende at lære dansk:
“Jeg tror, at når man er lille, så tænker man ikke så meget over at lære sprog og så lærer man det naturligt. Det var ikke noget problem for mig i skolen på det punkt.”
Camilla gik på Købmagergadeskole i hele sin skolegang, og efter endt skolegang tog hun forskellige kurser, og efterfølgende begyndte hun at arbejde.
“Til at starte med arbejdede jeg på en systue, det er en helt anden branche end den jeg befinder mig i nu. Bagefter kom jeg på Rahbek Fisk, hvor jeg lidt kom til at ødelægge mig selv med samlebåndsarbejde,” siger Camilla og fortsætter:
“Jeg fandt min mand Moustafa, og efterfølgende har jeg været på barsel to gange, og så har jeg arbejdet i en børnehave og i en restaurant. Restauranten var lidt noget andet, end jeg havde prøvet indtil da – det var hårdt, men jeg kunne godt lide det.”
Tiden med Café Efes
Tiden i restauranten blev samtidig indgangsreplikken til Café Efes. Camillas mand, Moustafa, åbnede en restaurant i Vejle.
“Han åbnede Down Town og efter i to år at have kørt frem og tilbage, så åbnede vi i stedet Efes nede på havnen, da han synes, at det blev træls at køre frem og tilbage,” siger Camilla.
Café Efes kører nu på 15. år, og åbningen af den er ikke noget, som Duran-parret fortryder.
“Den kører godt, så det har vi bestemt ikke fortrudt. Vi har været rigtig glade for den rejse, som vi har på og fortsat er,” fortæller Camilla og kommer ind på arbejdsbyrden i forbindelse med restauranten:
“Det har været hårdt, men det er også spændende. Efterhånden som vi er blevet ældre, bliver man mere træt.”
Hvem bestemmer mest, dig eller Moustafa?
“Der skal være én kaptajn på skibet som man siger, der skal ikke være to. Vi har hver vores områder, hvor vi bestemmer noget i stedet for, og så vi er også gode til at spørge hinanden,” siger Camilla.
Café Efes har altid haft en stor kundekreds, og Camilla tilskriver det, at det er fordi, at både Moustafa og hende er kendte ansigter i byen.
“Jeg har nærmest altid boet i Fredericia, det betyder meget. Mange kender mig fra før vi åbnede, så det har gjort det nemmere.”
Hvorfor tror du, at du er en som mange kender?
“Jeg ved det ikke,” griner Camilla og fortsætter: “Det kan være, at jeg er sød, men det er folk fra både skoletiden, Rahbek Fisk, kurser osv., som kommer her og på den måde er det blevet bredt ud mund til mund,” siger Camilla.
Fredericias forandring
Forandringen i Fredericia har været stor siden Camilla kommer til byen, og faktisk fortæller hun, at hun savner lidt dengang grundet udvalget af butikker.
“Der er sket meget. Man kunne køre rundt i gågaderne i bil, og der var lidt mere beskidt af den grund også. Jeg synes, at der var bedre butikker dengang, og der er ikke så mange i dag,” siger Camilla og kommer med et eksempel:
“Der hvor Den Gyldne Ovn ligger nu var der en tre etagers bygning med forskellige ting. På den ene sal var der tøj og så var der en bistro oven på. Sådan noget ser man ikke i dag.”
Hvad synes du man kan gøre ved Fredericia i dag?
“Jeg synes, at det er lidt kedeligt i dag. Der skal komme flere tøjbutikker, da der i stedet er rigtig mange optikere og banker. Det kan vi ikke bruge til så meget. Der er også kommet mange restauranter, og det er også lidt negativt, da flere lukker,” forklarer Camilla.
Kan Café Efes mærke det med de mange restauranter?
“Både og. Det er jo ikke samme koncept som vores, men man kan mærke, at mange kunder ikke kommer så ofte som de ville, hvis der ikke var så mange muligheder,” siger Camilla.
Hvad kan man gøre for for at få kunderne til at komme ind til jer i stedet for de øvrige restauranter?
“Man kan ikke rigtigt gøre noget, men vi er smilende og alt sådan noget. Alt skal passe sammen, og det synes jeg, at det gør hos os.”
Camilla mener, at der skal ske noget nyt og stort. Det kan være med til at vende den udvikling, som hun nævner med, at det er kedeligt butiksmæssigt i Fredericia.
“Der skal komme nogen store butikker til. Det bliver der nødt til. Det er ikke nok med de lokale forretninger, som gør et godt stykke arbejde, men de er ikke kæmpe trækplastre. Hvis ikke der kommer noget stort til, kommer der ikke til at ske mere end nu,” fortæller Camilla.
Fredericia Teater og krydstogtskibene
Nogle af de positive ting, der er i Fredericia, som også kommer Café Efes til gode er Fredericia Teater og krydstogtskibene, som har gjort deres indtog.
Særligt teatersatsningen i Fredericia er noget, som Café Efes kan mærke.
“Vi kan virkelig godt mærke, at Fredericia Teater er et stort trækplaster. Vi har rigtig mange kunder de aftenener, hvor der er forestillinger,” siger Camilla.
Også kunder fra andre byer?
“Ja, de kommer også. Det er lidt anderledes, når det er folk fra andre byer, fordi, at de synes vi er billige. Når vi siger beløbet siger de “uhh”, men så siger vi, at vi er i Fredericia og sådan er priserne her. Flere af kunderne er kommet igen til næste forestilling, så det er vi glade for,” siger Camilla.
Den første store satsting på Fredericia Teater fra Aladin, og allerede fra dengang kunne man mærke det i restaurationsbranchen.
“Før teateret begyndte at satse, så var fredericianerne ikke så gode til at spise ude, men den kultur har ændret sig efter, at de store forestillinger er kommet til,” forklarer Camilla.
Café Efes ligger som en af de første restaurationer, når man kommer gående fra Esplanaden, når krydstogtskibene har haft anløb, og det giver også godt på kundefronten til Efes.
“Det er egentlig ikke krydstogtsgæsterne, som kommer, når det er, men fredericianerne der bare gerne vil ud at se de store skibe,” siger Camilla.
Netop i forbindelse med krydstogtsskibene er der tit aktiviteter på J.B. Nielsens Plads lige ude foran Café Efes.
“Det er dejligt, at der sker noget på pladsen, men det kan faktisk også godt være irriterende for os. Jeg savner, at der er sat flere wc’er op, når der sker noget, da vi altid får en del ind, som udelukkende kommer for at låne wc’et. Vi siger altid ja, men det er jo først og fremmest et kunde-wc vi har, og jeg ser det ikke som vores opgave at folk kan komme på wc, hvis de har set på et krydstogtskib,” siger Camilla, der til gengæld glæder sig over 6. Julidagene:
“Det er helt vildt så mange mennesker, der er i bybilledet i de dage. Vi har rigtig mange gæster, og det skulle blive endnu vildere i år, som vi hører det med de aktiviteter, som der er planlagt,” forklarer Camilla, der i sin første tid i Danmark ikke helt var med på, hvad der foregik i de dage:
“Jeg vidste ikke helt hvad det var, men det har jeg fundet ud af nu. I takt med jeg er blevet ældre har jeg lært historien, og nu arbejder jeg bare på selve dagen, så jeg har ikke rigtig tænkt over det i en del år.”
Fremtiden med Café Efes
Moustafa og Camilla har drevet Café Efes i 15 år, og umiddelbart har de ikke rigtig tænkt over fremtiden.
“Den kører, som den kører, og hvis nogen vil give en god pris, så må vi se på det. Det er ikke noget, som vi går og tænker på,” siger Camilla.
Hvor længe kan du holde at arbejde på Efes?
“Det må vi se på, men hvis min mand ikke er der, kan jeg ikke klare det,” lyder afslutningsreplikken fra Camilla.
Fakta Camilla Duran
Er 54 år
Er født i den tyrkiske by Bursa
Gift med Moustafa siden 1988
Har to børn
Har drevet Café Efes med Moustafa i 15 år