Stofindtagelsesrum i fokus under politikerbesøg i Vejle

0

POLITIK. Mandag blev der skabt rum for både politiske drøftelser og møder med udsatte borgere hos Kirkens Korshær i Vejle. Tre folketingsmedlemmer, Carl Andersen fra Liberal Alliance, Kenneth Fredslund Petersen fra Danmarksdemokraterne og Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF, lagde vejen forbi for at opleve det sociale arbejde helt tæt på.

Besøget fandt sted i lyset af statsministerens varslede værdighedsreform, der skal styrke indsatsen for samfundets mest udsatte. Reformen blev nævnt i åbningstalen i Folketinget, men er endnu ikke fremlagt.

Et sted med tryghed og omsorg

Et af hovedpunkterne under besøget var stofindtagelsesrummet, som Kirkens Korshær driver i Vejle. Det er ét af blot fem i landet og giver mennesker med stofafhængighed mulighed for at indtage deres medbragte stoffer under overvågede og trygge forhold. I 2024 blev der registreret 851 stofindtag fordelt på 55 brugere, og personalet har ved flere lejligheder ydet livreddende førstehjælp ved overdoser.

En af dem, der har gavn af tilbuddet, er Gert fra Vejle, som har levet med stofafhængighed i 25 år. Under besøget fortalte han om sin hverdag:

– Jeg kommer hver morgen. Selvfølgelig for at tage mine stoffer, men også fordi det er et rart sted at være. Personalet har tavshedspligt, så der er en tryghed i at snakke om præcis det, man har brug for, forklarede Gert.

Carl Andersen fra Liberal Alliance understregede betydningen af stofindtagelsesrum som en del af en værdig socialpolitik.

– Liberal Alliance har altid haft et særligt fokus på de mest udsatte. Stofindtagelsesrum har derfor længe været en socialpolitisk mærkesag. Det er fantastisk at se, hvordan de redder liv og hjælper mennesker som Gert med at finde et håb og en tryg base i en ellers kaotisk tilværelse. Vi skal fortsætte med at støtte og udvide disse muligheder til andre større byer, sagde han.

Mere end fysiske rammer

I Vejle ligger stofindtagelsesrummet side om side med andre sociale tilbud som varmestue og sundhedsrum. Kirkens Korshær arbejder ud fra en helhedsorienteret tilgang, hvor praktisk hjælp og menneskelig omsorg er samlet ét sted. Ifølge organisationen gør det det lettere for udsatte borgere at finde frem til den rette hjælp, uden at skulle henvende sig flere steder.

Kenneth Fredslund Petersen, der tidligere har været medlem af Vejle Byråd, fremhævede netop behovet for mere end bare fysiske rammer.

– Det er klart, at de udsatte har brug for mere end bare fysiske rammer. Vi skal sikre, at der også er mulighed for, at folk kan få den nødvendige støtte og hjælp til at komme videre. Jeg er overbevist om, at det er en god investering, både for det offentlige og for den enkelte, sagde han.

Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF har besøgt stedet før og lagde vægt på vigtigheden af, at hjælpen er let tilgængelig for de udsatte.

– For mange mennesker er det en stor udfordring at navigere i systemet. Det, som Kirkens Korshær tilbyder her i Vejle, gør det muligt for de udsatte at få adgang til den hjælp, de har brug for, på én samlet adresse. Jeg ser stor værdi i at støtte denne type helhedsorienterede løsninger, som virkelig gør en forskel, sagde hun i forbindelse med besøget.

Statsministeren har i sin åbningstale bebudet, at en ny værdighedsreform er på vej. Den skal forbedre livskvaliteten for mennesker i hjemløshed, misbrug og psykisk sygdom. Reformen er endnu ikke blevet præsenteret.

Faktaboks

Stofindtagelsesrum blev lovliggjort i 2012 efter en lang politisk debat. Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance stemte for lovliggørelsen, mens Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte imod. Siden 2016 har personalet haft mulighed for at assistere brugerne ved stofindtagelse, hvilket alle partier med undtagelse af Dansk Folkeparti støttede.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her