Foto: AVISEN

På Børn- Kultur og Fritidsudvalgets og Skoleudvalgets seneste møde blev implementeringen af et nyt kommunalt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel drøftet.

Tilbuddet, der er en del af ændringerne i Sundhedsloven fra 23. maj 2024, skal sikre, at alle kommuner tilbyder en lettilgængelig behandlingsmulighed til børn og unge med psykiske udfordringer. Målet er, at dette tilbud skal være fuldt implementeret ved udgangen af 2025.

Formålet med tilbuddet er at sikre hurtig og ensartet adgang til behandling for børn og unge, der oplever psykisk mistrivsel, uden at de nødvendigvis skal henvises til behandlingspsykiatrien. Det skal give børn og unge mulighed for at modtage afklaring og behandling, inden deres problemer forværres. Tilbuddet består af tre nøgleelementer:

  1. Åben adgang til en forsamtale med en fagperson uden krav om visitation.
  2. Vurdering af, om barnet er i målgruppen for tilbuddet, og hvis ikke, viderehenvisning til relevante støtteindsatser.
  3. Et nyt behandlingstilbud baseret på evidensbaserede metoder, der fokuserer på en bred vifte af symptomer såsom bekymringer, tristhed, selvskade og adfærdsvanskeligheder.

Behandlingsforløbene er tilpasset barnets individuelle behov og kan inkludere individuel terapi, gruppebehandling eller forældretræning. Tilbuddet henvender sig til børn fra børnehaveklasse op til 17 år med let til moderat nedsat funktionsniveau på grund af psykisk mistrivsel.

Mind my Mind og fremtidige udvidelser 

Tilbuddet bliver implementeret af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), som har udpeget en koordinator og prioriteret tre årsværk til at udføre behandlingen. Behandlingen vil indledningsvis ske efter terapikonceptet “Mind my Mind”, som er udviklet af Psykiatrifonden og fokuserer på symptomer som depression, angst og adfærdsvanskeligheder. Fem af PPR’s psykologer er allerede uddannet til at bruge konceptet​

På sigt planlægges en udvidelse med elementer fra Region Hovedstadens koncept STIME, som fokuserer på gruppeforløb samt behandling af spiseforstyrrelser og selvskade. Denne udvidelse vil sikre en bredere målgruppe for tilbuddet.

Tværfagligt samarbejde og let adgang

For at sikre, at børn, unge og deres familier kan få den rette hjælp, er der oprettet et nyt tværgående forum, der består af repræsentanter fra Familiehuset, Ungeliv, PPR og flere andre kommunale afdelinger. Desuden vil børn og unge kunne henvende sig direkte til tilbuddet uden henvisning, og der arbejdes på at etablere en kontaktformular på kommunens hjemmeside.

Det forventes, at en informationskampagne lanceres i 2025 for at gøre opmærksom på tilbuddet og sikre, at det bliver kendt af både fagpersonale og familier.

Implementeringen af tilbuddet er finansieret gennem midler fra psykiatriens 10-årsplan, hvor Middelfart Kommune har fået tildelt 1.868.000 kr. i 2024. Beløbet stiger til 1.943.000 kr. i 2025 og 1.970.000 kr. årligt fra 2026 og frem​.

Skoleudvalget tog orienteringen til efterretning på mødet og bemærker her at de ser frem til den fortsatte implementering af tilbuddet, der skal sikre børn og unge hurtig hjælp, inden deres psykiske udfordringer forværres.