(Foto: Pixabay)

Naturen er knastør, og Brandfare.dk viser orange mange steder. Du skal være forsigtig, hvis du skal bruge åben ild udendørs.

Derfor skal man være ekstraordinært varsom med afbrænding, ukrudtsbrændere og cigaretskodder, der til sammen formodes at være årsag til ca. 70 % af naturbrandene i maj måned.

– De seneste uger har de kommunale redningsberedskaber kørt til flere brande i naturen, end vi har gjort tidligere år. Det er vigtigt, at alle hjælper til og gør, hvad man kan for at undgå, at der opstår brand, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Brandfareindekset på Brandfare.dk er i orange, og vejrmæssigt ser der ikke ud til at være hjælp på vej.

– Vi har allerede et betydeligt vandunderskud i jordlagene svarende til halvdelen af den mængde nedbør, som vi normalt får i løbet af en hel juni måned – og med knastørre vejrprognoser foran os minder udviklingen om den tørkeramte sommer i 2018, der bød på rekordmange naturbrande, siger Knud-Jakob Simosen, beredskabschef i DMI.

Risikoen for, at der opstår brand i naturen, er høj. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis du anvender åben ild i naturen.

Brandvæsenets registreringer viser, at det oftest er uhensigtsmæssig adfærd, der er medvirkende til, at der opstår naturbrande. Det kan derfor også være en god idé at overveje helt at undlade at bruge åben ild.

– Overvej grundigt, om der er behov for at bruge åben ild. Det er en dårlig idé at bruge ukrudtsbrænder, når det er så tørt, og man skal være meget påpasselig med f.eks. grill eller bål. Hvis du er ryger, så sørg for ikke at smide skodder i naturen, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

Hos politiet advarer man desuden mod, at man oven i ulykken med at starte en brand risikerer en bødestraf.

– Vi har desværre set flere tilfælde af brande, der er startet af ukrudtsbrændere. For det går lynhurtigt, når ilden får fat i det tørre græs. Det kan i værste fald medføre, at ens uforsigtighed også ender med en bøde for overtrædelse af beredskabslovgivningen, siger Jakob Kristensen fra Rigspolitiet.

På Brandfare.dk finder du brandfareindekset og gode råd til at undgå brand i naturen. På dmi.dk finder du tørkeindekset, og du kan følge vejrudviklingen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her