Regeringen har netop præsenteret en plan mod det stigende opioidmisbrug, en indsats som SF har efterspurgt siden Fredericia i 2019 blev kendt som “morfin-byen.” Mens SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, ser de nye initiativer som en kærkommen udvikling, påpeger hun, at indsatsen kun vil have effekt, hvis politiets ressourcer til at håndhæve lovgivningen også styrkes.

SF giver i forbindelse med det nye udspil udtryk for, at de har i årevis presset på for højere straffe for ulovligt salg af opioider og styrkede ressourcer til politi og toldmyndigheder.

– Det er godt, regeringen endelig stempler ind i kampen mod opioiderne, udtrykker Karina Lorentzen.

– Danmark skal ikke arve amerikanernes opioidkrise, og jeg er dybt bekymret over, at vi ser så mange børn og unge blive afhængige, mens opioider er så let tilgængelige og billige, forklarer hun.

Strafskærpelse og øget toldindsats – men politiet mangler ressourcer

En af de væsentligste tilføjelser i regeringens forslag er en forhøjelse af fængselsstraffen for salg af opioider, som nu vil stige med en tredjedel. Dette initiativ finder opbakning hos SF, der længe har ønsket en hårdere kurs mod bagmændene. Dog kritiserer retsordføreren, at planen mangler finansiering til de nødvendige ressourcer for politiets efterforskning:

– Straffen skærpes, men uden ressourcer til politiet er det et slag i luften, udtaler hun.

Karina Lorentzen mener desuden, at politiets aktioner i narkomiljøer bør inkludere misbrugsbehandlere, så brugerne kan få tilbudt hjælp fremfor straf.

– Det er bagmændene, vi skal slå ned på, ikke de afhængige. Regeringens egen tilgang med at skærpe straffen for pushere viser jo, at brugerne i højere grad bør ses som ofre end som kriminelle, forklarer Lorentzen.

Flere næsesprays kan redde liv

SF har også længe presset på for at øge tilgængeligheden af Naloxon, en næsespray, der kan forhindre dødsfald ved overdoser. Katrina Lorentzen udtrykker derfor også sin tilfredshed, med at regeringen nu vil gøre Naloxon mere tilgængelig og fjerne receptpligten:

– Det er afgørende, at vi får flere næsesprays ud i omløb, så vi kan redde liv, forklarer Lorentzen.

– Derfor er jeg glad for at regeringen vil fjerne receptpligten på Naloxon, og forhøje tilskuddet til Antidote Danmarks indsats på området.

Kritik af nedskæringer på rusmiddelforskning

Karina Lorentzen kritiserer desuden de planlagte nedskæringer på Center for Rusmiddelforskning, der risikerer at miste over 15 millioner kroner. Hun kalder det uforståeligt, at regeringen på den ene side vil prioritere forebyggelse, men på den anden side reducerer midlerne til forskningen bag.

– Det virker decideret dumt, konstaterer Karina Lorentzen og fastslår til sidst, at ny viden er det første skridt på vejen mod bedre forebyggelse:

– Jeg er glad for, at regeringen har et øje på forebyggelse i sit udspil, men her er ny viden det første skridt på den vej. Det klinger hult i mine ører, at regeringen på den ene side vil igangsætte kampagner og indskærpe kommunernes behandlingspligt, mens de på den anden sige lukker ned for vital forskning på området, afslutter hun.