Venstres politiske ordfører, Peder Tind, var tydeligvis utilfreds med sagen, hvor borgmester Christian Bro beskyldes for at have løjet i telefonen overfor ham og Susanne Eilersen i forbindelse med en netop overstået konstituering. De to politikere rettede under dagens byrådsmøde en voldsom kritik af borgmesteren, som de nu har mistet al tillid til.
– Nogle gange får vi at vide, at vi siger for lidt, og at det hele er for lukket. Andre gange, når vi siger noget, bliver vi beskyldt for mudderkastning. Det er en svær balancegang, men jeg synes, det er rimeligt, at borgerne i Fredericia får indsigt i, hvordan vi arbejder. Jeg håber også, at I har fået et billede af det. I forhold til denne sag vil jeg gerne give nogle kommentarer med på vejen, for det her handler i høj grad om dårlig ledelse. Det handler om manglende ordentlighed og respekt – både for samarbejdspartnere og kollegaer. Og det handler om uærlighed og manglende ansvar, sagde Tind og fortsatte:
– Vi har netop været igennem en budgetproces, som blev kørt helt af sporet af borgmesteren. Der blev tilbageholdt informationer, og man forsøgte at spille os ud mod hinanden. Forvirringen var total, da man først præsenterede et budgetforlig, trak det tilbage og så konstaterede, at det ikke hang sammen. Grunden? Man havde hyret eksterne eksperter til at regne på det, fordi forvaltningens dygtige medarbejdere tilsyneladende ikke var gode nok.
Føler sig kastet under bussen
– Med den manøvre kastede man i virkeligheden mange under bussen – ikke mindst sig selv som parti, men også forvaltningen, som gjorde alt for at levere det bedst mulige grundlag for et budgetforlig. De fortjener stor ros for deres indsats, men åbenbart var det ikke nok for Socialdemokratiet, som følte behov for eksterne eksperter. Det er en alvorlig underkendelse af forvaltningens arbejde, og det undskylder vi i Venstre på Socialdemokratiets vegne, sagde Tind og slog fast, at tilliden til borgmesteren er meget lille nu:
– Det er den baggrund, vi står med, når vi ser på denne sag. En proces, der igen er kørt af sporet, hvor inddragelse og respekt har været fraværende. Hvor der bliver givet løfter, som ikke bliver holdt. Hvor man forventer ordentlighed fra alle andre, men ikke udviser det selv. Jeg er både skuffet og rystet over så ringe ledelse og en manglende evne til selverkendelse. Kunne man ikke bare én gang erkende en fejl og sige undskyld? Det har vi endnu til gode. Vi ser desværre et gentagelsesmønster fra budgetprocessen, hvor informationer blev tilbageholdt, og det hele blev håndteret uskønt. Tilliden fra Venstre til borgmesteren er nu så lille, at den kan ligge på en lillefinger.
Undlod at stemme
Det handlede ikke om personer eller de enkelte rokader for Venstre. Det handlede om borgmesteren.
– I Venstre vælger vi at undlade at stemme – både i denne sag og ved de 11 indstillinger i den næste. Det handler ikke om personer, om rokader eller konstellationer. Det handler om én ting: Borgmesteren. En borgmester, der ikke formår at samarbejde, skabe sammenhold eller lede en ordentlig proces, hvor alle føler sig inddraget. Når man tilbageholder informationer og ikke holder sine løfter, så er det ikke acceptabelt for os i Venstre. Derfor har vi truffet denne konklusion og forsøger at være tydelige omkring det. Jeg håber, det fremstår som en ordentlig udmelding, uden mudderkastning, men som et billede af, hvad vi har oplevet den seneste tid, sluttede Tind.
Dybt skuffet viceborgmester
– Det her bliver den pæne del fra min side, men jeg må desværre sige, at vi står her i dag på ruinerne af et samarbejde i byrådet. Det er noget, jeg bliver nødt til at anerkende. Min kollega fra Venstre har sagt det meget rigtigt: Det her har været aldeles uskønt. Jeg har siddet i byrådet i 15 år og arbejdet sammen med flere borgmestre, men jeg har aldrig oplevet noget lignende som det her. Det her handler ikke om de mennesker, der står deroppe. Det handler faktisk heller ikke om politik. Nej, det handler om noget personligt. Og når det bliver så personligt, som det har været i denne sag, så ved jeg ikke, om jeg overhovedet har ord for det, indledte Eilersen og fortsatte:
– Vi taler om magtkampe, uskønne processer og en tillid, der er fuldstændig smuldret. Min lillefinger, den er mindre end Peders, og det er der, tilliden til borgmesteren ligger for mit vedkommende. Når man indgår aftaler om en konstituering, så har Dansk Folkeparti altid stået ved sit ord, uanset hvor svært det har været. Men fremadrettet bliver det svært at opretholde den tillid i denne konstituering, fordi vi har mistet nogle helt grundlæggende elementer. Vi har set rokader, der har fjernet nøglepersoner fra deres poster. Tre år inde i konstitueringen foreslog jeg, at vi kunne gøre noget anderledes. Borgmesteren sagde nej, og det var fint nok – jeg fremsatte mit forslag, og vi kunne have støttet konstitueringen.
Ordentlighed er en kerneværdi
Susanne Eilersen var absolut ikke tilfreds med borgmesteren og hans ord. Der var nemlig intet hold i ordene, slog hun fast.
– Men så vælger borgmesteren helt af egen fri vilje at kontakte mig og sige, at han faktisk bakker op om mit forslag. Han indgik mundtligt en aftale med mig, men det viste sig at være løgn og humbug – mildt sagt. Der var ingen hold i det, han selv tog initiativ til. Jeg kan ikke forstå, hvad motivet var – måske ville han bare prøve mig af? Men der var intet hold i det ord, han havde givet. Ikke nok med det, så blev min troværdighed draget i tvivl, da borgmesteren efterfølgende hævdede, at jeg ikke gengav aftalens indhold korrekt. Når vi er nået så langt ude, at min troværdighed bliver beklikket, og min person bliver bragt i spil, så er det svært at se, hvordan tilliden kan genopbygges. Det er borgmesterens ansvar at genopbygge den, men jeg tvivler stærkt på, at det kan lade sig gøre på det ene år, vi har tilbage inden valget, sagde hun og sluttede dybt skuffet og rystet:
– Ordentlighed er en kerneværdi, og det er noget, Socialdemokratiet skal kigge indad for at finde, for det eksisterer ikke i samarbejdet i dette byråd lige nu. Jeg er rystet, som jeg aldrig har været det før i de 15 år, jeg har siddet i et byråd. Det her går langt ud over det politiske. Derfor bliver Dansk Folkeparti også nødt til at undlade at stemme til både punkt 3 og punkt 4 med alle de indstillinger, der er. Det er ikke en afvisning af de personer, der skal besætte posterne – det her handler om noget helt andet. Jeg er dybt skuffet og rystet.
Læs også: