UNGE. Når Samuel Oslo møder op i skolen, har han sjældent mere end pen, papir, lineal og en passer med i tasken. Tirsdag havde den 19-årige elev fra 3.x på HANSENBERG Tekniske Gymnasium i Kolding ekstra god brug for netop dét udstyr, da han deltog i den nordiske del af den kendte Georg Mohr-Konkurrence.
Samuel er blandt blot 20 gymnasieelever i hele Danmark, som stadig er med i konkurrencen, der hvert år tiltrækker flere tusinde deltagere fra landets gymnasier, og han har altid haft et særligt forhold til matematikken.
– Jeg har altid elsket matematik, og jeg har flair for det – og jeg har altid stræbt efter at blive udfordret. Jeg kan godt lide tanken om at være dygtig til et eller andet. Det gode ved matematikken er, at man kan tage den med sig overalt. Jeg har været den nemmeste teenager, for jeg kunne underholde mig selv på bagsædet af bilen ved bare at have en blok, en pen og et opgavehæfte med. De tre ting har jeg med mig allevegne, fortæller Samuel Oslo.
Under konkurrencen må deltagerne kun bruge simple redskaber som papir og blyant – ingen bøger, formelsamlinger eller lommeregner. Her handler det udelukkende om problemløsning og logisk tænkning.
Klar til næste skridt
For at nå frem til den nordiske matematikfinale har Samuel allerede klaret sig gennem flere krævende runder og et særligt seminar for de allerbedste unge matematikere. Nu venter han på svar om, hvorvidt han får chancen for at komme med til den internationale matematikolympiade i Australien.
Parallelt med Georg Mohr-Konkurrencen har Samuel også deltaget i Dansk Datalog-Dyst, selv om programmering egentlig ikke er hans hovedfelt.
– En ven opfordrede mig til at stille op, selv om jeg ikke rigtig har programmeret. Jeg har lidt erfaring, men jeg kender mange, der er dygtigere, end jeg er. Men jeg blev overtalt og gik videre. Det handler ikke bare om at programmere, men også om at kunne beskrive komplekse systeme, siger han.
Musik, matematik og tro
Samuel bruger også tid på alt muligt andet end tal og logik. Han er formand for elevrådet, sidder i skolens bestyrelse, er med i Miljørådet og spiller meget musik – især saxofon og klaver.
Musikken spiller han blandt andet i Kolding Valgmenighed, hvor troen også fylder meget for ham. Samuel er nemlig aktiv i Indre Missions Ungdom (IMU), og han oplever ikke, at tro og videnskab er modsætninger. Tværtimod.
– Man kan sagtens kombinere tro og naturvidenskab. Jeg tror på, at Gud findes og lever. Jeg tror på, at Gud skabte universet, og der findes ikke noget mere foreneligt end Guds skaberværk og naturvidenskaben. De to ting hænger sammen, forklarer Samuel Oslo og tilføjer:
– Jo klogere, jeg bliver på videnskaben, jo mere forstår jeg skønheden i universet – og troen på, at Gud eksisterer, forstærkes. For mig handler det om at finde den bedste forklaring på, hvorfor universet opstod, og jeg synes, at det hele peger hen imod, at nogen skabte det.
Fravalg for matematikken
Samuel Oslo erkender, at det kræver mange timer at træne på landsholdsniveau i matematik. Derfor må han også sommetider sige nej til sociale arrangementer som konfirmationer og sommerhusture.
– Det er svært at sige nej til at deltage i en fest, hvor man er inviteret – og hvor man ved, at nogen gerne vil have mig med til at fejre dem. Nogle gange vælger jeg matematikken fra for ikke at såre folk. Der ville være en anden forståelse for sociale fravalg, hvis jeg spillede på fodboldlandsholdet. Det er selvfølgelig også på en anden skala, men det ændrer ikke ved, at jeg stadig skal lægge meget arbejde i det her, siger han.
Samtidig understreger han, at han elsker at være en del af landsholdstræningen, hvor han frit kan dyrke sin interesse sammen med andre unge, der deler samme passion:
– Og jeg er så glad for at være en del af landsholdstræningen i Sorø. Bare at få lov til at sidde og nørde. Jeg kommer altid hjem derfra og synes, at det har været fedt.
Kina venter efter gymnasiet
Når huen er sikret til sommer, venter der nye udfordringer for Samuel, som planlægger et halvt års ophold i Kina. Det gør han for at få et bredere perspektiv på verden.
– Jeg elsker at gå i skole, og jeg har ikke behov for en pause. Men jeg vil gerne bruge tid på at lære om verden udenom mig. Kina er et land, som man ikke kan undgå at forholde sig til, når man er på min alder, for kineserne er allerede så dominerende indenfor alle teknologier, og det bliver bare endnu mere udtalt i fremtiden, siger han.
Men først gælder det drømmen om at komme med til det internationale matematikmesterskab i Australien. Om det lykkes, finder Samuel Oslo snart ud af. Indtil da fortsætter han med at dyrke både matematik, musik, venner og tro – en kombination, som fungerer perfekt for ham.