Trods en landsdækkende tendens, hvor antallet af indbrud i tredje kvartal er faldet med 10 procent i forhold til sidste år, er Fyn ramt af en stigning i indbrud.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mens indbrud i danske hjem generelt er faldet, har Fyn oplevet en stigning på 17 procent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode sidste år.
Sidste år blev der anmeldt 258 indbrud på Fyn i tredje kvartal, men dette tal er steget til 301 i 2024. Den lokale stigning kommer i kontrast til den overordnede udvikling på landsplan, hvor indbrud i private hjem er faldet fra 3.913 til 3.503 i samme periode.
Nabohjælp som forebyggelse
Ifølge Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, kan aktivt naboskab gøre en forskel i kampen mod indbrud.
– Godt naboskab er guld værd, når det gælder forebyggelse af indbrud. En indbrudstyv bryder sig ikke om et kvarter, hvor man holder øje med hinandens boliger og deler sin viden, hvis man ser noget mistænkeligt, forklarer hun til Ritzau.
Tyvenes højsæson er i gang
På landsplan viser statistikken, at 2024 indtil nu har haft færre indbrud sammenlignet med året før. I årets første tre kvartaler har der været 9.913 indbrud i danske hjem, sammenlignet med 10.300 i 2023. Dog advarer eksperter om, at de kommende måneder – hvor dagene bliver kortere og mørkere – typisk markerer højsæsonen for indbrud. Det understreger Britt Wendelboe, programleder i Bo Trygt også til Ritzau.
– Vi går ind i en tid med mange mørke timer i døgnet, og det gør det lettere for indbrudstyvene. Men ved at tage de rette forholdsregler, som at sikre sig med udendørsbelysning og have en god dialog med naboerne, kan vi holde tyvene væk, siger hun.
Derudover opfordrer hun til at boligforeninger, kommuner og lokalområder aktivt arbejder sammen for at gøre det sværere for indbrudstyve at operere.